Curți și gospodării din mai multe localităţi din Bistrița-Năsăud, inundate în urma ploilor torențiale. Persoane evacuate la Rodna. Probleme și în Bistrița

 -  -  21386


Mai multe curți și gospodării din diferite localități de la nivelul județului Bistrița-Năsăud au fost inundate în urma ploilor torenţiale, pompierii bistrițeni intervenind pentru evacuarea apei acumulate. Cantitățile mari de apă au provocat probleme și în municipiul Bistrița, unde mai multe străzi au fost inundate. În localitatea Rodna, 20 de persoane au fost evacuate, dintre care 6 sunt copii.

Potrvit Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud au fost înregistrate probleme în următoarele localități:

 • Rodna – gospodării inundate
 • Jelna – curți inundate
 • Ghinda – curți inundate
 • Municipiul Bistrița/Valea Ghinzii – curți și gospodării inundate
 • Poiana Ilvei – gospodării inundate
 • Măgura Ilvei – gospodării inundate
  Maieru – gospodării inundate
 • Agrisu de Sus – curți și grădini inundate
 • Ilva Mare – gospodării inundate
 • Sigmir – podeț înfundat
 • Beclean – gospodării inundate
 • Urmeniș – curți inundate

În ceea ce privește municipiul Bistrița, probleme au fost înregistrate pe mai multe străzi din oraș.

”Podul Jelnei – după 45 minute de averse, s-a format un lac în intersecția străzii C.R. Vivu cu DJ 173. Un șuvoi de apă venise de pe strada Taberei, neasfaltată și greu accesibilă pe timp de ploaie. De fapt, așa au arătat azi multe zone din municipiu. Oamenii sunt sătui să mai facă sesizări către Primăria Bistrița. Lucrări de proastă calitate și condiții jenante pentru un oraș care se vrea european. Reasfaltările din bordură în bordură, fără refacerea infrastructurii sunt, de-a dreptul, apă de ploaie!”, a scris pe Facebook președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc.

Podul Jelnei – după 45 minute de averse, s-a format un lac în intersecția străzii C.R. Vivu cu DJ 173. Un șuvoi de apă…

Publicată de Ioan Turc pe Marţi, 23 iunie 2020

Totodată, problemele de pe mai multe străzi din municipiul Bistrița au fost semnalate și de Călin Stan, candidatul USR la Primăria Bistrița, care a spus că avem ”pârtie ca-n Austria și străzi ca-n Veneția”.

”Dacă ultimul primar PSD al municipiului reședință de județ vrea, de vreo câțiva ani încoace, în fiecare iarnă, să ne mintă cu pârtia din Dealul Cocoșului că am fi pe undeva prin Austria, vara este rândul Aquabis să ne vândă iluzii. Și de această dată apele s-au umflat pe strazile Bistriței, refulând din sistemul de canalizare al orașului, în urma ploilor din ultimele zile. Nu, Bistrița nu este Veneția și nici vreo stațiune turistică din Austria! Doar costurile investițiilor – prin valoarea lor total disproporționată față de ceea ce s-a realizat concret cu acești bani, în ultimii ani – pot eventual ține pasul cu „pretențiile” occidentale ale unei administrații locale depășite, dar și ale unor conduceri de companii de interes public, cum este Aquabis, furnizorul de servicii de canalizare și apă (dar nu de ploaie!). Și tarifele în continuă creștere pe care sunt obligați, din păcate, să le plătească cetățenii pentru niște servicii cel puțin modeste…”, a spus Călin Stan.

Dacă ultimul primar PSD al municipiului reședință de județ vrea, de vreo câțiva ani încoace, în fiecare iarnă, să ne…

Publicată de Călin Stan – Candidat USR pentru Primăria Bistrița pe Marţi, 23 iunie 2020

În zonele afectate intervin echipaje de pompieri militari, aceștia fiind sprijiniți de pompierii civili din cadrul serviciilor voluntare pentru situații de urgență.

”Evenimentele sunt gestionate de către echipajele de pompieri, Comitetele Locale pentru Situații de Urgență și Serviciile Voluntare”, a transmis CJSU Bistrița-Năsăud.

