Cum distruge Primăria o zonă de case, cu potențial enorm! A dat autorizație pe un bloc de 6 etaje, în Zăvoaie și urmează un PUZ de 4 blocuri de 10 etaje! În Bistrița nimeni NU are siguranța unei zone “liniștite!”

Zona Zăvoaie a crescut din punct de vedere imobilar, odată cu ecologizarea gropii de gunoi! Platoul respectiv reprezintă o zonă cu potențial enorm, iar zona a devenit populată și s-au ridicat mai multe case. 

Zona Zăvoaie este conectată de municipiu prin Podul Berăriei, construit cu 1 MILION de euro, bani accesați dintr-un împrumut. Nu există rețele de utilități, dar cu toate astea, Primăria Bistrița a acordat autorizație de construire pentru locuințe colective ( blocuri).

Planul Urbanistic General din 2013 a fost realizat la comandă și  de aceea apar parcele cu blocuri între case și zone cu dedicație … pe baza sugestiilor comandate de investitorii imobiliari atunci când s-a întocmit. Peste ani, apar blocuri inestetice, în contrast cu casele construite de persoane fizice.

S-a dat autorizație pentru un BLOC de 6 etaje, în Zăvoaie!

Aspectul zonei este reglementat prin PUG-ul aprobat în 2013 și care expiră în scurt timp, deoarece este valabil 5 ani. 

Pe o anumită parcelă din zona Zăvoaie (str. Mălinului nr. 10 ) s-a acceptat construcția unui bloc de 6 etaje! Primăria Bistria a eliberat autorizație de construire în luna mai.

b) proiectul prevede construirea unui imobil D+P+5E+R cu destinația de locuințe colective (27 apartamente), căi de circulație auto și pietonale, platforme, împrejmuire, parcare auto și spații verzi;
Bilanț teritorial:
– suprafața totală a terenului – 1.364,10 m2;
– suprafața construită clădire – 400 m2;
– alee pietonală – 56,81 m2;
– alee carosabil – 462,65 m2, care va cuprinde o parcare auto cu 16 locuri (9 locuri de parcare fiind prevăzute la demisolul clădirii), în total 25 locuri de parcare și o platformă punct gospodăresc;
– spațiu verde (gazon) – 444,64 m2, pe care se va amenaja un loc de joacă pentru copii;
– prin proiect se mai prevede împrejmuirea terenului, poartă de acces, iluminat public, branșamente de apă potabilă, canalizare, energie electrică, gaze naturale, telefonie-internet-cabluTV;
– utilitățile hidroedilitare vor fi asigurate din și în rețelele existente;

Se construiesc blocuri cu 10 etaje, în Zăvoaie! Printr-un PUZ se modifică structura zonei și regimul de înălțime!

Afaceristul Mihai Drăgan Paul a realizat un Plan Urbanistic Zonal pentru amenajarea unui complex de 4 blocuri, în Zăvoaie. În primă fază s-a solicitat emiterea uni aviz de mediu, iar publicul interesat poate depune sugestii și reclamații. PUZ – Imobil mixt în regim de înălţime S+P+10 E, cu destinaţia de locuinţe colective, spaţii comerciale, amenajări exterioare şi împrejmuire, în municipiul Bistriţa, str. Mălinului, nr. 23.

Prețul terenului în Zăvoaie variază între 3.000 – 4.000 de euro/ar, iar în zonele unde se construiesc blocurile, prețurile vor scădea considerabil.

Orice șmecher face un PUZ și schimbă restricțiile impuse prin Planul Urbanistic General!

Modul în care se dezvoltă orașul este unul haotic și NU conferă siguranță celor care doresc să-și construiască o casă într-o zonă rezidențială, cu restricții de înălțime. Asta deoarece Planul Urbanistic General este modificat sistematic și zonele de case sunt transformate în zone de blocuri, sub argumentul că orașul se dezvoltă.

Teoretic, Regulamentele de Urbanism sunt restrictive în ce privește înălțimea, modul în care sunt afectate vecinătățile, procentul de ocupare a terenului, locurile de parcare, etc dar cu toate astea, investitorii construiesc fără probleme! Asta deoarece regulamentele sunt modificate radical prin planuri zonale sau de detaliu.

