Conducerea IȘJ Bistrița-Năsăud către directorii de școli: ”Siguranța rămâne o prioritate, dar învățarea trebuie să continue”

În pragul începerii unui nou an școlar, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a organizat o ședință cu directorii unităților de învățământ din județ cărora le-au fost aduse la cunoștință ultimele noutăți din sistemul educațional. De asemenea, ținând cont de situația epidemiologică actuală, directorilor le-au fost prezentate și principalele măsuri pe care școlile trebuie să le ia pentru ca activitățile să se desfășoare în condiții de siguranță pentru elevi și cadre didactice.

Noul inspector școlar general al IȘJ Bistrița-Năsăud, Aurelia Dan, a precizat că mesajul cu care școlile își vor întâmpina elevii în data de 13 septembrie este ‘Învățare în siguranță’.

”Începem anul școlar cu mesajul ‘Învățare în siguranță’. În acest context al crizei sanitare, ne dorim ca măsurile de siguranță care vor ghida actul educațional să fie cât mai bine cunoscute și transmise la nivelul comunităților școlare. (…) Siguranța rămâne o prioritate, dar învățarea trebuie să continue. Învățare și siguranță sunt cele două componente pe care le vom avea în vedere în noul an școlar”, a spus Aurelia Dan.

Ulterior, directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, a prezentat câteva dintre măsurile care trebuie avute în vedere pentru ca activitățile în școli să se desfășoare în condiții de siguranță.

În primul rând, pentru a putea asigura asistența medicală, unitățile de învățământ trebuie să aibă contract cu un medic.

”Au apărut acte normative care sunt destul de clare și care ne ajută să ne organizăm pentru perioada următoare. (…) Unul dintre actele normative despre care vorbesc este cel care ne spune cum trebuie să asigurăm asistența medicală în unitățile de învățământ. În acest ordin e stipulat faptul că toate școlile trebuie să aibă încheiat un contract cu un medic, cu atât mai mult în această perioadă de pandemie. În mediul urban există cabinete școlare și acolo activitatea e organizată, dar cea mai mare problemă e în mediul rural, unde trebuie încheiat contract cu medicul de familie din localitate sau din cea mai apropiată localitate. E foarte important. Vă rog să vă adresați primăriilor ca să încheie astfel de contracte”, a spus dr. Anca Andrițoiu.

Ulterior, șefa DSP Bistrița-Năsăud a făcut și o precizare în ceea ce privește adeverințele medicale.

”Acele adeverințe de înscriere la școală nu sunt necesare în fiecare an, ci doar la începutul unui ciclu de învățământ – când intră la grădiniță, clasa pregătitoare, gimnaziu sau liceu. O să vă rog să comunicați acest lucru tuturor”, a completat sursa citată.

Dr. Anca Andrițoiu a precizat că fiecare unitate de învățământ trebuie să desemneze o persoană care să se ocupe de activitatea care vizează procesul de vaccinare, testare sau aplicare a măsurilor impuse în contextul pandemiei.

Totodată, șefa DSP Bistrița-Năsăud a vorbit și despre festivitățile de deschidere a noului an școlar, care vor putea fi organizate în aer liber, cu condiția purtării măștii de protecție și pe durata a cel mult o oră și jumătate.

Sursa citată a făcut referire și la scenariile în baza cărora vor funcționa școlile.

”Sunt două scenarii: incidență sub 6 la mia de locuitori – toată lumea este la școală, față în față, și peste 6 la mia de locuitori – participă doar antepreșcolarii, preșcolarii și cei din învățământul special, iar ceilalți merg online. Vă mărturisesc că la început eu am spus că e cam sus pragul acesta de 6 la mie, dar s-ar putea să îl atingem după cum merge situația în ultima perioadă”, a explicat sursa citată.

Ulterior, dr. Anca Andrițoiu a mai menționat că s-a schimbat și modul în care se acționează atunci când apar cazuri pozitive într-o clasă.

La un caz pozitiv, toată clasa merge la domiciliu și face cursuri online timp de 14 zile, dar există posibilitatea ca în ziua a 8-a să testăm copiii din clasă și cei care sunt negativi să revină la școală. Cei care nu se prezintă la testare vor rămâne la domiciliu. (…) Dacă un profesor este pozitiv, atunci se hotărăște, împreună cu colegii care fac ancheta epidemiologică, modul în care se va acționa și dacă e nevoie să izolăm sau să carantinăm pe cineva. În ce privește testarea, acolo unde sunt cabinete școlare nu este nicio problemă, testarea se face acolo. Unde nu există cabinete, fie o să dăm teste medicului cu care școala are contract, fie o să trimitem noi echipa de la DSP, dar asta se va decide împreună cu colegii mei de la epidemiologie acre fac anchetele”, a mai adăugat șefa DSP Bistrița-Năsăud.

În ceea ce privește vaccinarea în școli, dr. Anca Andrițoiu a spus că există 3 feluri prin care se poate face vaccinarea: prin cabinetele școlare, prin echipe mobile sau, dacă există un centru de vaccinare în proximitatea școlii, atunci vaccinarea se va face în acest centru.

”Pentru campania de vaccinare vom avea nevoie de o evaluare, trebuie să știm întâi cine este vaccinat și cine nu dintre profesori. În cazul elevilor, știți pot fi vaccinați cei peste 12 ani cu două tipuri de vaccin – Pfizer sau Moderna. Pentru ei vor trebui făcute liste cu cei care doresc și care au acordul părinților. O să facem un grafic și o să venim noi cu echipele mobile de vaccinare”, a mai spus directorul DSP Bistrița-Năsăud.

Potrivit conducerii IȘJ Bistrița-Năsăud, procentul de vaccinare în rândul angajaților din sistemul de învățământ din județ este de 57 la sută.

Dr. Anca Andrițoiu i-a îndemnat pe directorii de școli să se adreseze Direcției de Sănătate Publică în cazul în care au nelămuriri și să solicite sprijin. ”Noi vă stăm la dispoziție cu toate informațiile de care aveți nevoie”, a încheiat Anca Andrițoiu.