Cum distruge Primăria o zonă de case, cu potențial enorm! A dat autorizație pe un bloc de 6 etaje, în Zăvoaie și urmează un PUZ de 4 blocuri de 10 etaje! În Bistrița nimeni NU are siguranța unei zone “liniștite!”

 -  -  319427Zona Zăvoaie a crescut din punct de vedere imobilar, odată cu ecologizarea gropii de gunoi! Platoul respectiv reprezintă o zonă cu potențial enorm, iar zona a devenit populată și s-au ridicat mai multe case. 

Zona Zăvoaie este conectată de municipiu prin Podul Berăriei, construit cu 1 MILION de euro, bani accesați dintr-un împrumut. Nu există rețele de utilități, dar cu toate astea, Primăria Bistrița a acordat autorizație de construire pentru locuințe colective ( blocuri).

Planul Urbanistic General din 2013 a fost realizat la comandă și  de aceea apar parcele cu blocuri între case și zone cu dedicație … pe baza sugestiilor comandate de investitorii imobiliari atunci când s-a întocmit. Peste ani, apar blocuri inestetice, în contrast cu casele construite de persoane fizice.

S-a dat autorizație pentru un BLOC de 6 etaje, în Zăvoaie!

Aspectul zonei este reglementat prin PUG-ul aprobat în 2013 și care expiră în scurt timp, deoarece este valabil 5 ani. 

Pe o anumită parcelă din zona Zăvoaie (str. Mălinului nr. 10 ) s-a acceptat construcția unui bloc de 6 etaje! Primăria Bistria a eliberat autorizație de construire în luna mai.

b) proiectul prevede construirea unui imobil D+P+5E+R cu destinația de locuințe colective (27 apartamente), căi de circulație auto și pietonale, platforme, împrejmuire, parcare auto și spații verzi;
Bilanț teritorial:
– suprafața totală a terenului – 1.364,10 m2;
– suprafața construită clădire – 400 m2;
– alee pietonală – 56,81 m2;
– alee carosabil – 462,65 m2, care va cuprinde o parcare auto cu 16 locuri (9 locuri de parcare fiind prevăzute la demisolul clădirii), în total 25 locuri de parcare și o platformă punct gospodăresc;
– spațiu verde (gazon) – 444,64 m2, pe care se va amenaja un loc de joacă pentru copii;
– prin proiect se mai prevede împrejmuirea terenului, poartă de acces, iluminat public, branșamente de apă potabilă, canalizare, energie electrică, gaze naturale, telefonie-internet-cabluTV;
– utilitățile hidroedilitare vor fi asigurate din și în rețelele existente;

Se construiesc blocuri cu 10 etaje, în Zăvoaie! Printr-un PUZ se modifică structura zonei și regimul de înălțime!

Afaceristul Mihai Drăgan Paul a realizat un Plan Urbanistic Zonal pentru amenajarea unui complex de 4 blocuri, în Zăvoaie. În primă fază s-a solicitat emiterea uni aviz de mediu, iar publicul interesat poate depune sugestii și reclamații. PUZ – Imobil mixt în regim de înălţime S+P+10 E, cu destinaţia de locuinţe colective, spaţii comerciale, amenajări exterioare şi împrejmuire, în municipiul Bistriţa, str. Mălinului, nr. 23.

Prețul terenului în Zăvoaie variază între 3.000 – 4.000 de euro/ar, iar în zonele unde se construiesc blocurile, prețurile vor scădea considerabil.

Orice șmecher face un PUZ și schimbă restricțiile impuse prin Planul Urbanistic General!

Modul în care se dezvoltă orașul este unul haotic și NU conferă siguranță celor care doresc să-și construiască o casă într-o zonă rezidențială, cu restricții de înălțime. Asta deoarece Planul Urbanistic General este modificat sistematic și zonele de case sunt transformate în zone de blocuri, sub argumentul că orașul se dezvoltă.

