Cristina Iurișniți: ”Românii din Diaspora vor putea vota mai ușor și fără a sta la cozi. Legislația electorală a fost modificată!”

 -  -  21855 

Românii din Diaspora vor putea vota mai ușor și nu vor mai fi nevoiți să stea la cozi, asta deoarece legislația electorală a fost modificată, după cum precizează deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți.

În săptămâna sesiunii parlamentare extraordinare de la Camera Deputaților, am votat modificarea legilor electorale în urma votului transpartinic din Comisia de Cod electoral. Aceste modificări vor permite ca românii din Diaspora care au fost umiliți și discriminați în privința exercitării acestui drept fundamental să poată fi parte la procesul de decizie: -introducerea votului prin corespondența pentru alegerile prezidențiale din 2019- prelungirea anticipată a  perioadei de vot cu 3 zile- prelungirea programului din ziua alegerilor-mai multe secții, mai multe ștampile, mai multe buletine de vot in funcție de numărul de votanțiLegea 288/2015, care reglementează votul prin corespondență pentru alegeri parlamentare, s-a aplicat strict la scrutinul din 2016. Pentru ca votul prin corespondență să existe la prezidențialele din 2019, e nevoie ca noua lege să fie publicată în Monitorul Oficial cel târziu la început de octombrie 2019. Am votat pentru o lege care să aducă din nou demnitatea și respectarea dreptului fiecărui cetățean de a-și alege reprezentanții în mod democratic, fără umilințe si sfidare din partea autorităților! Românii din Diaspora vor putea vota mai ușor și fără a sta la cozi începând cu alegerile prezidențiale. Vor putea vota anticipat pe durata a trei zile și vor putea vota prin corespondență. Iar dacă vor fi cozi, președinții secțiilor de votare vor avea posibilitatea prelungirii programului de vot până la ora 23.59”, a afirmat deputatul Cristina Iurișniți.

În opinia parlamentarului bistrițean, modificarea legislației electorale în mai puțin de două săptămâni, de ambele Camere ale Parlamentului, demonstrează că până astăzi coaliția PSD-ALDE nu a dorit să îmbunătățească procesul de vot pentru Diasporă.

Totuși, Cristina Iurișniți mai adaugă că modificările aduse nu sunt suficiente pentru a rezolva total problema votului pentru românii din străinătate.

”USR va continua să promoveze proiectele de lege privind votul electronic și extinderea votului prin corespondență. Totodată, USR va depune toate eforturile pentru a fi adoptat proiectul de lege prin care este crescut numărul parlamentarilor care-i reprezintă pe românii din Diaspora. Și, nu în ultimul rând, USR va lupta pentru proiectele care facilitează votul românilor care se află în străinătate, dar au domiciliul în țară, respectiv care facilitează candidatura la parlamentare a românilor din străinătate”, a mai completat Iurișniți.

21 bookmark
0 notes
580 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.