Până miercuri 24 iunie, ora 02.00, județul Bistrița-Năsăud se află sub avertizare cod portocaliu de cantități de apă însemnate și instabilitate atmosferică accentuată. De asemenea, în intervalul miercuri 24 iunie, ora 10.00 – joi 25 iunie, ora 10.00 județul este vizat de o altă avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

ACTUALIZARE 1

CJSU mai completează că s-au înregistrat probleme și în Căianu Mic, Ilișua, Sărata, Șirioara – gospodării inundate.

Alături de pompierii militari și cei de la SVSU intervin și polițiștii de la Secția 7 Poliția Rurală Sângeorz-Băi, cei ai posturilor de poliție arondate și jandarmii de la postul montan Rodna.

ACTUALIZARE 2

În localitatea Rodna, pompierii au evacuat din case 14 adulți și 6 copii evacuați. Persoanele evacuate din gospodăriile inundate din localitatea Rodna vor fi cazate temporar în spații puse la dispoziție de către CLSU Rodna.

ACTUALIZARE 3

La această oră, pe mai multe drumuri din județ traficul se desfășoară cu dificultate ca urmare a precipitațiilor, iar polițiștii sunt la fața locului pentru dirijarea sau restricționarea circulației.

Circulatia pe DJ 172D, în localitatea Măgura Ilvei este îngreunată, iar în unele zone nu se poate circula, ca urmare a precipitațiilor abundente.

DJ 172D – Măgura Ilvei

Între localitățile Silivașu de Câmpie si Urmeniș s-a surpat drumul și blochează o bandă de circulație, pe o distanță de aproximativ 25 de m.

În localitatea Sărata și pe Valea Ghinzii, este apa pe carosabil care îngreunează circulația.

ACTUALIZARE 4

CJSU mai anunță că în localitatea Măgura Ilvei s-a produs o alunecare de teren. De asemenea, și în localitățile Coldău, Uriu și Anieș au fost inundate gospodării, în vreme ce în localitatea Matei mai mulți copaci au fost puși la pământ.

ACTUALIZARE 5

În ultimele 2 ore, în Dispeceratul Integrat ISU SAJ Bistrița – Năsăud au fost primite peste 100 de apeluri pe numărul unic de urgență 112 prin care se solicită intervenția echipajelor de pompieri cu mijloace tehnice pentru sprijinirea populației afectate de inundații. Prioritate au misiunile de evacuare / salvare persoane și animale, degajarea cailor de acces ( drumuri naționale, județene și comunale) pentru asigurarea misiunilor de urgență ( în special cazuri medicale urgente), ulterior misiunile de evacuare a apei din case, beciuri, curți, anexe etc. Toate apelurile si solicitarile sunt tratate cu maximă responsabilitate de către echipajele de pompieri militari și voluntari, personal SGA Bistrița Năsăud, polițiști, jandarmi și comitetele locale pentru situații de urgență care nu vor fi retrase din teren până la soluționarea tuturor solicitărilor, în funcție de prioritățile menționate mai sus“, precizează Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud.

ACTUALIZARE 6

ISU precizează că au fost înregistrate noi probleme:

 • gospodării inundate în localitatea Ciceu Giurgesti;
 • gospodării si un drum comunal inundate în localitatea Dumbraveni;
 • linii de curent afectate în localitatea Rebrisoara;
 • garaje inundate în orașul Beclean, str. Trandafirilor;
 • drum afectat de aluviuni localitatea Rusu de Jos;
 • gospodării inundate în Ciceu Mihaiesti;
 • gospodarii inundate – Cristestii Ciceului;
 • alunecare de teren – Mureșenii Bârgaului – un sens de mers din DN 17, KM 92 + 500 m blocat de aluviuni – intervin SVSU Tiha Bârgaului și SDN;

ACTUALIZARE 7

De asemenea, la Rodna, încă 7 copii și 15 adulți au fost evacuați din gospodăriile inundate.

Situația operativă la nivelul județului se schimbă de la un moment la altul.

FOTO: ISU Bistrița-Năsăud

2 notes
511 views
bookmark icon

2 thoughts on “Curți și gospodării din mai multe localităţi din Bistrița-Năsăud, inundate în urma ploilor torențiale. Persoane evacuate la Rodna. Probleme și în Bistrița

  Write a comment...

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *