Comuniști vs. capitaliști! Fostul prefect Viorel Pupeză i-a cerut primarului PSD să NU emită autorizație pentru blocuri în Parc! Milionarii de la Metropolis se duc în Tribunal dacă Primăria NU-i lasă să construiască!

 -  -  33290


Se-ncing spiritele în Parcul Municipal și începe lupta de clasă! Patronii de la Metropolis dețin un teren cu vedere înspre Dealul Codrișor și vor să construiască un bloc de LUX cu 18 apartamente! Intrarea spre BLOCUL de LUX se va face din strada Parcului, pe lângă ISCE pe un drum care face legătura dintre str. Parcului și parcela în suprafață de 18 ari! Blocul de locuințe va fi amplasat în spate, în vecinătatea râului Bistrița, cu panoramă spre Dealul Codrișor.

Această investiție este contestată de mai mulți locuitori din zonă, care au strâns semnături și încearcă să blocheze acest proiect!

Secretarul municipiului are un rol-cheie în această ecuație și a refuzat să semneze autorizația de construcție, cu toate că Serviciul Urbanism și-a dat acorul în acest sens și în opinia arhitecților-bugetari, proiectul Metropolis respectă legislația în vigoare.

Fostul prefect de pe vremea lui Iliescu îi cere ajutorul lui Crețu! Vrea ca milionarii de la Metropolis să-și ceară scuze public pentru că i-a numit nomenclaturiști!

Viorel Pupeză a venit la ședință alături de câțiva tovarăși locuitori în Parcul Municipal. Pupeză a luat cuvântul și a declarat că s-a simțit jignit de faptul că prin intermediul plângerii adresate de Ionela Rus, a fost numit xenofob și comunist.

“O cunosc pe doamna Ionela de când era domnișoară, îi cunosc parcursul iar de câteva ori chiar am ajutat-o!” – a spus fostul președinte al PDSR-ului de  pe vremea lui Iliescu-Năstase.

 

Pupeză a solicitat public primarului să respingă acest proiect și a adus ca argument opinia specialiștilor de la Cluj, care au formulat un MEMORIU în acest caz. 

Memoriul a fost semnat de arhitecți de prestigiu din Transilvania: arh. Gheorghe Elkan reprezentant teritorial Registrul Urbaniștilor din România – Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Nord- Vest
Dr. arh. Szabocs Guttman – președinte Ordinul Arhitecților din România
Conf. niv. dr. arh. Vasile Mitrea – specialist atestat RUS
Dr. geograf Diana Reteșan șef birou teritorial RUR.

CLICK să vezi memoriul arhitecților și obiecțiile secretarului

Având în vedere caracterul de agrement al zonei care va presupune și amenajarea malurilor râului în cazul unei reglementări corecte nu trebuie permisă realizarea de locuințe individuale cu un număr mai mare de 4 unități locative. Acestea trebuie retrase cu minim 20 de metri de la coronamentul viitorului zid de sprijin.

Sintagma “locuințe colective mici” NU e reglementată și fiecare înțelege ce vrea: unii fac 18 apartamente, alții fac 6 apartamente! PUG-ul municipiului Cluj-Napoca reglementează sintagma locuințe individuale mici la: cel mult 6 unități locative.

Avocatul Chitu Oltean, plătit de investitorii de la Metropolis a luat cuvântul și a spus de la microfon că proiectul respectă absolut toate legile în vigoare, iar dacă NU va primi autorizație de construcție va da primăria în judecată!

De ce s-a ofticat fostul prefect Pupeză! Varianta Ionelei Rus, șefa de la Metropolis!

“Prin demersurile întreprinse de către un grup de privilegiați mi se încalcă flagrant dreptul de proprietate iar altor cetăţeni ai municipiului Bistrița li se refuză dreptul de a locui într-o zonă a orașului care se dorește a rămâne monopol al respectivului grup.

A îngrădi dreptul la proprietate al unui cetățean și dreptul altor cetățeni de a se bucura de o zonă a orașului pe considerentul că prin acesta ar fi afectat confortul celor care deja locuiesc în zona respectivă este o abordare imorală , elitistă, segregaţionistă, rasistă chiar și contravine Constituției. Este cunoscut că în zona respectivă au obținut locuinţe foștii membri ai aparatului comunist iar prin îngrădirea accesului și a altor cetățeni în zona respectivă nu se face decât să se perpetueze niște privilegii obținute în perioada comunistă.” – după cum se arată în documentele transmise Consiliului Local de Ionela Rus

Crețu-i șmecher și o bagă pe Gaftone la înaintare! Secretara municipiului are casă în parc, în apropierea proiectului Metropolis și joacă tare anti-sistem!

Primarul a asistat la discuțiile celor două părți și le-a amintit tuturor că solicitarea adresată Consiliului Local NU își are sensul, deoarece NU Consiliul Local se pronunță referitor la autorizațiile de construcție, ci aparatul primarului și serviciile din subordine. În acest sens, solicitarea a fost respinsă de consiliul local, bineînțeles la sugestia primarului Crețu.

