Cu ce materiale vor fi deszăpezite drumurile județene din Bistrița-Năsăud la iarnă? Consiliul Județean aprobă programul de măsuri pentru combaterea poleiului în sezonul rece 2018 – 2019

FOTO: arhivă

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud va dezbate în ședința extraordinară care va avea loc astăzi un proiect de hotărâre care prevede aprobarea unui program de măsuri pentru deszăpezirea şi combaterea poleiului pe drumurile judeţene în perioada 1 noiembrie 2018 – 31 martie 2019.

Prin acest program se vor stabili măsuri şi proceduri de acţiune în vederea asigurării viabilitaţii drumurilor judeţene pentru perioada de iarnă, acesta fiind instrumentul prin care se va coordona întreaga activitate de deszăpezire, reţeaua de informare, precum şi instruirea corespunzătoare a personalului angrenat în această activitate” se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

Același document arată că vor fi utilizate materiale antiderapante (nisip, zgură), cât şi fondanţi chimici (sare) sau amestec de 10 – 30% (sau chiar mai mult pentru îmbrăcăminţi cu etanşeitate bună) sare şi nisip. Felul materialului răspândit depinde de tipul intervenţiei, de nivelul de viabilitate pe timp de iarnă a drumului, tipul şi starea îmbrăcăminţii, temperatura la nivelul îmbrăcăminţii rutiere, starea timpului, consideraţii economice.

Amestecurile de materiale antiderapante şi materiale chimice trebuie să fie omogene, iar răspândirea lor cât mai uniformă şi la o înălţime de aruncare a materialului de circa 0,50 m deasupra suprafeţei părţii carosabile. Utilizarea sării este eficientă numai pentru temperaturi la suprafaţa carosabilului mai mari de –7o C, pentru temperaturi mai scăzute fiind periculoasă şi nu se va mai folosi. Pentru temperaturi mai scăzute (până la – 15oC) se poate utiliza numai material antiderapant. De asemenea, acesta se foloseşte pe îmbrăcăminţile rutiere degradate, cu slabă etanşeitate, pe cele de beton de ciment realizate în ultimii 5 ani, pe drumurile pietruite şi de pământ, precum şi pe podurile metalice.

Necesarul de materiale folosite  pe zone de intervenţie se regăseşte în tabelul  de mai jos:

Sare Nisip Utilaje
tone tone buc
Zona I Bistriţa 1.300 4.200 13
Zona II Beclean 1.100 3.900 13
Zona III Năsăud 800 2.700 10  
Zona IV Şieu 900 3.100 11
Zona V Lechinţa 900 3.100 11
TOTAL 5.000 17.000 58

În cazul în care prognoza meteorologică generală sau mijloacele de detectare locală indică apariţia poleiului, gheţii sau ninsorii sau în perioada de timp în care se manifestă variaţii de temperatură, se efectuează răspândiri preventive de materiale antiderapante. Pe timp de viscol nu se recomandă răspândirea preventivă, fiind ineficientă.

Pentru desfăşurarea în condiţii optime a serviciilor  de prevenire şi combatere a înzăpezirii drumurilor publice, drumurile judeţene au fost împărţite în 5 loturi. În anul 2018, urmarea procedurii de licitaţie deschisă, au fost încheiate acorduri cadru pe o perioadă de 4 ani cu următorii prestatori:

  • Societatea Lucrări Drumuri şi Poduri S.A. Bistriţa pentru Lotul 1 si Lotul 2;
  • Societatea Dimex 2000 Company SRL Rebrişoara pentru Lotul 3, Lotul 4 şi Lotul 5.

Prestatorii poartă răspunderea, pe toata durata contractului, de buna desfăşurare a activitaţii de prevenire şi combatere a lunecuşului și înzăpezirii pe toate drumurile judeţene cuprinse în contract. Totodată, potrivit notei de fundamentare a proiectului de hotărâre,prestatorul va ţine evidenţa zilnică, pe ore şi tronsoane de drum, a intervenţiilor, privind atât utilajele şi echipamentele cât şi materialele folosite, în ,,Jurnalul de activitate pe timp de iarnă”.

De asemenea, se vor păstra documentele care atestă calitatea materialelor, evidenţa funcţionării utilajelor, evidenţa activităţii de prevenire şi combatere a lunecuşului şi a înzăpezirii, precum şi a personalului de intervenţie şi informare, punându-le la dispoziţia beneficiarului, la cererea acestuia. Aceste documente se vor întocmi în mod clar şi vor însoţi obligatoriu situaţiile de lucrări la fiecare decontare a activităţii. Jurnalul va fi numerotat si ştampilat de către beneficiar, iar periodic (de regulă zilnic sau cel mult la două zile) va fi verificat şi confirmat de către acesta. Prestatorul are obligaţia să transmită beneficiarului zilnic şi ori de câte ori situaţia o impune ,,Buletinul meteo-rutier”.

Acestea sunt doar câteva dintre măsurile cuprinse în cadrul programului pentru deszăpezirea şi combaterea poleiului pe drumurile judeţene din Bistrița-Năsăud, măsuri pe care administrația le impune pentru a asigura buna desfășurare a traficului rutier pe timpul iernii.