Cum explică primarul Ioan Turc faptul că nu a reușit să elimine cerșetoria în primele trei luni de la preluarea mandatului

FOTO: www.stiri.md

În timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2020, actualul primar Ioan Turc spunea că va face demersuri pentru a elimina fenomenul cerșetoriei și afirma că într-un interval de trei luni nu vor mai exista cerșetori în zona centrală a orașului. Cele trei luni au trecut, dar cerșetorii încă nu au dispărut, a constatat consilierul local PSD Augusta Săsărman, care i-a cerut explicații celui care a promis că eliminarea cerșetoriei va fi o prioritate încă din primele zile ale mandatului său.

Eu îmi renovez o locuință din centrul orașului și de fiecare dată mă întâlnesc cu din ce în ce mai multe persoane care cerșesc. Din câte îmi amintesc, domnul primar spunea în timpul campaniei că în luni va face în așa fel încât să nu mai existe cerșetorie în Bistrița, dar văd că lucrurile încă nu s-au schimbat. Doresc să știu dacă în prezent efectuează demersuri în sensul acesta, pentru că e important să estompăm acest fenomen”, a spus consilierul Augusta Săsărman în ședința Consiliului Local Bistrița.

La rândul său, primarul Ioan Turc a făcut precizări cu privire la acest subiect.

Combaterea cerșetoriei va reprezenta un proces pe care eu îl apreciez ca fiind unul complex. Vom avea o latură socială, una educațională și una punitivă, dar despre acest lucru pe care îl voi prezenta și consilierilor locali și publicului bistrițean avem nevoie și de Poliția Locală. Se știe foarte bine că există un protocol între Poliția Locală și Poliția Națională, impus de starea pandemică, și orice fel de intervenție directă în stradă nu se poate decât de către Poliția Locală sau cea Națională. Așa că vă asigur că, imediat ce Poliția Locală va reveni operațională pentru Primăria municipiului Bistrița, strategia de combatere a cerșetoriei va intra și va fi aplicată”, a explicat Ioan Turc.

Întrebat în cât preconizează că se va întâmpla acest lucru, primarul a răspuns: ”Nu pot să anticipez cam cât va mai dura pandemia, de aceea nici nu pot să anticipez când va reveni Poliția Locală la Primărie. Ceea ce pot să spun în acest context este că am avut o discuție cu domnul inspector șef Lupșa (n.r. comisar şef de poliţie Mihai Ovidiu Lupșa – șeful Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud) căruia i-am solicitat ca măcar doi dintre polițșitii locali care lucrează pe disciplina în construcții și care sunt detașați la Poliția Națională prin protocol, să revină la Poliția Municipiului pentru că avem mari probleme legate de partea de Urbanism, adică lucrări care se execută fie fără autorizație, fie evitându-se autorizațiile de construire”.

Consilierul Augusta Săsărman a continuat și a întrebat dacă este vorba despre o problemă de personal, iar primarul a confirmat acest lucru.

Este o problemă de personal. Prin protocol, corpul Poliției Locale se află în subordinea directă a Poliției Naționale”, a adăugat Ioan Turc.

Primarul a completat că strategia de eliminare a cerșetoriei va fi implementată după ce Poliția Locală va reveni în subordinea Primăriei Bistrița. Edilul a mai precizat că merge în continuare cu termenul de 3 luni pentru eliminarea acestui fenomen, termen asumat în campania electorală.