Teoretic, Regulamentele de Urbanism sunt restrictive în ce privește înălțimea, modul în care sunt afectate vecinătățile, procentul de ocupare a terenului, locurile de parcare, etc dar cu toate astea, investitorii construiesc fără probleme! Asta deoarece regulamentele sunt modificate radical prin planuri zonale sau de detaliu.

În Zona Zăvoaie este vorba de o zonă mixtă, care permite construcții de 2 etaje, dar acest lucru este doar o formalitate. Asta deoarece printr-un Plan Urbanistic Zonal se poate schimba întreaga zonă în zonă “de blocuri”și astfel se modifică regimul de înălțime, în detrimentul celor care și-au construit o casă într-o zonă liniștită!

Orașul se dezvoltă HAOTIC, cu semnătura celor din Primărie, care NU reglementează aspecte ce țin de: regmiul de înălțime, parcări!

ziar de bistrita cretu

Sub supravegherea primarului Crețu, Serviciul Urbanism face jocurile dezvoltatorilor imobiliari și deocamdată Primăria Bistrița NU impune restricții majore pe anumite zone, ba din contră, lasă portițe deschise ușor de speculat de arhitecți. Se preferă un cadru general, ușor de modificat prin diferite artificii și hârțogăreli, lucru care mutilează anumite zone rezidențiale ale orașului, transformate peste noapte în cartiere de blocuri.

Investitorii imobiliari reușesc să ridice clădiri de mari-dimensiuni pe parcele relativ mici de 4-5 ari situate în zone aglomerate. Construcția de locuințe-colective ar trebui restricționată, deoarece blocurile NU se încadrează în peisaj și modifică vizual aspectul unor zone unde preponderent sunt ridicate case.

Credeți că PUG-ul 2018 care va schimba ceva sau se merge pe haos în continuare? 

Planul Urbanistic General al municipiului Bistrița va expira anul acesta, motiv pentru care administrația locală va concepe altul! În acest sens, greșelile trecutului ar trebui să dispară iar municipiul să aibă trasate linii clare de dezvoltare, pe zone, străzi, să se interzică anumte construcții de blocuri, de hale pe anumite loturi de teren, să se reglementeze regmul de înălțime, nr mini de locuri de parcare.

City-managerul George Avram (electrician, absolvent de studii superioare economice) și Monica Pop (inginer structurist de profesie) ar avea roluri determinante în realizarea unui PUG care să reglementeze aceste aspecte vitale care țin de estetica orașului medieval, cu potențial enorm pe mai multe domenii… oraș mutilat de administrația Crețu prin haosul din urbansim și prin lipsa de viziune în ce privește marile proiecte de infrastrurcutră și trafic.

ziar de bistrita urbanism

Administrația Crețu care NU intervine decisiv pentru tranșarea definitivă a acestor portițe speculate la maxim care permit dezvoltatorilor imobiliari să construiască apartamente fără locuri de parcare, să îngrămădească blocuri în zone de case, să modifice coeficienții de spațiu verde, să ridice etaje-n plus… fiind interesați de câștigul imediat/metru pătrat.

Zona Zăvoaie se va dezvolta odată cu construcția de blocuri cu 10 etaje, spre nemulțumirea celor care dețin case în apropiere. Pe principiul dezvoltării urbane, administrația Crețu permite construcția de blocuri în absolut tote zonele din municipiu: zone istorice, zone de case, cartiere, artere principale etc. NU există o viziune pe termen lung și NU există niciun cartier exclusiv de case sau măcar garanția că zonele reglementate prin PUG nu vor suferi schimbări majore prin modificarea coeficiențiilor de înălțime de șmecheri care întocmesc PUZ-uri și modifică radical aspectul orașului… 

3 bookmark
19 notes
152 views
bookmark icon

19 thoughts on “Cum distruge Primăria o zonă de case, cu potențial enorm! A dat autorizație pe un bloc de 6 etaje, în Zăvoaie și urmează un PUZ de 4 blocuri de 10 etaje! În Bistrița nimeni NU are siguranța unei zone “liniștite!”

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.