Concursul de soluții pentru un grup statuar în Piața Unirii, reluat. Prima dată a fost anulat pentru că propunerile nu au respectat tematica impusă de Primăria Bistrița

Consiliul Local Bistrița a alocat din bugetul local pe anul 2018 suma de 2,7 milioane de lei pentru realizarea unui grup statuar dedicat Centenarului Marii Uniri, care ar urma să fie amplasat în Piața Unirii.

În acest sens, Primăria Bistrița a lansat, în luna aprilie a acestui an, și un concurs de soluții, însă la finalul termenului limită de depunere a ofertelor, acesta a fost anulat, pe motiv că niciuna dintre propunerile făcute nu a respectat tematica cerută de municipalitate.

”Juriul concursului a hotărât respingerea tuturor proiectelor, deoarece nu a putut desemna câștigâtor niciunul dintre proiectele admise în evaluare. Juriul a motivat decizia luată prin faptul că proiectele nu se încadrează în tema de concurs, respectiv niciun proiect nu este corespunzător momentului comemorativ de for public, care face obiectul concursului de solutii și recomandă reluarea concursului” anunța la acea vreme Primăria Bistrița.

Astfel că Primăria Bistrița a fost nevoită să reia concursul de soluții, în speranța că a doua încercare va fi cu mai mult noroc. La cea de-a doua strigare au fost depuse noi oferte, care în prezent sunt analizate de specialiștii din cadrul Primăriei Bistrița, urmând să se stabilească dacă acestea respectă sau nu tematica impusă de autorități.

Noul grup statuar urmează să fie amplasat în Piaţa Unirii din municipiu, fondurile alocate acestei investiții vizând inclusiv reamenajarea zonei.

Vrem să cinstim Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia. Piaţa Unirii, acolo unde este statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, îi vine numele de la Unirea din 1918, pentru că acolo au primit credenţialul delegaţii Bistriţei la Adunarea de la Alba Iulia. Organizăm un studiu de soluţie, aşa cum am făcut şi cu Piaţa Centrală, şi propunerea artiştilor plastici, a arhitecţilor o să o transpunem apoi în practică în acest an, pentru că vrem ca la 1 decembrie să fie finalizată această lucrare“, declara primarul Ovidiu Creţu atunci când a fost lansată ideea reamenajării Pieței Unirii, explicând că în cazul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza sunt două variante: fie va fi inclusă de artiştii plastici în noul grup statuar, fie va fi reamplasată tot în Piaţa Unirii.

Noul grup statuar trebuie finalizat până la data de 1 decembrie.Caricatură

Ziar de Bistrita