Contractarea unui împrumut în valoare de 5 milioane de euro a trecut de votul Consiliului Local Bistrița

 -  -  11011


Consiliul Local Bistrița a aprobat joi, în ședință ordinară, proiectul de hotărâre care prevede contractarea de către Primăria Bistrița a unui nou împrumut, valoarea acestuia fiind de aproximativ 5 milioane de euro.

Majoritatea consilierilor locali și-au dat acceptul pentru ca municipalitatea să acceseze acest nou împrumut, iar primarul Bistriței, Ioan Turc, a explicat că banii vor fi folosiți pentru cofinanțarea unor proiecte europene.

Acest împrumut este necesar pentru cofinanțarea proiectelor aflate în derulare. De exemplu, proiectul de modernizare, reabilitare, extindere a sistemului de iluminat public – peste un milion de lei, Centrul intermodal – aproape 12 milioane lei, amenajări piste de cicliști – 600.000 lei, reabilitare și modernizare Colegiul Tehnic Grigore Moisil – peste 7 milioane de lei”, a explicat Turc.

Nu este exclusă posibilitatea accesării unor noi împrumuturi

Edilul Bistriței a lăsat de înțeles că își dorește ca municipalitatea să accese și alte împrumuturi, banii urmând să fie direcționați către proiecte menite să ducă la dezvoltarea orașului.

”Nu este mai puțin adevărat faptul că îmi doresc ca municipalitatea să poată contracta împrumuturi pentru dezvoltare și altele decât cele corelative investițiilor din fonduri europene. Nu împrumuturile reprezintă o problemă, ci destinația acestora. Împrumuturile pentru proiecte indezirabile reprezintă o povară pentru bugetul local. Împrumuturile pentru dezvoltare, care aduc beneficii comunității, reprezintă o oportunitate pentru Primărie și pentru Consiliul Local. Voi discuta cu colegii din Asociația municipiilor din România pentru a susține posibilitatea contractării de împrumuturi și altele decât cele pentru cofinanțări”, a mai spus primarul în timpul ședinței Consiliului Local Bistrița.

Potrivit administrației locale, gradul de îndatorare al municipiului Bistrița permite accesarea de noi credite, limita maximă a acestuia fiind, potrivit Legii finanțelor publice locale, de 30%. După accesarea împrumutului în valoare de 5 milioane de euro, gradul de îndatorare al municipiului Bistrița va ajunge la 9,30 la sută.

1 notes
136 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *