Cristina Iurișniți: ”Revalorizarea învăţământului profesional şi tehnic și promovarea învăţământului profesional-dual trebuie să devină priorităţi ale Ministerului Educației”

ziar de bistrita cristina iurisniti

În contextul în care la data de 11 martie este sărbătorită Ziua Naţională a Meseriilor, deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, face apel la autorități să pună mai mult accent pe învăţământul profesional şi tehnic, dar mai ales pe cel profesional-dual. În opinia deputatului, aceste forme de învățământ trebuie să redevină ”oportunităţi viabile de studiu pentru toti partenerii educaţionali din România: elevi, părinţi, mediu de afaceri, comunitate”.

Consider că revalorizarea învăţământului profesional şi tehnic, precum şi promovarea învăţământului profesional-dual, trebuie să devină priorităţi constante pe agenda de lucru a Ministerului Educaţiei Naţionale. Concomitent, în Parlament, am iniţiat o serie de modificări legislative asupra actelor normative din materie fiscală în aşa fel încât operatorii economici să poate beneficia de deduceri fiscale menite să îi stimuleze să investească în învăţământul profesional dual. Este nevoie de un efort conjugat al tututor celor implicaţi în învăţământ pentru a reda tinerilor cele mai bune oportunităţi de dezvoltare. In acest context, voi depune un amendament la Legea 496/2018, privind instituirea zilei de 11 martie ca Ziua naţională a meseriilor”, a declarat Cristina Iurişniţi.

În acelaşi timp, în cadrul audierilor miniştrilor, deputatul Cristina Iurişniţi a propus ca Ministerul Educaţiei să deruleze această campanie pe toată durata anului şcolar în curs, întrucât, în opinia sa, doar prin intermediul unei promovări constante şi susţinute elevii şi părinţii acestora vor afla despre oportunităţile pe care le implică această alternativă educaţională.

”Nu sunt de ajuns doar 30 de zile de promovare, este necesar să existe în permanenţă informări publice, întâlniri cu angajatorii, discuţii şi vizite tematice despre avantajele pe care le presupune învăţământul profesional”, a mai precizat Iurișniți.

În contextul crizei forţei de muncă din România, USR susține revalorizarea învăţământului profesional şi îmbunătăţirea cadrului normativ din domeniu și își propune să sprijine mediul de afaceri pentru a se putea implica în susţinerea şcolilor profesionale şi în acordarea unei formări profesionale de calitate elevilor şi tinerilor din România.