Compania Aquabis, sancționată în urma unor sesizări făcute de deputatul Cristina Iurișniți

cristina iurisniti

Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, a semnalat o serie de probleme pe raza comunei Dumitra, sesizând și autoritățile competente să ia măsuri pentru remedierea lor. Poluarea râului Rosua a fost una dintre problemele semnalate, iar în urma controalelor au fost dispuse sancțiuni.

Zilele trecute, deputatul Cristina Iurișniți susține că a fost sesizată de către organizația USR Dumitra cu privire la faptul că într-o zonă de pe raza localității au fost identificate țevi de canalizare care se varsă direct într-un afluent al râului Șieu.

De parcă locuitorii din Dumitra nu se confruntau cu suficiente probleme de mediu, acum începem să vedem și „realizările” PNDL. Organizația locală USR ne-a semnalat că, din țevile recent instalate în urma unui proiect de extindere a rețelei de canalizare, se scurg ape menajere direct în râul Rosua, afluent al râului Șieu. Cursul râului fusese deja afectat de poluare în urma deversării levigatului de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Tărpiu. Peisajul este dezolant și periculos pentru sănătatea umană! Vom urmări în perioada următoare problemele de mediu din Bistrița Năsăud și ne bazăm și pe implicarea cetățenilor în acest sens”, a scris deputatul Cristina Iurișniți pe pagina oficială de pe o rețea de socializare, mesajul  său fiind însoțit și de un videoclip.

https://www.facebook.com/deputatcristinaiurisniti/videos/850398608720778/

Deputatul mai afirma că a sesizat autoritățile cu atribuții de control în domeniul mediului, o reacție din partea acestora venind la scurt timp.

Astfel, potrivit deputatului, în urma sesizărilor au fost luate măsuri. ”În urma sesizărilor pe care le-am făcut prin Biroul Parlamentar, am primit în sfârșit un semnal de normalitate din partea autorităților! Aquabis a fost sancționată de către Sistemul de Gospodărire a Apelor și s-au făcut reparațiile necesare pentru a nu mai polua cursul de apă”, a anunțat deputatul. 

Însă aceasta nu a fost singura problemă identificată de parlamentarul USR pe raza comunei Dumitra. Aceasta a semnalat și alte nereguli, atât în localitatea Dumitra, cât și în Tărpiu.

La Tărpiu, localnicii sunt nevoiți să suporte permanent un miros pestilențial. Fermierii locali își cresc animalele în condiții de apă contaminată și între resturi de gunoi. (…) Depozitele de gunoi au fost amplasate pe o suprafață ce era inițial pășune comunală. Deși zona arată ca o distopie de mediu, autoritățile plănuiesc inaugurarea celulei 2 de la Tarpiu pe un teren ce fusese pășune comunală și sunt în curs de obținere a autorizațiilor de mediu. Investiția totală preconizată, împreună cu o stație de tratare mecanico biologică este de 40 milioane euro”, mai spune Cristina Iurișniți, care mai precizează că a încercat să viziteze Centrul Integrat de Management al Deșeurilor de la Tărpiu, însă fără succes, întrucât nu i s-a permis accesul în incinta acestuia.

”Fiindcă există multe semne de întrebare legate de managementul deșeurilor în Bistrița-Năsăud, am încercat vizitarea CMID Tărpiu pentru a ni se prezența un flux al deșeurilor după intrarea în depozit. Operatorul nu ne-a permis accesul deși inițial ni s-a sugerat să așteptăm. Celula 1 de la Tărpiu este arhiplină și deșeurile sunt purtate de vânt în toate împrejurimile. Asta și deoarece, într-o majoritate covârșitoare (peste 90%), deșeurile din Bistrița-Năsăud sunt colectate în amestec și ajung la groapa de gunoi, nefiind valorificate. Cu ocazia fiecărei investiții sau majorări de tarife ni se prezintă același discurs despre colectare selectivă și reciclare. Deși în urma investițiilor anterioare, CMID Tărpiu era pregătit să gestioneze colectarea selectivă (investiții de 141 milioane lei), iar colectarea selectivă era prevăzută în contractele cu operatorii încă din 2013, autoritățile au profitat de obligativitatea colectării pe 4 fracții pentru a accepta majorări de prețuri față de cele ofertate în cadrul licitațiilor. Astfel, Consiliul Județean și primăriile din județ au acceptat prin ADI Deșeuri solicitările succesive de majorări de tarife, atât cu Vitalia (operatorul depozitului), cât și cu Supercom (operatorul contractului de salubrizare județean), precum și o prelungire a contractului cu Supercom de la 5 la 8 ani. Voi prezenta cu altă ocazie originea și detaliile majorărilor de tarife precum și normele absurde din Regulamentul de salubrizare ce ignoră instrumentul economic european “plateste pentru cât arunci””, a mai completat deputatul.

Parlamentarul mai susține că o lege promovată de USR – Legea mirosurilor, care are drept scop acoperirea unui vid legislativ ce ar putea veni în sprijinul localnicilor afectați de depozitele de gunoi, a trecut de Senat și este blocată la Camera Deputaților de actuala majoritate parlamentară, care refuză să o pună în dezbatere.