Consultări cu partidele parlamentare privind stabilirea datei alegerilor locale din anul 2020. Când ar putea avea loc

 -  -  1198


Marți după-amiaza, premierul în exercițiu, Ludovic Orban, s-a întâlnit cu reprezentanţii partidelor parlamentare în vederea elaborării hotărârii de guvern privind stabilirea datei alegerilor locale din anul 2020. Premierul a propus organizarea alegerilor locale pe data de 28 iunie 2020.

”Cred că în premieră în politica românească în ultimii 20 de ani, am invitat partidele parlamentare la o consultare privitoare la organizarea alegerilor locale, la data alegerilor locale și la alte reglementări aferente. (…) Din păcate, din nou PSD a arătat că e un partid care nu înțelege democrația. (…) PSD nu a fost prezent. (…) Cu celelelate formațiuni politice, în urma analizei pe care am făcut-o a rezultat cea mai probabilă dată cea de 28 iunie. Față de discuțiile anterioare, care dădeau data de 14 iunie, am luat în calcul mai multe argumente”, a declarat Ludovic Orban, menționând că printre aceste argumente se numără și examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat.

Declarații susținute de premierul în exerciţiu, Ludovic Orban, la începutul ședinței de guvern #LudovicOrban #SedintadeGuvern #PalatulVictoria

Declarații susținute de premierul în exerciţiu, Ludovic Orban, la începutul ședinței de guvern#LudovicOrban #SedintadeGuvern #PalatulVictoria

Publicată de Guvernul României pe Marţi, 10 martie 2020

 

Liderii partidelor parlamentare care au participat la consultări s-au arătat de acord cu această dată.

La finalul consultărilor, preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că în urma discuțiilor s-a convenit ”în linii mari” ca data alegerilor locale să fie 28 iunie.

Am agreat în linii mari cu toţii, ţinând cont de situaţia prin care trece ţara (…), data de 28 iunie este, în linii mari, agreată de toată lumea, va fi, probabil, propunerea Guvernului în această perioadă”, a spus Tomac.

De asemenea, preşedintele USR, Dan Barna, a confirmat că discuțiile s-au purtat pe marginea datei de 28 iunie. ”Data de 28 iunie este data realistă în momentul de faţă. Noi am explicat că este important ca alegerile să fie cât de târziu se poate în luna iunie, pentru a spera că se va depăşi vârful de criză în ceea ce înseamnă problema de sănătate publică”, a spus Dan Barna.

Și președintele PRO România, Victor Ponta, a spus că e de acord cu această dată: ”Suntem de acord cu data de 28 iunie pentru alegeri locale, doar dacă nu mai avem coronavirus cu 60 de zile înainte, adică până pe data de 28 aprilie. Altfel, este o iresponsabilitate. Dacă vrem să avem alegeri locale pe 28 iunie, data maximă de emitere a hotărârii de guvern este 13 aprilie, a anunțat președintele AEP. Sunt țări care au anunțat că nu vor mai face alegeri, deși le aveau programate. Să te ții să faci alegeri în plină epidemie înseamnă să fii iresponsabil”.

Totodată, vicepreşedintele ALDE, Varujan Vosganian, a precizat că s-a convenit ca decizia finală să fie luată abia peste două săptămâni. ”Decizia finală am convenit să fie luată peste două săptămâni, în funcţie de evoluţia coronavirus”, a spus Vosganian,

 

0 notes
323 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *