Ultimele noutati

Vedeți că se poate? 3.500 de euro despăgubiri pentru o groapă din asfalt! Un șofer și-a rupt mașina după ce a dat într-o groapă, iar după 5 ani de procese, Primăria Cluj trebuie să achite daune de 3.500 de euro!

Procesul a fost intentat de către SC Omniasig Vienna Insurance Group SA, după ce a plătit despăgubiri unui șofer care avea poliță CASCO.  Firma de asigurări a oferit despăgubiri dar a intantat proces Primăriei Cluj-Napoca pe motiv că NU a întreținut carosabilul.

Șoferul a condus maşina în 25 februarie 2008 pe strada Oaşului din Cluj-Napoca, a intrat într-o groapă și a avariat partea din faţă a autovehicolului. Groapa avea adâncimea de 20 de cm, iar maşina acestuia a suferit o serie de deformaţii ale mai multor elemente mecanice şi de caroserie, potrivit fotografiilor şi expertizelor depuse la dosar.

După 5 ani de procese, instanța decide: Primăria Cluj-Napoca e vinovată de starea precară a drumului!

Hotărârea instanţei de judecată, pronunțată de Tribunalul Cluj: 

„Obligă pârâtul (Primăria Cluj) la plata sumei de 15.226,14 lei reprezentând despăgubiri, a sumei de 2.868,25 lei dobânzi penalizatoare, aferente debitului principal, calculate pentru perioada 24.02.2010 – 19.07.2012 şi în continuare până la plata integrală a debitului şi a sumei de 7.099,25 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în baza sentinţei civile pronunţată de Judecătoria Cluj-Napoca, irevocabilă către SC Omniasig Vienna Insurance Group SA”

Un caz similar a avut lo și la Bistrița, când o șoferiță de 42 de ani și-a făcut praf mașina, după ce a evitat o groapă nesemnalizată care se află pe Valea Budacului. Acum, șoferița care și-a pus viața în pericol cere 100.000 de euro despăgubiri din partea Primăriei Bistrița! Groapa a rămas ne-acoperită de aproximativ 2 luni, după ce s-au efectuat lucrări de branșare la utilități. Pentru a evita șanțul din mijlocul drumului, șoferii se expun pericolelor și sunt nevoiți să intre pe contra-sens.

x22

s2

s11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legea în România: s-a creat un precedent judiciar, dar NU se aplică la modul general, ci fiecare șofer trebuie să dea în judecată primăria în nume propriu! Primăria Cluj a dat peste 10.000 de euro despăgubiri pe accidente-n gropi!

Conform Mediafax, societatea de asigurare a solicitat, în 2010, în instanţă, Judecătoriei Sectorului I Bucureşti obligarea Consiliului Local Cluj-Napoca la plata sumei totale de 54.929,49 lei reprezentând despăgubiri achitate într-un număr de 19 dosare de daună, sumă la care s-a solicitat adăugarea dobânzii legale calculate, în unele cazuri, începând cu noiembrie 2008.

“În cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a stării tehnice necorespunzatoare a drumului public, a nesemnalizării sau a semnalizării necorespunzătoare a acestuia, precum și a obstacolelor ori lucrărilor care se executa pe acesta, răspunde, după caz, administrativ, contravențional, civil sau penal, în condițiile legii, administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrarilor.” Art 3. din Regulamentul de aplicare a O.U. nr. 195/2002.

În astfel de cazuri, Primăria oferă despăgubiri abia după o decizie definitivă și irevocabilă a instanței.

 

Citiți și:

x-800-Copy1Și-a făcut mașina praf după ce a evitat o groapă nesemnalizată pe Valea Budacului! Acum cere 100.000 de euro și îi dă în judecată pe cei vinovați, la pachet cu Primăria Bistrița care NU a aruncat material anti-derapant decât la 5 minute după accident! La câteva zile, aceeași groapă, alt accident: un taximetrist a plonjat într-o curte după ce a ferit groapa imensă!
Caricatură

Ziar de Bistrita