Cursuri online în unitățile administrativ-teritoriale cu rată de infectare mai mare de 3 la mia de locuitori

Școlile aflate pe raza unităților administrativ-teritoriale în care rata de infectare a depășit pragul de 3 la mia de locuitori trec în scenariul roșu, elevii urmând să desfășoare cursuri exclusiv online. Decizia a fost luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Bistrița-Năsăud.

Se va aplica scenariul 3 (roșu) pentru unitățile de învățământ din unitățile administrativ teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1000 de locuitori: municipiul Bistrița, Monor, Șintereag, Șieu Măgheruș”, se arată în hotărârea adoptată de CJSU Bistrița-Năsăud.

De asemenea, aceeași hotărâre mai prevede că ”se va aplica scenariul 2 (galben), pentru unitățile de învățământ din unitățile administrativ teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1/1000 și mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori, cu excepția școlilor/claselor/grupelor pentru care, prin hotărâri ale CJSU, s-a adoptat măsura desfășurării activității în scenariul 3 (roșu)”.

Localitățile sunt cele cuprinse în tabelul din imagine:

Hotărârea adoptată de CJSU Bistrița-Năsăud intră în vigoare începând cu data de 31 octombrie 2020.

De reținut este că actualele norme prevăd faptul că scenariul 3 (roșu), adică suspendarea cursurilor școlare organizate în modalitatea „față în față”, se referă la participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Totodată, legislația prevede că se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, unde aceștia sunt înscriși, ca urmare a rezultatului anchetei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Pentru depunerea în format electronic a cererilor și a documentelor justificative necesare obținerii beneficiilor, se pot folosi modele de cereri şi formulare electronice publicate pe platforma Punctul de contact unic electronic prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 922/2010 privind organizarea şi funcţionarea Punctului de contact unic electronic sau pe pagina de internet aici.gov.ro.