Cum motivează Consiliul Județean Bistrița-Năsăud necesitatea investiției privind amenajarea unui Complex Sportiv în Wonderland, care să cuprindă sală polivalentă modernă și terenuri de sport?!

 

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud se va reuni joi, 4 aprilie, într-o ședință extraordinară pe a cărei ordine de zi va figura un singur proiect de hotărâre. Acesta prevede predarea către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania Națională de Investiții ”CNI” SA, a amplasamentului și asigurarea condițiilor în vederea executării obiectivului de investiții ”Complex sportiv în localitatea componentă Unirea”. Necesitatea predării amplasamentului vine în contextul în care ”la poziția 14 din Lista – sinteză a obiectivelor de investiții din cadrul Subprogramului ”Complexuri sportive”, aprobată prin  Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1095 din 15.02.2019 privind modificarea, completarea și înlocuirea Anexei la Ordinul viceprim-ministrului, ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr.1849/2016, este prevăzut obiectivul de investiții ”Complex sportiv localitatea  Unirea, strada Aerodromului, nr.33, municipiul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud”, în aceste condiții impunându-se predarea amplasamentului aferent, liber de orice sarcină, pe bază de protocol”, arată Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre. 

Același documenta arată că se vor finanța din bugetul județului Bistrița-Năsăud cheltuielile pentru asigurarea racordurilor la utilități (electricitate, apă, canal, gaz sau alt tip de combustibil utilizat) și pentru sistematizarea terenului.

Administrația județeană aduce și argumente prin care susține necesitatea unei astfel de investiții. Astfel, în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre este prezentată situația existentă în prezent în zona în care ar putea fi realizată investiția, dar și ce intenționează autoritățile să realizeze.

1. SITUAȚIA EXISTENTĂ

Strategia de dezvoltare durabilă viitoare a județului Bistrița-Năsăud susține crearea de noi spații pentru desfășurarea evenimentelor sportive, recreere, evenimente culturale, prin realizarea unui complex sportiv care va include o sală de sport multifuncțională, în care se vor putea desfășura sporturi multiple și competiții sportive la nivel național și internațional, activități culturale, concerte, simpozioane, expoziții. Județul Bistrița-Năsăud și Municipiul Bistrița sunt recunoscute ca puncte de reper în sportul românesc prin evoluția echipelor și a sportivilor bistrițeni de-a lungul timpului, în ultimii ani remarcându-se evoluția echipei de handbal feminin CS ”GLORIA 2018” Bistrița-Năsăud, a sportivilor care își desfășoară activitatea la Centrul Olimpic de Tenis de Masă Bistrița-Năsăud, dar și a unor competiții sportive precum Campionatul Mondial de Culturism și Fitness sau Cupa Județului Bistrița-Năsăud la handbal feminin. În prezent în municipiul Bistrița există o sală polivalentă cu o capacitate de mai puțin de 1.000 de locuri, care limitează  desfășurarea unor activități sportive de o anumită anvergură și posibilitatea pregătirii echipelor sportive de performanță.

Prin investiția de față se are în vedere asigurarea unor condiții optime pentru desfășurarea de activități sportive, posibilitatea organizării unor competiții internaționale oficiale majore, a pregătirii echipelor sportive de performanță. Prin realizarea unui astfel de obiectiv se vine în întâmpinarea nevoii sociale identificate la nivel național de creare a unei infrastructuri care să dezvolte sportul de masă şi să satisfacă cerințele de pregătire sportivă și de organizare a evenimentelor din acest sector. În inițierea unui astfel de demers s-a ținut cont de numărul spațiilor special amenajate, destinate practicării sporturilor, care este insuficient în raport cu necesitățile reale ale societății.

Lipsa infrastructurii sportive în conformitate cu normele europene împiedică, din motive logistice, participarea echipelor sportive la competiții internaționale întrucât acestea au nevoie, în pregătire, de respectarea unor standarde de calitate atât pentru antrenamente cât şi pentru spațiile în care se desfășoară acestea.

Activitățile specifice se adresează în egală măsură copiilor, tinerilor, dar şi adulților, promovând întărirea stării de sănătate a populației, petrecerea timpului liber în mod plăcut şi util și nu în ultimul rând performanța sportivă.

Pe lângă activitățile culturale și sportive de mare impact social, se pot asigura și activități specifice în vederea popularizării sportului, precum și remarcarea pe plan național și internațional a zonei, atragerea de turiști români și străini, la evenimentele respective.

Pentru ca în municipiul Bistrița să se desfășoare activități sportive și culturale în cele mai bune condiții, atât din punct de vedere al spațiului, cât și din punct de vedere al fluxurilor specifice unor astfel de activități este necesară realizarea unui obiectiv socio-cultural-sportiv la standarde corespunzătoare cerințelor actuale.

Principalele obiective care doresc a fi obținute prin realizarea acestei investiții sunt creșterea gradului de participare activă a populației de toate vârstele la activități sportive cu caracter permanent în interesul ridicării și păstrării nivelului de sănătate individuală, îmbunătățirii gradului de coeziune, integrare și încredere socială, creșterea gradului de practicare a activităților sportive cu precădere în rândul copiilor și tinerilor în scopul formării și dezvoltării de cetățeni activi, educați și responsabili, creșterea nivelului și calității reprezentării României la cele mai înalte competiții sportive de performanță.

Obiectivul specific al proiectului constă în realizarea unui Complex sportiv ce va deservi activitatea sportivă și competițională la nivel profesionist, precum și activități socio-culturale și de agrement pentru publicul larg.