“Sugestia pe care am adoptat-o întotdeauna este să merg pe calea pe care o consider legală, pentru că într-o formă sau ala ajung în justiție. Dacă eliberez autorizația o să mă dea în judecată cetățenii, dacă NU o să eliberez autorizația o să mă dea în judecată firma care vrea să construiască. Și trebuie să văd care proces am șanse ca să-l câștig. Din punctul meu de vedere, întotdeauna trebuie să primeze legea și normativele.. alea care astăzi sunt în vigoare. Ceea ce a fost acum 10 sau 20 de ani, ce va fi peste 20 de ani… vor fi alții ” – a spus primarul Crețu.

Amintiri de prefect! Cum le-a luat Crețu apărarea nomenclaturiștilor care stau în blocul din parc… atunci când au venit reacționarii să-i scoată-n drum!

“Pentru că se făcea un recurs la ce a fost înainte.. îmi amintesc în 1995 , eram prefect și a venit la mine un grup de reacționari și mi-au zis să eliberez că este un bloc unde stau comuniștii, că au obținut locuințele nu știu-cum. Le-am spus: în baza cărei legi? Păi să inițiați… Eu NU inițiez legi, eu aplic legi! Dacă îmi spuneți în baza cărei legi să-i dau afară să-i pun în drum pe oamenii ăia, atuncea începem să discutăm, dar până NU veniți cu așa ceva..indiferent pe cine reprezentați, indiferent dacă ați fost în stradă în decembrie 89.. de-aia am ieșit… și am fost care am ieșit în stradă… ca să primeze legea. Să nu hotărască cineva din poziția de primar, de prim-secretar, de prefect… ce se întâmplă. Și în acest caz eu cred că Rus Ionela și aici discutăm de dreptul unor persoane și dreptul de a-și folosi proprietatea așa cum consideră, în conformitate cu legislația existentă. Din punctul meu de vedere doamna Rus Ionela are dreptate!

Faptul că doamna secretar NU dorește să semneze această autorizație este o problemă a dânsei, care probabil se va rezolva în justiție. Dar NU putem veni să schimbăm regulile în timpul jocului, să venim cu niște reglementări suplimentare care să elimine… pentru că acele reglementări vor fi spulberate de orice instanță. Ceea ce a greșit în plângere doamna Rus Ionela este adresantul: s-a adresat Consiliului Local. Consiliul Local NU are competență în a emite autorizații de construire. De aceea în materialul pe care l-am înaintat am propus respingerea, pentru că NU Consiliul Local emite autorizație de construire, ci primarul!” – a completat Ovidiu Crețu.

Se-ajunge-n Tribunal!

Cel mai probabil se va ajunge în instanță, deoarece secretarul mnicipiului Floarea Gaftone face parte din trupa conservatoare, care NU acceptă un bloc în Parcul Municipal și refuză să semneze autorizația de construcție. De cealaltă parte, milionarii de la Metropolis amenință cu procese răsunătoare, mai ales că Serviciul Urbanism din Primăria Bistrița le ține partea și le-a dat OK-ul pentru blocul de LUX cu vedere înspre Dealul Codrișor.

Per ansmblu, șmecheriile sunt legale, doarece : legile din urbanismul local sunt extrem de permisive și NU se doresc reglementări definitive în acest sens. Prin Hotărâri de Consiliu Local și regulamente locale de urbanism s-ar putea crea un cadru CLAR și egal pentru toți investitorii. Spre exemplu s-ar putea reglementa sintagma “locuințe colective mici”, s-ar putea interzice modificări semnificative a unor zone reglementate inițial prin Planul Urbanistic General, s-ar putea impune reguli clare privind locurile de parcare pentru blocurile noi de locuințe, culorile fațadelor, etc. 

Fără o intervenție urgentă în acest sens, unii investitori imobiliari continuă să sfideze pur și simplu opinia publică și produc indignarea cetățenilor prin construcții masive, inestetice care NU se încadrează în mediul ambiental. Cu o legislație învechită, Bistrița va continua să se dezvoltă haotic și astfel apar blocuri între case, construcții moderniste în zone istorice, parcele cu regim de înălțime ridicat în vecinătatea unor case pe parter etc. 

Conflicul iscat între locuitorii din Parcul Municipal și milionarii de la Metropolis s-a creat tocmai pentru că urbaniștii locali nu au reglementat aspecte vitale de dezvoltare unitară a orașului și pe baza regulamentelor în vigoare la această oră este permis ca în zonele de agrement să se construiescă blocuri de 18 apartamente…

3 bookmark
3 notes
15 views
bookmark icon

3 thoughts on “Comuniști vs. capitaliști! Fostul prefect Viorel Pupeză i-a cerut primarului PSD să NU emită autorizație pentru blocuri în Parc! Milionarii de la Metropolis se duc în Tribunal dacă Primăria NU-i lasă să construiască!

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.