În Zona Zăvoaie este vorba de o zonă mixtă, care permite construcții de 2 etaje, dar acest lucru este doar o formalitate. Asta deoarece printr-un Plan Urbanistic Zonal se poate schimba întreaga zonă în zonă “de blocuri”și astfel se modifică regimul de înălțime, în detrimentul celor care și-au construit o casă într-o zonă liniștită!

Orașul se dezvoltă HAOTIC, cu semnătura celor din Primărie, care NU reglementează aspecte ce țin de: regmiul de înălțime, parcări!

ziar de bistrita cretu

Sub supravegherea primarului Crețu, Serviciul Urbanism face jocurile dezvoltatorilor imobiliari și deocamdată Primăria Bistrița NU impune restricții majore pe anumite zone, ba din contră, lasă portițe deschise ușor de speculat de arhitecți. Se preferă un cadru general, ușor de modificat prin diferite artificii și hârțogăreli, lucru care mutilează anumite zone rezidențiale ale orașului, transformate peste noapte în cartiere de blocuri.

Investitorii imobiliari reușesc să ridice clădiri de mari-dimensiuni pe parcele relativ mici de 4-5 ari situate în zone aglomerate. Construcția de locuințe-colective ar trebui restricționată, deoarece blocurile NU se încadrează în peisaj și modifică vizual aspectul unor zone unde preponderent sunt ridicate case.

Credeți că PUG-ul 2018 care va schimba ceva sau se merge pe haos în continuare? 

Planul Urbanistic General al municipiului Bistrița va expira anul acesta, motiv pentru care administrația locală va concepe altul! În acest sens, greșelile trecutului ar trebui să dispară iar municipiul să aibă trasate linii clare de dezvoltare, pe zone, străzi, să se interzică anumte construcții de blocuri, de hale pe anumite loturi de teren, să se reglementeze regmul de înălțime, nr mini de locuri de parcare.

City-managerul George Avram (electrician, absolvent de studii superioare economice) și Monica Pop (inginer structurist de profesie) ar avea roluri determinante în realizarea unui PUG care să reglementeze aceste aspecte vitale care țin de estetica orașului medieval, cu potențial enorm pe mai multe domenii… oraș mutilat de administrația Crețu prin haosul din urbansim și prin lipsa de viziune în ce privește marile proiecte de infrastrurcutră și trafic.

ziar de bistrita urbanism

Administrația Crețu care NU intervine decisiv pentru tranșarea definitivă a acestor portițe speculate la maxim care permit dezvoltatorilor imobiliari să construiască apartamente fără locuri de parcare, să îngrămădească blocuri în zone de case, să modifice coeficienții de spațiu verde, să ridice etaje-n plus… fiind interesați de câștigul imediat/metru pătrat.

Zona Zăvoaie se va dezvolta odată cu construcția de blocuri cu 10 etaje, spre nemulțumirea celor care dețin case în apropiere. Pe principiul dezvoltării urbane, administrația Crețu permite construcția de blocuri în absolut tote zonele din municipiu: zone istorice, zone de case, cartiere, artere principale etc. NU există o viziune pe termen lung și NU există niciun cartier exclusiv de case sau măcar garanția că zonele reglementate prin PUG nu vor suferi schimbări majore prin modificarea coeficiențiilor de înălțime de șmecheri care întocmesc PUZ-uri și modifică radical aspectul orașului… 
Comentarii

 • Detin teren de20 ani in zavoaie nu am putut construi o casa pe motiv ca nu exista puz interesant cum actioneaza mafia la bistrita !!!

 • foarte bine punctat…de catre toti…cel mai bine ar fi sa se construiasca blocurile din bistrita in Cluj..sa nu fie suparare la secretara suprema….aceasta Ioana darc a urbanismului campenesc …din …sa zicem …asa la intamplare….telciu…

 • Sa le fie rusine pt ca apar blocuri peste tot si se distruge orasul. Nicaieri in europa nu e intampla asa ceva ca la noi

 • Pe luna sa se construiasca blocuri, care sa apartina tot de Bistrita, ca indiferent unde se construieste, nu e bine :))). Cu ce va “arde” grija ca pe un camp se ridica cartier? Asta inseamna dezvoltare. Unde e problema? Atata scandal va place sa faceti din orice rahat de nu ai pomenit de asa ceva, numai la cetatenii din Bistrita care apropo, am observat ca tare multe vinituri avem, ceea ce ma duce cu gandul cam la cine poate face scandal.

