Cristina Iurișniți: ”Proiect USR cu raport favorabil din partea Comisiei juridice din Camera Deputaţilor”

iurisniti cirstina

”Stop vânzării sau oferirii de băuturi alcoolice minorilor” – un proiect al USR a primit raport favorabil din partea Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, a anunțat deputatul Cristina Iurișniți.

Educaţia pentru sănătate şi siguranţa tinerilor trebuie să devină o prioritate constantă a autorităţilor române, este de părere deputatul Cristina Iurișniți, care a făcut demersuri în acest sens.

Copiii şi tinerii au nevoie de un acces permanent la educaţie pentru sănătate şi prevenţie în privinţa efectelor nocive ale consumului de băuturi alcoolice. Încă din 31 octombrie 2019, am avut o poziţie publică referitoare la propunerea de modificare a Legii nr. 61/1991, ce are drept scop reducerea accesibilităţii produselor de alcool în rândul minorilor în sensul stabilirii drept contravenţie a comercializării sau oferirii cu titlu gratuit de băuturi alcoolice către minori”, a declarat Cristina Iurișniți.

Parlamentarul explică că această modificare legislativă a primit raport favorabil din partea Comisiei juridice din Camera Deputaţilor şi vizează atât îmbunătăţirea cadrului legislativcât și instituirea de noi sancţiuni care să descurajeze aceste practici, inclusiv cu amenzi curpinse între 500 și 1.500 și chiar retragerea dreptului de funcţionare a punctului comercial.

„Adoptarea acestui raport este dovada faptului că parteneriatele dintre autorităţi şi sectorul privat sunt cele care pot produce schimbări reale de atitudine şi mentalitate acolo unde este nevoie. (… ) Noua iniţiativă legislativă va reprezenta acel instrument juridic care să contribuie la protecţia minorilor de potenţialele efecte negative ce ar putea fi provocate de accesul liber al acestora la băuturile alcoolice„, mai susține deputatul.

Ideea acestei iniţiative pe care deputatul a introdus-o în circuitul legislativ a venit din partea Asociaţiei Berarii României, care, alături de parlamentari, depune eforturi permanente de educare şi informare asupra efectelor negative ale consumului de alcool în rândul minorilor, prin campaniile derulate începând cu anul 2006, în parteneriat cu autorităţile publice competente la nivel central si local, precum Consiliul National al Audiovizualului, Poliţia Română, Ministerul Educaţiei, Inspectoratele Şcolare.

”Consider că o societate sănătoasă, responsabilă şi puternică se construieşte doar prin dialog real şi colaborare permanentă a reprezentanţilor cetăţenilor din Parlament cu actorii mediului socio-economic şi asociativ”, mai este de părere Cristina Iurișniți.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Sănătate Publică, 80% dintre adolescenţii români (14-19 ani) au consumat alcool cel puţin o dată în viaţă, îngrijorător fiind faptul că 50% dintre adolescenţi au început să consume alcool înainte de vârsta de 13 ani, aceasta deoarece alcoolul este accesibil adolescenţilor, procurarea băuturilor alcoolice fiind relativ facilă.