Controale ale Poliției la deținătorii de cai din Bistrița-Năsăud

În perioada 9 – 10 august, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, împreună cu inspectori din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, sprijiniți de polițiști din cadrul Poliției Municipiului Bistrița și cei ai Postului de Poliție Nimigea, au efectuat verificări pe linia protecției animalelor, cu privirea la respectarea obligațiilor avute de proprietarii și deținătorii de cabaline.

Astfel, au fost efectuate controale în localitățile Sărata, Viișoara și Nimigea, fiind verificați 37 de cai cărora li s-au întocmit și fișe de observație clinică.

”În cadrul acțiunilor, au fost constatate încălcări privind nerespectarea obligațiilor cu privire la identificarea și înregistrarea animalelor, deținerea de pașaport și certificat sanitar-veterinar de sănătate. Totodată, au mai fost constatate nereguli privind asigurarea hranei și apei suficiente, a posibilității de mișcare suficientă, îngrijire și atenție, precum și a asistenței medicală. Pentru neregulile constatate, polițiștii și inspectorii D.S.V.S.A. au aplicat 23 de sancțiuni contravenționale, dintre care 10 pentru nerespectarea Legii nr.205/2004 privind protecția animalelor și 13 pentru nerespectarea H.G. 984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor. Cuantumul total al sancțiunilor aplicate este de 29.500 de lei”, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

Polițiștii reamintesc că, potrivit art. 5 din Legea 205/2004, deținătorii de animale au obligația de a asigura acestora, în funcție de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă și categorie de producție, următoarele:

  • un adăpost corespunzător;
  • hrană și apă suficiente;
  • posibilitatea de mișcare suficientă;
  • îngrijire și atenție;
  • asistență medicală.

Totodată, deținătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente și cruzimi și, începând cu luna mai 2022, au intrat în vigoare noile prevederi legale privind protecția animalelor care stabilesc sancțiuni mai aspre pentru cei care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra animalelor.