S-au demarat procedurile pentru realizarea obiectivului de investiții ”Complex sportiv localitatea Unirea, strada Aerodromului, nr.33, municipiul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud”, în prezent fiind elaborat studiul de fezabilitate aferent acestuia.

Terenul pe care urmează să fie realizată investiție este situat în intravilanul  municipiului Bistrița și are o  suprafață de 30.166 mp, având categoria de folosință – curți construcții.

2.  SITUAȚIA PROPUSĂ

Prin investiția de față se vine în întâmpinarea nevoii sociale identificate la nivel național: de creare a unei infrastructuri care să dezvolte sportul de masă şi să satisfacă cerințele de pregătire sportivă și de organizare a evenimentelor din acest sector.

Obiective specifice urmărite de Consiliul Judeţean Bistrița-Năsăud pentru dezvoltarea durabilă:

1)  crearea și asigurarea de condiții de viață la standarde de calitate europene pentru toți locuitorii județului și pentru toți partenerii economici care își desfășoară activitatea aici, creșterea durabilă a activității economice și nivelului de ocupare a forței de muncă;

2)  protecția resurselor umane și de mediu;

3)  reducerea dezechilibrelor de dezvoltare economică și socială în raport cu marile municipii.

Una din direcțiile prioritare de dezvoltare a județului este dezvoltarea infrastructurii de turism, agrement, zone de relaxare și de petrecere a timpului liber.

Implementarea cu succes a proiectului va conduce la revitalizarea activității sportive din judeţul Bistrița-Năsăud, precum și la viabilizarea/ modernizarea zonei și dezvoltarea pe plan sportiv, de agrement și recreere.

Sportul de masă intens practicat de toate categoriile de vârstă reprezintă un fundament pentru o populație mai sănătoasă, pentru o integrare educațională și socială eficientă și este, de asemenea, bază de selecție pentru sportul de performanță:

– sportul contribuie în mod direct la activitatea economică și poate fi utilizat ca vehicul pentru generarea unei game tot mai largi de activități economice și acțiuni sociale;

– sportul vizează pe de o parte servicii, infrastructură, bunuri materiale și pe de altă parte, comercializarea fenomenului pe trei paliere:

  1. transformarea unor evenimente sportive, cluburi și sportivi, în branduri de valoare;
  2. creșterea importanței sportului ca sursă de profit pentru mediul de afaceri prin sponsorizări, drepturi de marketing, drepturi de difuzare;
  3. dezvoltarea afacerilor legate de sport – industria echipamentelor, a materialelor și a instalaților sportive.

Evenimentele și activitățile sportive au un impact direct asupra economiilor locale, oferind, de asemenea, oportunități deosebite de marketing promovare – de la produse specifice la investiții străine.

Activitățile sportive generează locuri de muncă la nivel local, atât în cadrul activităților sportive propriu-zise, cât și pentru lucrările de construcție și de întreținere a infrastructurii sportive. Sportul reprezintă un factor important al creșterii gradului de ocupare a forței de muncă.

Prin tema de proiectare se solicita realizarea unei săli multifuncționale – Săli Polivalente cu o capacitate de minim 2.675 de locuri, cu anexe sportive și tehnice aferente, cu dotări complementare de alimentație publică, spații comerciale închiriabile, locuri de parcare, în condițiile unei utilizări flexibile, și amenajarea unor terenuri de sport exterioare, cum ar fi pista de alergare, două terenuri de handbal și un teren de basket, cu respectarea normelor în domeniu care permit omologarea sălii la standarde naționale și internaționale și organizarea unei mari varietăți de competiții sportive, concerte și alte activități.

Activitatea principală este destinată competițiilor sportive, cu posibilitatea desfășurării și a altor tipuri de activități: spectacole, conferințe, congrese, expoziții, și alte activități culturale, pe amplasamentul din localitatea Unirea.

Vor fi acoperite următoarele aspecte:

–    creșterea numărului de manifestări sportive de amploare (internaționale și naționale);

–    îmbunătățirea performanțelor sportive și economice ale echipelor sportive locale;

–    îmbunătățirea performanțelor lor sportive în cadrul unei ligi naționale;

–    creșterea nivelului investiţiilor pe piața sportivă și culturală locală;

–    noi programe de promovare a tinerelor talente, în domeniul sportiv și cultural;

–    organizarea de concerte ale unor artiști de renume internațional sau național;

–    inițierea și organizarea unor manifestații inovatoare, show-uri de televiziune, congrese;

–    creșterea numărului investitorilor locali;

–    diversificarea ofertei de evenimente la nivel municipal și regional;

–    sporirea atractivității turistice;

–    crearea de noi locuri de muncă;

–    realizarea unui cadru specific pentru promovarea activităților sportive;

–    dezvoltarea fizică armonioasă a populației prin practicarea activităților sportive;

–    educarea pentru recreere la toate vârstele, prin practicarea de activități sportive-educative, simpozioane, expoziții;

–    spațiile de cazare dedicate sportivilor care vor sprijini diminuarea cheltuielilor pentru sportivii cantonați, ajutând la economisirea fondurilor disponibile, scop la care vor contribui și facilitățile sălii de sport dotate corespunzător.

–    centrul de recuperare va putea asigura procedurile medicale necesare în vederea restabilirii stării de sănătate a jucătorilor care au suferit accidentari, în timp ce sala de conferințe va putea găzdui întâlnirile de specialitate ale tuturor celor care activează în domeniu.

Sala Polivalentă va asigura desfășurarea de competiții sportive de nivel național și internațional pentru următoarele sporturi: handbal, volei, baschet și tenis.