 • Balan Marius-ecologist PV

  Ce documente sa studiem domnule ? Elea aprobate de majoritatea toxica psd+alde de politruci care nu au nimic in comun cu Bistrita. Esti cumva sluguta lor de prin vreun birou al Primariei ? Sunteti de toata jena toata administratia. Ati facut un chici din acest mandru oras. SA VA FIE RUSINE contopistilor !!!

 • Negrea sparge terasele de la blocul de pe Nasaudului, ca asa vrea el sa le fie bine la vecinii pe care ii umbreste si cica o sa plateasca cei vinovati adica primarul, pop monica , secretsra si inspectorii de la urbanism si probabil cei din blocul umbrit ESTE DE RASU PLANSU.
  Uita ca blocul acela este de cam 30 de ani, cand el statea cu degetele in nas.
  PE CINE PACALESTE.?doar el este prietenul urbanistilor mai ales a lui pop monica.

 • Bravo Ioana, ai punctat bine si lucrurile sunt mult mai grave.
  Ce spuneti de blocuri in parc, in locul hanului de la spital.
  JALE MARE.

 • In Bistrita nu exista restrictii si de aceea se construieste haotic. Voi nu vedeti ca sunt blocuri peste tot? Si la Lac si in centrul istoric, si pe Valea Ghinzii si e lipsa de viziune in urbanism? Constructorii se plang degeaba pt ca dau spagi si construiesc unde au ei chef.

 • Unde Doamne sa mai construim? Acolo nu, dincolo nu….Asta insemna un oras. Locuinte colective…mai mici sau mai mari. De obicei locuintele colective in majoritatea oraselor, se amplaseaza in zona pericentrala. In proximitatea centrului urban, administrativ, social si cum mai vreti sa-i ziceti. Dupa logica expusa de sustinatorii unei secretare ar trebui sa le demolam si pe cele vechi. Oare nu cere nimeni un examen psihiatric acestei secretare…..ca si in posturile astea de functionari superiori trebuie sa fi echilibrat …si mental si intelectual.

 • Dovada ca nu sti nimic…mai este pe acolo si un arhitect..Tamas. Si nu dinsii au facut PUG-ul ci o firma de urbanism, care numai lucrul asta-l face. Si sa mai sti un lucru…urbanismul local cum ii zici tu…respecta reglementarile urbanistice nationale. Ce are zona Zavoaie cu profilul medieval. Observ ca profilul tau intelectual este medieval. Nu mai vorbi prostii numai sa te auzi.

 • Toate autorizatiile din Bistrita respecta legile din urbanismul local care sunt realizate de doi ingineri, nu de arhitecti specializati pe dezvoltarea oraselor cu profil medieval. Cei doi ingineri sunt Cretu si Monica Pop. De aceea orasul arata ca o zona industriala iar autorizatiile sunt aprobate

 • Nicaieri nu e ca la Bistrita. Orice fraier construiste un bloc unde are chef daca da spaga cui trebuie. Face un PUZ si restul se rezolva de la sine.

 • Uitati-va cum arata orasul. Avem blocuri peste tot inclusiv pe str. Toamnei, in Piata Mica, pe St O Iosif pe strada unde sta primarul si in toate zonele posibile. Marius Negrea ridica etaje in plus si face blocuri la 2 m distanta de alt bloc. Si toate astea cu autorizatie de la primarie. Nimeni nu respecta nimic si in PUG exista parcele de 10 etaje langa o parcela unde sunt permise numai case. Chiar daca PUG-ul a fost votat si semnat asta nu inseamna ca nu s-au facut numai ineptii. Biroul Urbanism ar trebui defiintat pt ca se construieste haotic si s-a facut un PUG care protejeaza haosul.

