Cum răspunde Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa la petiția organizațiilor de mediu din Bistrița-Năsăud?

 

 

 

Mai multe organizații nonguvernamentale de mediu din județul Bistrița-Năsăud au transmis o petiție către Instituția Prefectului Județului Bistrița-Năsăud, precum și către alte instituții publice implicate în procesul de regularizare a râurilor din județ, proiect promovat și finanțat de Guvernul României. Prin intermediul petiției, inițiatorii acesteia au sesizat faptul că soluțiile tehnice și materialele care se folosesc pentru taluzarea, consolidarea și îndiguirea malurilor pe unul din afluenții râului Șieu sunt necorespunzătoare.

Având în vedere că proiectul este derulat de Administrația Națională ”APELE ROMÂNE”, Instituția Prefectului județul Bistrița-Năsăud a solicitat reprezentanților acestei instituții să verifice aspectele sesizate de inițiatorii petiției. În aceste condiții, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a venit cu un punct de vedere față de cele reclamate.

Astfel, specialiștii instituției precizează că lucrările hidrotehnice din cadrul obiectivului de investiții “Înlăturarea efectelor produse de inundaţii şi creşterea capacităţii de tranzitare a râului Dipşa la Lechinţa, județul Bistrița-Năsăud” sunt finanțate din fonduri  provenite de la bugetul de stat. Aceste lucrări se realizează pe cursul de apă Dipșa, în localitățile Țigău și Chiraleș, aferente comunei Lechința, nu și pe cursul de apă Lechința.

”Pentru protecţia şi consolidarea malurilor s-a optat pentru folosirea saltelelor antierozionale, care constituie un suport uşor, elastic şi rezistent pentru malurile supuse eroziunii. Salteaua antierozională nu reacţionează chimic cu substanţele aflate în mod obişnuit în sol, este compatibilă cu mediul, pentru că este o soluție ecologică de fixare a malurilor, fiind un suport pentru stratul vegetal, care prin înierbare stabilizează malul. Materialul folosit este conform cu Ordinul nr. 1163/2007 privind aprobarea unor măsuri pentru îmbunătăţirea soluţiilor tehnice de proiectare şi de realizare a lucrărilor hidrotehnice de amenajare şi reamenajare a cursurilor de apă, pentru atingerea obiectivelor de mediu din domeniul apelor şi clasificat la “lucrări verzi”, conform Ghidului de lucrări pe cursuri de apă agreat de reprezentanţii Uniunii Europene. Pentru lucrările executate, alegerea soluţiei tehnice s-a făcut pe baza unei analize calitate/preţ, în raport cu studiile hidrologice și geologice efectuate. Soluția pentru care s-a optat prevede:

  • taluzarea malurilor;
  • aplicarea saltelei antierozionale;
  • așternerea unui strat vegetal;
  • înierbarea acestuia;
  • depunerea prismului de piatră la baza taluzului, cu scopul protecției saltelei.

Precizăm că nu se betonează salteaua antierozională.

Funcţii:

  • Protecţia antierozională;
  • Stabilizarea taluzurilor”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa.

Potrivit specialiștilor, soluția aleasă are și o serie de avantaje:

  • Asigură protecţia împotriva eroziunii pe termen lung pentru toate tipurile de pante. Astfel, oferă un suport adecvat stratului de pământ pe tot parcursul fazei iniţiale de formare a rădăcinilor, care în combinaţie cu polymatul formează un strat de armare;
  • Facilitează acoperirea rapidă a suprafeţei pantelor cu vegetaţie;
  • Protejează suprafeţele cu vegetaţie împotriva eroziunii cauzate de torenţi sau inundaţii.

În ceea ce privește petiția organizațiilor nonguvernamentale de mediu din Bistrița-Năsăud, Ziar de Bistrița a mai scris:

„Verzii” din Bistrița, nemulțumiți de intervențiile la malurile râurilor Dipșa și Lechința, cu materiale din plastic: „cerem stoparea acestor lucrări cu materiale dăunătoare!”

One comment

  1. Băi verzilor, vedeți că balastierele fac un dezastru ecologic de-o sută de ori mai mare și nimeni nu ia nici o măsură.