Administratie

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud pregătește a doua ediție a procesului de bugetare participativă

 -  - 


Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat, în ședința ordinară de luna trecută, un proiect de hotărâre care stabilește condițiile în care se va desfășura cea de-a doua ediție a procesului de bugetare participativă.

Conform regulamentului aprobat, în cadrul procesului de bugetare participativă, cetățenii județului pot formula propuneri de proiecte care pot fi depuse online, prin intermediul Secțiunii Bugetare participativă disponibilă pe pagina de internet a Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

Procesul de selectare a proiectelor care pot beneficia de finanțare în cadrul bugetării participative este de durată deoarece presupune parcurgerea mai multor pași care să dea posibilitatea celor interesați să formuleze propuneri de proiecte. Astfel, este necesară derularea procesului de bugetare participativă în perioada septembrie – decembrie 2022, întrucât proiectele votate de cetățenii județului fac parte din categoria obiectivelor de investiții care se cuprind în bugetul de venituri și cheltuieli al județului Bistrița-Năsăud pentru anul 2023 și în Programul de investiții pentru anul 2023, care se aprobă ca anexă la buget”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre adoptat.

Astfel, potrivit regulamentului, calendarul estimativ pentru derularea procesului de bugetare participativă în vederea selectării proiectelor care vor fi finanțate în anul 2023 din bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Bistriţa-Năsăud este următorul:

 • Lansarea și promovarea procesului de bugetare participativă pentru anul 2023 la nivelul județului Bistrița-Năsăud: 5 septembrie – 16 septembrie 2022.
 • Perioada de depunere a proiectelor: 19 Septembrie – 21 octombrie 2022.
 • Perioada de analiza și evaluare/clarificări a proiectelor depuse: 24 octombrie-31 octombrie 2022.
 • Perioada afișării Listei finale cu proiecte eligibile care pot fi votate: 01 noiembrie – 04 noiembrie 2022.
 • Perioada în care cetățenii vor putea vota proiectele eligibile: 07 noiembrie – 07 decembrie 2022.
 • Perioada în care comisiile mixte selectează proiectele ce vor fi implementate în ordinea descrescătoare a votului obținut: 08 decembrie – 14 decembrie 2022.
 • Perioada afișării Listei finale cu proiectele votate ca fiind câștigătoare și care urmează să fie implementate în anul 2023: 15 decembrie – 20 decembrie 2022.

Proiectele care vor fi finanțate în anul 2023 din bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Bistriţa-Năsăud trebuie să se încadreze în limita sumei de 500.000 lei, valoarea maximă estimată pentru un proiect fiind în sumă de 200.000 lei.

În cadrul procesului de bugetare participativă la nivelul județului Bistrița-Năsăud se vor putea depune proiecte pe mai multe domenii și subdomenii, după cum urmează:

1. Domeniul „Servicii sociale pentru protecția copilului, a persoanelor cu dizabilități, a persoanelor vârstnice, a familiei și a altor persoane aflate în nevoie socială”

 • Subdomeniul „Protecția copilului”;
 • Subdomeniul „Persoane cu dizabilități”;

2. Domeniul „Sănătate”

 • Subdomeniul „Spitalizare continuă”;
 • Subdomeniul „Ambulatoriu”;

3. Domeniul „Cultură”

 • Subdomeniul „Arheologie”;
 • Subdomeniul „Arte vizuale”;
 • Subdomeniul „Tradiții și meșteșuguri”;

4. Domeniul „Sport și tineret”

 • Subdomeniul „Sport”;
 • Subdomeniul „Tineret”;

5. Domeniul „Turism”

 • Subdomeniul „Velo-turism”;
 • Subdomeniul „Drumeții montane”.

Pentru evaluarea și selectarea proiectelor depuse în cadrul procesului de bugetare participativă la nivelul județului Bistrița-Năsăud, va exista câte o comisie mixtă pentru fiecare domeniu, acesta fiind formată din trei consilieri județeni și doi specialiști din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Toate proiectele validate şi optimizate de către comisii, cu acordul deponentului, se vor încărca pe platforma Bugetare participativă şi vor fi supuse votului online al cetăţenilor județului. Votarea proiectelor se va realiza prin intermediul platformei online dedicată bugetării participative într-o perioadă de timp predefinită, prevăzută în calendarul de desfășurare care se va afișa la Secțiunea Bugetare participativă de pe pagina de internet oficială a Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

Votul se va desfășura într-o singură etapă. Fiecare cetățean va putea vota câte un proiect, o singură dată, prin intermediul platformei de vot, dedicată bugetării participative.

La încheierea perioadei de votare, în termen de 5 zile lucrătoare, comisiile mixte selectează proiectele ce vor fi implementate în ordinea descrescătoare a voturilor obținute, indiferent de domeniul din care fac parte, în limita bugetului alocat pentru procesul de bugetare participativă.

Ulterior, proiectele selectate în procesul de bugetare participativă vor fi afișate pe platforma online Secțiunea Bugetare participativă, aceasta fiind ultima etapă în cadrul derulării acestui proces în anul 2022.

Proiectele selectate în procesul de bugetare participativă vor fi incluse în Programul de investiții al județului Bistrița-Năsăud pentru anul 2023, existând și posibilitatea ca acestea să fie integrate în proiecte de o mai mare anvergură.

Sumele necesare implementării proiectelor selectate în urma procesului de bugetare participativă vor fi cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Bistriţa-Năsăud pe anul 2023, perioada de implementare pentru fiecare proiect selectat în urma procesului de bugetare participativă urmând să fie stabilită după aprobarea bugetului.

167 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.