Cristina Iurișniți (USR): ”Starea de fapt în domeniul protecţiei minorilor este una deosebit de îngrijorătoare”

 -  -  909


Deputatul USR Cristina Iurișniți susține că situția de la nivelul întregii țări cu privire la protecția minorilor este ”deosebit de îngrijorătoare”, existând foarte multe cazuri de abuzuri asupra copiilor, precum și cazuri de dispariție a unor minori.

Din datele statistice gestionate de către instituţiile responsabile, rezultă că starea de fapt în domeniul protecţiei minorilor din România şi, în particular, din judeţul Bistriţa-Năsăud este una deosebit de îngrijorătoare. Toate datele conduc la concluzia că atât copiii care se află în grija statului, cât şi copiii care se află în familiile naturale sunt susceptibili de a fi victimele abuzurilor”, spune deputatul USR.

Cristina Iurișniți completează că, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului are în evidenţă, la momentul actual, un număr de 630 de copii, dintre care 276 sunt plasaţi la asistenţi maternali profesionişti, 186 de copii se află în plasament la rude sau la alte familii şi 168 de copii beneficiază de protecţie în case de tip familial.

Din comunicarea cu DGASPC Bistriţa-Năsăud, la data de 1 octombrie 2020, a reieşit că instituţia avea în evidenţă 16 cazuri de abuz fizic asupra copiilor aflaţi în familia naturală, şi un număr de 22 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor. Din rândul acestor copii victime ale abuzurilor sexuale, 21 se aflau în îngrijirea familiilor biologie, iar cel de-al 22-lea, în vârstă de 14 ani, beneficia de protecţie specială, respectiv de măsura plasamentului într-un serviciu de tip rezidenţial”, mai precizează Iurișniți.

Parlamentarul bistrițean atrage atenția și asupra cazurilor de dispariție a minorilot.

”Reprezentanţii instituţiei bistriţene afirmă că în judeţ nu au existat cazuri de dispariţie a copiilor, deşi în mass-media locală au fost semnalate numeroase cazuri de acest fel. De asemenea, în urma unei vizite, în data de 30 octombrie a.c., la Centrul de Copii instituţionalizaţi din Beclean, asistentele sociale prezente la discuţie au confirmat dispariţia din acest Centru a unei fete în vârstă de 18 ani, pentru care urma să fie dispusă încetarea măsurii de protecţie. În ceea ce priveşte statisticile victimelor persoane minore, potrivit deputatului, din anul 2015 şi până în prezent Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bistriţa-Năsăud a înregistrat un număr de 725 de cazuri de dispariţii de copii, 46 de infracţiuni de trafic de persoane, 361 de infracţiuni contra libertăţii sexuale şi 474 de infracţiuni contra vieţii, integrităţii şi sănătăţii, toate acestea fiind cazuri unde victimele au fost minori”, a mai spus Cristina Iurișniți.

0 notes
34 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *