Cu ocazia minivacanței de Crăciun, aproape 450 de polițiști bistrițeni vor fi la datorie

În perioada 25-27 decembrie, poliţiştii din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, arme, explozivi şi substanţe periculoase, investigare a criminalităţii economice, acţiuni speciale şi investigaţii criminale, împreună cu poliţiştii din cadrul serviciilor de conducere şi coordonare a misiunilor vor acţiona zilnic şi vor fi alături de cetăţeni în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică.

În medie, zilnic, peste 140 de poliţişti vor acţiona pentru apărarea patrimoniului public şi privat în localităţile urbane şi rurale din judeţul Bistriţa-Năsăud. De asemenea, vor fi constituite 150 de patrule de ordine şi siguranţă publică, pedestre şi auto, ce vor acţiona pentru prevenirea faptelor antisociale.

O atenție deosebită este acordată traficului rutier astfel că, în perioada sărbătorilor, 61 de polițiști de la rutieră vor acționa cu 30 de autospeciale pentru prevenirea evenimentelor rutiere și monitorizarea traficului rutier. Pentru combaterea excesului de viteză pe drumurile publice, unul dintre principalii factori generatori ai accidentelor rutiere cu consecințe grave, în cadrul acțiunilor vor fi folosite și autospeciale pe care sunt montate aparate radar.

În ceea ce privește restricțiile și obligațiile pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și în această perioadă vor fi continuate verificările pentru respectarea măsurilor de protecție impuse prin Legea 55/2020. La nivel județean, polițiștii, alături de cei de la Poliția Locală, jandarmi, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitar-Veterinare, Direcției de Sănătate Publică și de la Protecția Consumatorului vor efectua, zilnic, controale și verificări în sistem integrat.

Pentru ca sărbătorile să vă găsească în siguranță, alături de cei dragi, polițiștii de la Rutieră vă sfătuiesc să respectați regulile de circulație și să conduceți preventiv.

  • Înaintea plecării în călătorie, vă sfătuim să vă interesaţi asupra traseului ales şi a condiţiilor meteo prognozate pentru zona tranzitată;
  • Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (ceaţă, carosabil acoperit cu zăpadă, gheață sau polei) și păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;
  • Asiguraţi funcţionarea corespunzătoare a sistemelor de iluminare-semnalizare, cât şi a celui de climatizare şi dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic. Recomandăm folosirea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în condiţii de ceaţă densă;
  • Pe vreme de ploaie, lapoviţă sau ninsoare, când vă întâlniţi cu alte autovehicule, acționaţi din timp ştergătoarele de parbriz. Câteva momente de circulaţie fără vizibilitate pot fi fatale!
  • În zilele cu ploi, viscol, ninsori, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur, astfel că există posibilitatea ca aceştia să nu se asigure atunci când traversează!
  • În acelaşi timp, pietonilor le recomandăm să evite folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă; să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor, numai după ce sunt siguri că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă.