Consilierul Florin Moldovan: ”Ar fi bine ca locuințele ANL destinate medicilor să rămână în posesia lor, adică să nu poată să le vândă ulterior!”

 -  -  12868


 

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud s-a reunit vineri, 12 aprilie, într-o ședință extraordinară pe a cărei ordine de zi a figurat un proiect de hotărâre care prevedea aprobarea listei de repartizare a locuințelor ANL destinate închirierii tinerilor specialiști din sănătate. Referitor la acest proiect, consilierul județean Florin Moldovan a ridicat o problemă și anume aceea că legea permite ca după un interval de timp, chiriașii să aibă posibilitatea să cumpere aceste locuințe și, bineînțeles, ulterior, chiar să le vândă. Din acest motiv, consilierul Moldovan i-a cerut președintelui Emil Radu Moldovan să încerce să găsească soluții pentru a evita situațiile de acest fel.

Este de apreciat tot demersul acesta pentru locuințele pentru medici. E o chestiune onorabilă, dar aș dori, în măsura în care se poate, să se țină cont foarte mult de faptul că după un an de zile, doctorii pot să își achiziționeze acele apartamente. Foarte bine ar fi ca o perioadă de timp ele să rămână în posesia doctorilor, adică să nu poată să le vândă ulterior. Nu știu în ce măsură se poate realiza acest lucru, dar cu siguranță se pot găsi soluții. Ar fi bine ca aceste apartamente, cel putin 10 -20 de ani de acum încolo, să fie destinate exclusiv medicilor”, a spus Florin Moldovan.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a adăugat că din acest punct de vedere este foarte greu să se poată lua măsuri, întrucât ar trebui modificată legislația.

”Sunt păreri pro și contra pe acest subiect. Eu aș înclina să fiu în zona dumneavoastră, ca aceste apartamente să fie locuințe de serviciu pentru medici. Numai că legea nu o facem noi. Legea le dă acest drept și singura variantă de rezolvare a acestui lucru ar fi o modificare legislativă prin care ele să rămână drept locuințe de serviciu pentru medici și atunci când părăsesc unitatea medicală să rămână locuința în patrimoniul județului, cu aceeași destinație. Numai că, din păcate, în momentul de față noi nu putem face nimic, decât să propunem o modificare legislativă prin parlamentarii județului Bistrița-Năsăud. Sunt opinii pro și contra. Nu putem să tratăm altfel medicii decât pe ceilalți cetățeni cetățeni care au dreptul la locuințe ANL, care au dreptul să le cumpere. Am face discrimare (…) Aici e vorba de întreaga lege a locuințelor pentru tineri. La modul sincer, nu știu astăzi dacă există o majoritate pentru a modifica legea, pentru că dacă nu mă înșel abia de 3-4 ani s-a oferit posibilitatea de a le cumpăra. Înainte nu exista această variantă”, a spus Emil Radu Moldovan.

Potrivit președintelui CJ B-N, în momentul de față există riscul ca medicii să cumpere aceste locuințe și ulterior să le vândă pe piața liberă. ”Am putea rămâne în acest fel fără ele. Asta e o realitate, dar eu nu văd rezolvare la această problemă astăzi ”, a mai completat Emil Radu Moldovan.

Reamintim că joi, 11 aprilie, reprezentanții Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și ai Agenției Naționale pentru Locuințe au recepționat lucrările la primul bloc ANL cu locuințe destinate tinerilor specialiști din sănătate, așa cum Ziar de Bistrița a prezentat AICI. Blocul are 24 de apartamente cu una sau două camere. Lista privind repartizarea locuințelor a fost aprobată vineri de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, iar săptămâna viitoare, chiriașii vor intra și în posesia cheilor de la noile locuințe.

12 bookmark
0 notes
593 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.