Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a început demersurile pentru reabilitarea Castelului Teleki din Comlod. ”Vestea bună este că avem finalizat proiectul”

 -  - 


După ce a reabilitat Castelul Teleki de la Posmuș, imobil care a fost deschis publicului la finalul săptămânii trecute, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și-a propus să facă același lucru și cu Castelul Teleki din Comlod, considerat ”fratele mai mic” al celui de la Posmuș. 

Astfel, administrația județeană a început deja demersurile în acest sens și a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud emiterea acordului de mediu pentru reabilitarea Castelului Teleki din Comlod, comuna Milaș. Investiția este estimată la circa 17,8 milioane lei, iar Consiliul Județean Bistrița-Năsăud va depune acest proiect pentru finanțare prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027.

Potrivit memoriului de prezentare depus la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, se propune ”restaurarea şi reabilitarea castelului pentru a îndeplini funcții comunitare din sfera serviciilor publice de turism cultural, contribuind la îmbunătățirea vieții în comunitate. După reabilitare, se propune redeschiderea castelului pentru publicul larg şi vizitatori, fiind valorificat astfel potențialul turistic al acestui imobil de patrimoniu. Conex activității turistice, spațiile ansamblului vor fi funcționalizate şi amenajate flexibil pentru a găzdui un centru cultural. Principalele destinaţii ale spaţiilor vor fi acelea de spaţii expoziţionale, ateliere participative de creaţie artistică şi etnografică, spaţii pentru conferinţe, spaţii museimice, bibliotecă şi spaţii de expunere carte veche, săli pentru întruniri şi primire turişti. Toate spaţiile vor fi integral deschise şi destinate participării publicului vizitator sau turiştilor”.

În același document se mai arată că ”se vor realiza o serie de intervenții care să asigure reabilitarea corectă a clădirii, conform normelor contemporane de restaurare, şi refuncționalizarea sa. Se vor restaura şi pune în valoare tâmplăriile originale, elementele arhitecturale din piatră cioplită şi sculpturile în piatră care decorează fațada. Elementele lipsă sau cele afectate se vor realiza în mod similar cu cele originale din punct de vedere stilistic. Se va reabilita şarpanta istorică şi se va păstra forma acoperişului. De asemenea, se va reface terasa exterioară pe cele 3 laturi ale castelului, păstrând volumetria originală, parapetul fiind realizat din piatră, după modelul original”.

Noua funcțiune a Castelului Teleki de la Comlod va fi muzeală şi turistică, fiind posibilă organizarea unor evenimente şi festivaluri cu specific divers.

La nivelul parterului, încăperile vor fi transformate în săli de expunere, precum şi o cafenea şi zonă de lounge pentru a deservi evenimentele organizate în castel. Subsolul va deveni un spațiu expozițional flexibil, extinderea subsolului preluând spațiile tehnice şi zona de grupuri sanitare. Se va reconstrui şi amenaja terasa exterioară de pe laturile nord, vest și sud ale castelului, respectând volumetria şi aspectul original”, se mai precizează în memoriul de prezentare depus la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

Despre această investiție a vorbit și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, în timpul inaugurării Castelului Teleki de la Posmuș.

Vestea bună este că avem finalizat proiectul și pentru fratele mai mic al Castelului Teleki din Posmuş – Castelul Teleki din Comlod, al doilea castel aflat în proprietatea publică a județului Bistrița-Năsăud. Le mulţumesc celor de la Agenția de Dezvoltare  Regională Nord-Vest pentru că împreună cu ei am reușit să găsim resursele financiare pentru finanţarea documentaţiilor tehnice. Aşteptăm cu mare nerăbdare ca domnul ministru Marcel Boloş să finalizeze discuţiile cu Comisia Europeană şi să dea drumul la Programul Operaţional Regional 2021 – 2027, pentru a putea începe lucrările şi acolo. Așteptăm cu mare nerăbdare să semnăm contractul pentru a putea reabilita și acest castel”, a spus Emil Radu Moldovan, la inaugurarea Castelului Teleki de la Posmuș.

La rândul său, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, i-a răspuns președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud: ”Domnule preşedinte, vă aşteptăm cu braţele deschise pentru ca să puteţi atrage tot mai multe fonduri europene şi astfel de bijuterii patrimoniale să poată să fie puse în valoare, pentru că orice valoare tradiţională şi culturală pe care o adăugăm patrimoniilor judeţene nu poate să fie decât un prilej de bucurie”. 

În prezent, Castelul Teleki de la Comlod se află în avansată stare de degradare. În anul 2020, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a alocat fonduri din bugetul propriu pentru realizarea unor lucrări de punere în siguranță a acestuia.

Castelul este situat în intravilanul localității Comlod, comuna Milaş, fiind înscris pe lista monumentelor istorice de interes național.

CJ Bistrița-Năsăud alocă bani pentru lucrări de punere în siguranţă a Castelului Teleki de la Comlod

 

 

Loading

bookmark icon