Cristina Iurișniți: ”După un an de blocaj, inițiativa ‘Fără penali în funcţii publice’ intră în dezbaterea Parlamentului”

 -  -  1928Iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei ‘Fără penali în funcţii publice’ va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor în sesiunea extraordinară din prima jumătate a lunii iulie, anunță deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți. Introducerea în dezbatere vine la mai bine de un an de la depunere şi după un şir interminabil de solicitări formulate de parlamentarii USR.

Inițiativa ‘Fără penali în funcţii publice’ a luat naștere în anul 2018, fiind un proiect care a adunat, într-un timp foarte scurt, peste un milion de semnături din partea cetăţenilor. Aceasta este înregistrată la Camera Deputaţilor încă din luna mai 2019, după ce a primit undă verde de la Curtea Constituţională.

”Am coordonat acest proiect în judeţul Bistriţa Năsăud. În doar câteva luni am reuşit să convingem aproape 10 mii de susţinători care au şi semnat pentru această iniţiativă legislativă. Au fost multe zile petrecute în stradă, interacţiuni cu cetăţenii, promovare online si în presa locală, cetăţeni si elevi voluntari alături de care am strâns semnături cu perseverenţă şi încredere în schimbarea mentalităţilor. Am demonstrat, împreună cu colegii din Uniunea Salvaţi România, că un grup de cetăţeni implicaţi pot determina schimbări importante în bine. Democraţia participativă trebuie să ajungă un reflex în societatea românească!”, spune deputatul USR de Bistrița-Nsăud – Cristina Iurișniți.

Sursa citată precizează că introducerea în dezbatere a inițiativei ‘Fără penali în funcţii publice’ vine la mai bine de un an de la depunere şi după un şir interminabil de solicitări formulate de parlamentarii USR.

Partidele aparţinând vechii clase politice nu au avut interesul să fie adoptată o astfel de măsură prin care scena politică să fie curăţată de corupţii condamnaţi definitiv. ‘Fără penali în funcţii publice’ vrea să schimbe articolul 37 din Constituţia României, prin adăugarea următorului alineat: Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor şi Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării. În luna aprilie 2019, Curtea Constituţională a României a decis în unanimitate că este constituţională aria de revizuire a Constituţiei prin iniţiativa USR “Fără penali în funcţii publice~, a mai completat parlamentarul bistrițean.

Dacă proiectul de lege va trece de votul din Parlament, Cristina Iurișniți mai precizează că urmează referendumul de aprobare a modificării Constituţiei, care presupune validarea prin prezenţă şi apoi prin vot în favoarea iniţiativei a cel puţin 30% din numărul total al alegătorilor.

1 notes
53 views
bookmark icon

One thought on “Cristina Iurișniți: ”După un an de blocaj, inițiativa ‘Fără penali în funcţii publice’ intră în dezbaterea Parlamentului”

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *