După scumpiriea “de la centru”, Ioan Turc îi scrie lui Dâncu pe subiectul A.N.L-urilor: chirii rezonabile, prețuri de vânzare corecte și controale de la Primărie

Ioan Turc a adresat o scrisoare publică lui Vasile Dâncu – ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în actualul Guvern, ca urmare a scumpirii chiriilor la locuințele A.N.L.

În municipiul Bistriţa, au fost construite un număr de 635 locuinţe prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, din care un număr de 21 locuinţe au fost vândute în favoarea titularilor contractelor de închiriere, iar în administrarea Consiliului local al municipiului Bistriţa au rămas un număr de 614 locuinţe situate în 16 blocuri.
Prin Legea nr.221/2015 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.6/2014 pentru modificarea şi completarea art.10 din Legea nr.152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, s-a modificat modul de calcul al chiriei lunare pentru aceste locuinţe.Consiliile locale au votat majorarea chiriilor, iar la calculul chiriei se ţine cont atât de valoarea de vânzare a locuinţelor raportat la suprafaţa de 1 mp construită, de salariul brut  pe membru de familie cât şi de rangul localităţii în care sunt amplasate aceste locuinţe.

 

                                                                                    Fiți consecvent, domnule Dâncu!

 

ioan-turc-400La începutul acestui an, vicepremierul Vasile Dâncu a afirmat că locuințele ANL vor putea fi cumpărate de către actualii chiriași, iar banii rezultați din vânzarea acestora vor fi folosiți la finanțarea de noi locuințe pentru tineri. Recent, dl Dâncu s-a răzgândit și a spus că locuințele ANL nu vor mai fi vândute, deoarece banii proveniți din vânzarea lor, odată intrați in bugetul de stat, nu vor mai primi această destinație, iar pe de altă parte, este nevoie de un fond de locuințe pentru situații de urgență.

Așadar, d-nul Dâncu identifică problema, dar, în consacratul stil balcanic, nu vede și rezolvarea. Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de Vasile Dâncu, elaborase o metodologie în urma căreia cuantumul chiriilor a crescut de 3-4 ori, motivarea fiind determinarea chiriașilor să cumpere aceste locuințe. Dl Dâncu a declarat că sarcina stabilirii chiriilor aparține consiliilor locale și le recomandă acestora să țină cont de profilul chiriașilor din locuințele ANL.

Afirmația nu s-a dovedit adevărată, deoarece consiliile locale au fost practic obligate să stabilească un cuantum al chiriilor în funcție de metodologia deja trasată de minister. D-le Dâncu, ați afirmat la Carei, un oraș de circa 20.000 de locuitori, că ar trebui să existe acolo în jur de 200 de locuințe pentru situații extreme sau de necesitate. Niciun oraș european nu-și permite construirea și întreținerea unui fond de locuințe doar în așteptarea unor calamități.

anl-bistritaConform principiului pe care l-ați enunțat, un oraș ca Bistrița ar trebui să dispună de 800 de locuințe goale pentru situații de urgență, ceea ce ar fi aberant, în condițiile în care foarte mulți tineri nu au acces la spații locative. Domnule Vasile Dâncu, sunteți considerat un intelectual respectabil, opinie pe care o împărtășesc și eu. De aceea, vă rog să dați dovadă de mai multă consecvență, având în vedere prerogativele guvernamentale pe care le gestionați.

Chiriașii ANL, mulți dintre ei, au adus îmbunătățiri locuințelor pe care le ocupă și datorită faptului că, de-a lungul timpului, s-a vehiculat în spațiul public posibilitatea cumpărării acestora. În aceste condiții, îmi permit să vă propun următoarea abordare:

1. Rămâneți la intenția inițială de vânzare a locuințelor ANL, elaborând o metodologie care să permită evaluarea la un preț corect, adică accesibil pentru cumpărarea lor de către chiriași;

2. Inițiați constituirea unui fond special în care să fie direcționate sumele rezultate din vânzarea acestor locuințe, fond care să fie folosit pentru construirea de noi locuințe ANL;

3. Stabiliți un termen-limită până la care chiriașii să poată opta pentru achiziționarea locuințelor, în caz contrar, să aibă posibilitatea de a plăti chirii rezonabile;

4. Solicitați autorităților locale un audit serios asupra modului în care sunt folosite locuințele din fondul ANL, care trebuie să corespundă scopului inițial pentru care au fost construite.

Domnule Dâncu, în virtutea aprecierii enunțate mai sus, v-aș fi recunoscător dacă nu ați intra în jocul demagogic al PSD, care astăzi vinde și mâine nu, care elimină taxe ca mai apoi să le majoreze, în funcție de interesele electorale.

 

Ioan TURC – Prim-vicepreședinte coordonator PNL Bistrița-Năsăud

Președinte al Organizației Municipale PNL Bistrița
Caricatură

Ziar de Bistrita