Consilierul Mathe Attila (UDMR): ”Să lăsăm copiii să facă sport pe terenurile din incinta școlilor din Bistrița”

Consilierul UDMR Mathe Attila a solicitat primarului municipiului Bistrița, Ioan Turc, să facă demersuri în așa fel încât copiilor să li se permită accesul pe terenurile de sport din incinta unităților școlare din oraș. Potrivit consilierului, există cazuri în care copiii nu au acces pe aceste terenuri pentru a practica activități sportive, situații de acest fel fiind întâlnite în special după-amiaza.

Apreciem foarte mult în aceste vremuri că se fac renovări la școli, este nevoie de astfel de investiții, dar copiii nu mai au unde să facă sport după-masa. Foarte multe școli nu mai lasă copiii să intre în curtea lor și vreau să găsim niște instituții de învățământ care deschid poarta școlilor pentru copiii, în așa fel încât aceștia să poată să facă sport”, a spus consilierul Mathe Attila, într-o ședință a Consiliului Local Bistrița.

Acesta a dat exemplu Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” din Bistrița și spune că accesul copiilor pe terenul de sport al acestei unități de învățământ nu este permis după-amiaza.

”Dacă este posibil, vă cer să lăsăm copiii să facă sport”, a mai spus consilierul Mathe Attila în timpul dezbaterilor pe marginea unui proiect de hotărâre care viza aprobarea închirierii prin licitaţie publică a unui teren în suprafață de 1.200 mp situat în incinta Școlii Gimnaziale nr. 4 din Bistrița, în vederea amenajării unui teren de sport cu gazon artificial și iluminat nocturn.

Primarul Ioan Turc a intervenit și i-a spus consilierului că municipalitatea a cerut școlilor să permită funcționarea terenurilor în regim deschis.

”Domnule consilier, am transmis tuturor școlilor ca terenurile de sport să funcționeze în regim deschis și mă refer la accesul celor care vor să practice sport, să alerge, să joace fotbal, handbal, indiferent ce sport vor să practice. Prin închirierea acestor terenuri nu îngrădim sub nicio formă accesul copiilor la terenurile pentru că ele conțin o clauză care asigură prioritatea copiilor în ceea ce privește accesul la facilitățile sportive. Dacă există rabat de la această regulă pe care am statuat-o, dorim să știm exact unde sunt astfel de cazuri și vom lua măsuri de îndată. Aceste terenuri sunt proprietatea municipalității, ele sunt administrate în comun cu școlile, dar Primăria are un cuvânt greu de spus pentru că practic noi finanțăm toate investițiile care s-au făcut, se fac și se vor face la aceste terenuri. Din punctul meu de vedere, nu există niciun fel de risc, dar trebuie să fim atenți la ceea ce se întâmplă pe terenurile de sport. Important este ca activitățile sportive să fie cuprinse într-un calendar, în așa fel încât cei care administrează aceste terenuri să știe că există planificate activități sportive într-un anumit interval de timp. Atâta tot”, a explicat primarul Ioan Turc.

În ceea ce privește proiectul de hotărâre privind închirierea prin licitație a terenului din incinta Școlii Gimnaziale nr. 4, acesta a fost adoptat de Consiliul Local cu 20 de voturi pentru.