Cristina Iurișniți: ”După un an de blocaj, inițiativa ‘Fără penali în funcţii publice’ intră în dezbaterea Parlamentului”

Iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei ‘Fără penali în funcţii publice’ va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor în sesiunea extraordinară din prima jumătate a lunii iulie, anunță deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți. Introducerea în dezbatere vine la mai bine de un an de la depunere şi după un şir interminabil de solicitări formulate de parlamentarii USR.

Inițiativa ‘Fără penali în funcţii publice’ a luat naștere în anul 2018, fiind un proiect care a adunat, într-un timp foarte scurt, peste un milion de semnături din partea cetăţenilor. Aceasta este înregistrată la Camera Deputaţilor încă din luna mai 2019, după ce a primit undă verde de la Curtea Constituţională.

”Am coordonat acest proiect în judeţul Bistriţa Năsăud. În doar câteva luni am reuşit să convingem aproape 10 mii de susţinători care au şi semnat pentru această iniţiativă legislativă. Au fost multe zile petrecute în stradă, interacţiuni cu cetăţenii, promovare online si în presa locală, cetăţeni si elevi voluntari alături de care am strâns semnături cu perseverenţă şi încredere în schimbarea mentalităţilor. Am demonstrat, împreună cu colegii din Uniunea Salvaţi România, că un grup de cetăţeni implicaţi pot determina schimbări importante în bine. Democraţia participativă trebuie să ajungă un reflex în societatea românească!”, spune deputatul USR de Bistrița-Nsăud – Cristina Iurișniți.

Sursa citată precizează că introducerea în dezbatere a inițiativei ‘Fără penali în funcţii publice’ vine la mai bine de un an de la depunere şi după un şir interminabil de solicitări formulate de parlamentarii USR.

Partidele aparţinând vechii clase politice nu au avut interesul să fie adoptată o astfel de măsură prin care scena politică să fie curăţată de corupţii condamnaţi definitiv. ‘Fără penali în funcţii publice’ vrea să schimbe articolul 37 din Constituţia României, prin adăugarea următorului alineat: Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor şi Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării. În luna aprilie 2019, Curtea Constituţională a României a decis în unanimitate că este constituţională aria de revizuire a Constituţiei prin iniţiativa USR „Fără penali în funcţii publice~, a mai completat parlamentarul bistrițean.

Dacă proiectul de lege va trece de votul din Parlament, Cristina Iurișniți mai precizează că urmează referendumul de aprobare a modificării Constituţiei, care presupune validarea prin prezenţă şi apoi prin vot în favoarea iniţiativei a cel puţin 30% din numărul total al alegătorilor.

One comment

  1. La treizeci de ani de la Revolutie, in România nu s-a schimbat aproape nimic. De fapt, in decembrie, 1989, s-a trecut de la “calea originală de dezvoltare” a lui Nicolae Ceausescu la „democratia originală”a lui Ion Iliescu. La noi democratia participativă este o lozincă lipsită de continut . Asa se explică faptul că abia acum Inițiativa cetățenească Fără Penali în funcții publice intră în dezbaterea Parlamentului la mai bine de 2 ani de la demararea sa. La 20 martie 2018, Inițiativa „Fără Penali în funcții publice”, a fost depusă la Secretariatul General al Guvernului pentru a fi publicată în Monitorul Oficial. Aceasta prevede modificarea articolului 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, în sensul completării cu un nou alineat, cel de-al treilea, cu următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.” Potrivit Legii 189/1999, o inițiativă cetățenească de modificare a Constituției are nevoie de 500.000 de semnături, dintre care 20.000 să provină din cel puțin 21 de județe din țară, strânse în șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Incă de la începutul campaniei de strângere de semnături, voluntarii inițiativei cetățenești Fără Penali în funcții publice au fost victimele unor abuzuri din partea puterii PSD-iste, fiind agresați verbal, atacați fizic, legitimați ori amendați de polițiști.
    In ciuda acestor piedici , Inițiativa Fără Penali în funcții publice a strâns peste 1 milion de semnături, din aproape toate judetele României. Dintre acestea, pe 21 septembrie, 2018 au fost depuse la Parlament 950.000 de semnături, din care 830.000 fiind validate si de către primării. Presedintele Camerei Deputatilor, la vremea respectivă Liviu Dragnea, a blocat timp de aproape două luni trimiterea listelor originale de susținători la Curtea Constituțională, pentru a se pronunța asupra constituționalității inițiativei cetatenesti. Astfel, CCR care avea la dispoziție 60 de zile pentru a se pronunța, a validat abia pe 16 aprilie, 2019 constituționalitatea inițiativei Fără Penali în funcții publice. Asadar, după pronunțarea Curții Constituționale, au urmat alte tergiversări până când inițiativa a intrat în circuitul parlamentar, cu parcurgerea etapelor constând din dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și Senatului, urmând ca in final să fie organizat un referendum decizional de modificare a Constitutiei care trebuie să aibă atât cvorum cât si și vot majoritar.