 • daca e adevarat ce spui atunci se explica faptul ca nu are/crea sa semnaeze autorizatiile de construire care sint la ea pe birou (cate?…toate). Inseamna ca meseria de jurnalist si cea de trompetist este mai importanta pentru secretara Ga…ne decit cea de jurist pentru care este platita cu multi bani (din banii nostrii si chiar ai lor-a fraierilor care vor sa investeasca in imobile). Poate pleaca la vreun ziar….ca acolo poti vorbi prostii cite vrei…Si ca un fapt divers, ca se spune in articol de doua PUGuri, m-am uitat si eu pe siteul primariei si ce sa vezi ..Hotarirea de Consiliu Local prin care se aproba PUGul este semnata de cine credeti…de secretarul orasului adica d-na Ga…ne. Acuma se impune o intrebare, daca sint doua PUGuri, si HCL este semnat de ga..ne, dinsa pentru care PUG a semnat….pentru ala care era avizat de consiliul judetean si de toate institutiile implicate sau pentru cel modificat ulterior? Si se mai impune o intrebare…oare dinsa daca a semnat oare nu a stiut ce a semnat…de multi ani dinsa, care este asa de interesata de urbanism, nu si-a dat seama ca se uita si studiaza un PUG gresit? Si ultima intrebare…oare graba dansei si insistenta prin care vrea sa se refaca PUGul nu deriva oare din faptul ca ar vrea sa ascunda niste mizerii sub pres? Tot de dinsa facute. Sau crede ca daca nu a inteles PUGul vechi va intelege mai bine PUGul nou. Poate ca intr-un articol viitor-dictat sau nu-dansa ne va explica acest lucru..

 • Ziaristi de kkt ce sunteti. Inainte de a da verdicte si a pune sentinte voi, mai bine v-ati informa!!!
  Exprimari de genul “zona de case” sunt nu doar total neprofesioniste dar so manipulative si tendentioase.
  Zona zavoaie este o zona impartita in mai multe regimuri de inaltime a constructiilor.
  Incepand de la strada Zavoaie inspre raul Bistrita, este delimitata o zona de construire cu regim p+2, apoi una cu regim p+4 si apoi una cu regim p+10.

  Pe langa regimul de inaltime sunt o sumedenie de alte cerinte care trebuie respectate (POT, CUT, Inaltime la cornisa, retrageri fata de limite de proprietate, etc), drept pentru care constructiile nu se autorizeaza/realizeaza intotdeauna la limita regimului de inaltime acceptat.

  Asta asa ca sa aveti si voi o mica idee inainte sa mancati mai mult rahat ca mircea badea (chiar el) intr-o seara cu emisiune.

 • Hecologistu' lu'peste

  Domnu’ Marius, esti mai rau ca Dan Diaconescu fie iertat (si tu odata cu el).
  Studiati documentele intainte sa va dati cu parerea ca Veorica despre calamitati :)))

 • @paul:
  Cu siguranta ‘ciorna’ de mai sus nu e scrisa de “vreo secretara” e doar scrisa “dupa dictare”.
  Manuţa care a tastat a fost cu siguranta a tov. Cosminel, d-na Secretar doar a dictat.

  Din pacate lipsa de viziune a secretarei se vede din titlul articolului iar lipsa de profesionalism si minima pregatire jurnalistica a papagalilor care ii scriu ideeile in fituica asta, sare in ochi dupa primele paragrafe, urmatoarele repetand obsesiv aceeasi idee fara nimic nou.

 • intreb ca prostu.. articolele astea sunt scrise de vreo anumita secretara? si date asa… ca botezat-un..p.. a? ca prea e cu substrat.. si tendentios articolul.. probabil..ca oras.. ar trebui sa nu se mai construiasca nimic.. sa fie cam ca pe la telciu.. asa ca exemplu zic…

 • Balan Marius-ecologist PV

  Las ca-i bine. Ca in tiganime. Case blocuri, cotete etc. Oricum pute mai tata ziua a cacat de la epurare. Asa ca ?Bistrita cu HURBANISMUL ei se apropie tot mai mult de Videle si de Caracal. De tat plansu.
Caricatură

Ziar de Bistrita