Cu ce ar putea fi înlocuită starea de urgență după data de 15 mai?

După data de 15 mai, starea de urgență ar putea fi înlocuită cu starea de alertă, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a afirmat că o decizie cu privire la prelungirea stării de urgență sau înlocuirea acesteia cu starea de alertă va fi luată săptămâna viitoare.

”Noi discutăm aceste variante de două săptămâni, nu începem discuția mâine. Însă decizia nu o vom lua mâine, fiindcă vrem să urmărim cum evoluează situația din punct de vedere epidemiologic și decizia, dacă vom prelungi starea de urgență sau dacă vom găsi o formă alternativă, de exemplu, stare de alertă, această decizie o vom lua, probabil, în cursul săptămânii viitoare când avem noi date despre mersul epidemiei, însă pot să vă spun, poate cu titlul de premieră, că legislația secundară aferentă variantei în care nu prelungim starea de urgență este aproape finalizată. Eu am dorit să fim pregătiți din timp și pentru o variantă, și pentru cealaltă, ca să nu fim iarăși în situația de stres, cum am fost la începutul epidemiei când, din neglijența guvernelor PSD, nu s-au clarificat multe chestiuni: nu au fost bani, nu au fost rezerve. Acum vreau să avem legislația clară, să avem rezervele deja existente, atât cât se poate, iar până în toamnă să avem rezerve semnificative pentru situația în care va veni al doilea val sau va veni altă boală, fiindcă se vede bine că nu putem să avem garanția că nu vine o altă boală peste un an, peste doi, peste 20, bine ar fi să nu mai vină niciodată, dar iată că această siguranță pe care am crezut că am obținut-o a fost o iluzie”, a aspus președintele Klaus Iohannis.

Astfel, odată cu expirarea decretului care a prelungit starea de urgență, în 15 mai, România ar putea intra în ”stare de alertă”, măsură care va permite autorităților să mențină anumite restricții pentru a limita efectele negative provocate de pandemia de COVID-19.

Starea de alertă este reglementată de articolul 53 din Constituția României, dar și de OUG 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență. Legea fundamentală spune că starea de alertă trebuie să fie aplicată în mod nediscriminatoriu și fără a aduce atingere libertății.