Ultimele noutati

Crețu: Vegetația din municipiul Bistrița s-a comportat foarte bine în timpul furtunii! Specialiști care să inventarieze arborii nu avem!

Primarul Bistriței, Ovidiu Teodor Crețu, a vorbit despre problemele pe care arborii din municipiul le pot crea pe timp de furtună. Acesta susține că față de alți ani, la furtuna din acest an, vegetația s-a comportat bine.

”Vegetația din municipiu s-a comportat foarte bine. În urma furtunii din anul 2009 Parcul arăta mult mai rău. Atunci am fost nevoiți să apelăm la soldați pentru a degaja copacii căzuți în urma furtunii. Anul acesta nu au mai fost probleme așa mari, semn că și toaletările de pe Bulevardul Republicii au redus doborârile de vânt” a declarat Crețu într-o emisiune televizată.

De asemenea, în cadrul ședinței Consiliului Local, consilierul Sorin Hagan a ridicat această problemă, solicitându-i edilului să facă o comisie și sî trimită în teren specialiști care să inventarieze arborii.

La această solicitare, primarul a declarat că nu există speciliști care să facă o astfel de inventariere. ”Nu avem specialişti care să ne garanteze arborii împotriva furtunilor. S-au rupt arbori care aveau 4-5 ani, un diametru de doar 8-10 cm, deci foarte tineri, iar alţii mai bătrâni şi mai bolnavi au rămas. În vest de exemplu, se aplică regula că atunci când un aliniament de arbori de un anumit tip şi-a făcut durata de viaţă, se taie toţi şi se înlocuiesc. Așa cum am procedat pe strada Alexandru Odobescu” a adăugat Crețu.

În urma furtunii din data de 17 septembrie, conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Bistrița-Năsăud, la nivel județean au fost doborăți de vântul puternic 27 de arbori. Unul dintre copacii din Parcul Municipal a ucis un bărbat de 57 de ani.
Comentarii

  • Balan Marius -ecologist

    Diferenta intre noi si vest este ca in B-Ta nu putem vorbi de arbori de aliniament. Locasurile copacilor au fost acoperite de dale de beton si nimeni nu a urmarit lucrarile de pe trotuare. Pana si hidrantii pompierilor au fost acoperiti. Doar B-dul Republicii detine arbori de aliniament copact si Str. Odobescu unde s-au inlocuit castanii batrani cu TULIPANI (arborele de LALEA) adusi cu bani multi din ITALIA. (270 euro ) bucata. Primarul a dat un raspuns corect de data asta.

Caricatură

Ziar de Bistrita