Consiliul Județean va repartiza aproape 33 de milioane lei unităților administrativ-teritoriale din Bistrița-Năsăud. Ce sume primește fiecare primărie

 -  - 


Un proiect de hotărâre care vizează repartizarea a circa 33 de milioane de lei celor 62 de unităţi administrativ-teritoriale din Bistrița-Năsăud va fi analizat miercuri într-o ședință extraordinară a Consiliului Judeţean.

Potrivit proiectului, în conformitate cu prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2022, la nivelul județului se constituie, din cota de 6% din impozitul
pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2022, un fond la
dispoziția Consiliului Județean, care se repartizează unităţilor administrativ-teritoriale de pe raza judeţului.

Fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Bistrița-Năsăud se repartizează integral în anul 2022 comunelor, oraşelor şi municipiilor pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare, pe care unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, în mod justificat, nu le pot finanţa din veniturile proprii, inclusiv din impozitul pe venit şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.

Astfel, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud propune repartizarea sumei de 32.994.000 de lei celor 62 de unități administrativ-teritoriale din județ.

În ceea ce privește orașele, cei mai mulți bani vor ajunge în Beclean și Sângeorz-Băi, câte un milion de lei fiecare. Orașul Năsăud va primi o finanțare de 750.000 de lei, pe când municipiul Bistrița va primi doar 400.000 de lei.

Referitor la situația din comune, cele mai mari sume vor ajunge în comunele Căianu Mic, Josenii Bârgăului, Lechința, Maieru, Prundu Bârgăului, Rodna și Tiha Bârgăului – câte 800.000 de lei. La polul opus, cei mai puțini bani îi va primi comuna Urmeniș – 200.000 de lei, urmată de comunele Ciceu Giurgești, Miceștii de Câmpie, Poiana Ilvei, Runcu Salvei, Silivașu de Câmpie care vor primi câte 350.000 de lei fiecare.

Totodată, prin Legea bugetului de stat pe anul 2022 a fost repartizată județului Bistrița-Năsăud suma de 11.150.000 lei, aceasta fiind destinată
finanțării cheltuielilor privind drumurile județene și comunale. În ședința de miercuri, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud va aproba și utilizarea acestei sume. Repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a acestei sume se va face după consultarea primărilor, în funcție de lungimea și starea tehnică a drumurilor.

Proiectul aflat în dezbaterea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud poate fi consultat integral AICI.

6 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.