Cum va fi structurat noul pavilion pe care autoritățile intenționează să îl construiască în curtea Spitalului Județean de Urgență Bistrița?

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat în ultima ședință din această lună un proiect de hotărâre care viza actualizarea studiului de fezabilitate pentru investiția privind extinderea Spitalului Județean de Urgență Bistrița prin construirea unui nou pavilion cu regim de înălțime 2S+P+4E cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă. Potrivit documentelor aprobate de consilieri, întreaga investiție este estimată la circa 50 de milioane de euro. 

Investiția nouă este prevăzută a se realiza în curtea unității medicale, în zona pe care sunt amplasate clădirile anexe cu diferite destinații auxiliare ca ateliere, centrală termică și depozite.  În noul pavilion ar urma să funcționeze noi compartimente, precum: Neurochirurgie, Gastroenterologie, Chirurgie plastică și reparatorie, dar și înființarea unei unități de cardiologie intervențională și extinderea blocului operator cu încă 4 săli de operație.

Autoritățile județene spun că realizarea acestei investiții este necesară ”pentru a prelua mare parte din cazurile specifice acestor specialități și de a evita astfel încărcarea centrelor universitare (Cluj-Napoca și Târgu-Mureș). Totodată, prin realizarea noului pavilion se are în vedere și mutarea secțiilor de Hemodializă, ORL, Oftalmologie, Cardiologie și Neurologie într-un spațiu nou care sa corespundă celor mai exigente norme în domeniu, mutarea personalului TESA într-un spațiu de birouri organizat astfel încât să ducă la creșterea randamentului și a eficienței la locul de muncă și construirea unei săli de 150 de locuri care să permită organizarea de conferințe, ședințe, cursuri și concursuri. În clădirea principală astfel disponibilizată, la etajul 3, în locul secțiilor de Cardiologie și Neurologie, se va muta secția de Recuperare, iar în locația acesteia, în clădirea de pe strada Alba Iulia se va extinde Secția de Oncologie. Un alt obiectiv prevăzut prin aceastp investiție este creșterea numărului de paturi și extinderea secțiilor”. 

Sunt prevăzute următoarele destinații pentru noua clădire:

SUBSOL:

  • depozit și adăpost pentru protecția civilă;

PARTER:

  • garaj pentru personal, secția dializă, recepție marfă;

ETAJ I: administrație și secții de spitalizare

  • Management, compartiment juridic, compartiment relații cu publicul, serviciul de statistică medicală, achiziții publice, resurse umane, salarizare, contabilitate, informatică, compartimentul de aprovizionare, sală de conferință 150 locuri;
  • Secția ORL 25 paturi;

ETAJ II: secții de spitalizare

  • Secția Oftalmologie 25 paturi;
  • Secția Cardiologie 55 paturi – din care 10 paturi pentru USTACC (unitatea de supraveghere şi tratament avansat al pacienților cardiaci critici) și o  sală de operație cu angiograf;

ETAJ III: bloc operator și  secții de spitalizare

  • 1 sală de operații neurochirurgie;
  • 1 sală de operație gastroenterologie;
  • 1 sală de operație chirurgie plastică;
  • 1 sală de operație oftalmologie;
  • Secția neurochirurgie 15 paturi;
  • Secția chirurgie plastică 10 paturi;

ETAJ IV: secții de spitalizare

  • Secția Gastroenterologie 20 paturi;
  • Secția Neurologie 55 paturi din care 10 paturi UAVC (unitate cu accidente vasculare cerebrale).

Potrivit studiului de fezabilitate, investiția în realizarea unui nou pavilion este estimată la aprovimativ 50 de milioane de euro.

Rămâne de văzut în ce măsură se va reuși asigurarea finanțării pentru această investiție, autoritățile implicate în acest proiect luând în calcul orice variantă de finanțare.