Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud caută voluntari dornici să participe la cercetarea arheologică a unei zonei unde a fost găsit un tezaur dacic

 -  -  1056


Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud a lansat, miercuri, un apel către persoanele pasionate de arheologie. Acestea sunt invitate să ia parte, în calitate de voluntari, la cercetarea unei zone de pe raza localităţii Herina, unde a fost descoperit un tezaur dacic.

Dacă ești pasionat de arheologie și dorești să fii voluntar o zi pe un șantier arheologic, te așteptăm la cercetarea arheologică efectuată de specialiștii noștri în localitatea Herina, comuna Galații Bistriței, în zona Tăuți, pentru a cerceta arheologic locul unde a fost găsit recent un tezaur monetar dacic. Acesta a fost descoperit cu detectorul de metale în data de 13 iunie 2021 de către Dan Abrudan și se compune din 20 de monede și o brățară de argint. Monedele sunt din argint şi reprezintă drachme emise de orașul antic Dyrrhachium, fiind emisiuni ale unor magistraţi locali și monetării. Cronologic, monedele au fost emise după a doua jumătate a secolului III a.Chr. și a doua jumătate a secolului I a.Chr. Brățara este tot din argint și se încadrează în categoria celor cu capete de șarpe, acestea fiind redate stilizat prin aplatizarea capetelor sub formă triunghiulară și incizare de linii și cercuri”, se arată într-un comunicat de presă al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Managerul instituției, Alexandru Gavrilaș, completează că activitățile de cercetare arheologică vor fi organizate cu respectarea tuturor prevederilor legale. Toate mijloacele logistice vor fi oferite de către Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Perioada de desfășurare a activităților de cercetare arheologică va fi octombrie – decembrie 2021.

Persoanele interesate să participe la cercetare pot obține mai multe informații pe pagina de Facebook a muzeului, cât și la adresa de email complexmuzealbn@yahoo.com sau numărul de telefon 0740 018 928 – cercetător dr. Radu Zăgreanu.

0 notes
181 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *