Cristina Iurișniți: ”Undă verde din Parlament pentru legea colectării selective în școli!”

 

România este cu un pas mai aproape de intrarea în normalitate în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, este de părere deputatul bistrițean Cristina Iurișniți, după ce proiectul său de lege susținut de peste 50 de parlamentari din toate partidele a primit rapoarte favorabile din partea Comisiei de administrație, respectiv de mediu. Urmează votul în plenul Camerei Deputaților, for decizional pentru acest proiect.

Proiectul pentru modificarea și completarea Legii nr. 132/2010 privind colectarea selectivă a deșeurilor în instituțiile publice prevede modificarea cadrului normativ în sensul transferării atribuțiilor privind achiziționarea și dotarea unităților școlare cu recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor de la nivelul conducerii unităților de învățământ către autoritățile locale.

În acest fel, în fiecare sală de clasă, laborator, cabinet, bibliotecă sau sală de sport ar urma să existe coşuri de gunoi colorate şi inscripţionate corespunzător pentru selectarea pe categorii a deşeurilor rezultate în urma activităţilor elevilor şi/sau profesorilor și pentru reciclarea selectivă.

Inițiativa legislativă va avea un dublu impact: pe de o parte tinerele generații vor conștientiza și vor deprinde și dezvolta gesturi reflex și atitudini corecte în raport cu protejarea mediului înconjurător, iar pe de altă parte autoritățile locale și operatorii economici vor fi responsabilizați în respectarea angajamentelor asumate la nivel european”, a declarat prof. Cristina Iurișniți, deputat USR, membru în Comisia de învățământ.

Proiectul este cu atât mai important cu cât România este pe penultimul loc în Europa în privința reciclării: doar 3% dintre deșeurile colectate sunt reciclate. Aceasta în condițiile în care România și-a asumat, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, că va ajunge în 2020 la o cotă de reciclare de cel puțin 50% din hârtia, metalele, sticlele și materialele plastice provenite din deșeuri menajere.

Pentru nerespectarea acestui angajament, România riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene de 200.000 de euro/zi.

În ceea ce privește efortul bugetar, acesta este unul mic raportat la beneficiile pe care le-ar aduce intrarea în vigoare a legii.  Dacă s-ar investi, în medie, 1.000 de euro în fiecare unitate de învățământ pentru achiziționarea de pubele necesare colectării selective, impactul bugetar s-ar ridica la aproximativ 6 milioane de euro. Adică, echivalentul a 20 de zile de penalizări din partea Uniunii Europene.

Este vorba de o investiție fundamentală în educația viitorului cetățean european responsabil, implicat civic și educat. Doar astfel, putem spera la o dezvoltare durabilă a comunităților”, a mai precizat deputatul USR Cristina Iurișniți.

Sursa: www.usr.ro