Daniel Buda a fost în trecere pe la Bistrița. Europarlamentarul cu 4.500 de euro salariu a vorbit despre terenurile vândute la străini, agricultura pusă pe butuci, subvențiile sub-dimensionate și politicile neloiale ale străinilor, pe piața românească ! Bine, bine dar concret, ce ați făcut… că astea le știm cu toții? A… și a mai zis că vrea încă un mandat!

Europarlamentarul Daniel Buda a fost ales pe listele PDL, fiind desemnat pe locul 5, un loc eligibil pentru alegerile europarlamentare. Europarlamentarul a susținut o conferință de presă, alături de deputatul Adrian Oros, de Ioan Turc președintele de filială și de Diana Morar (consilier local). În această perioadă, europarlamentarul vizitează mai multe ferme pentru a obține informații reale pe care ulterior zice că le va aborda în Parlamentul European și va milita pentru îmbunătățirea regulamentelor europene.

Daniel Buda a vorbit pe mai multe teme de agricultură, chestiuni elementare abordate de opinia publică!

Daniel Buda a vorbit despre perspectivele din 2020 privind subvențiile pe agricultură – se pare că aceasta va fi tema principală în campania electorală pentru un nou mandat. Consolidarea fermelor mici și mijlocii și dezvoltarea de producție integrată: producție- procesare-desfacere.

„Fără să avem un proiect de țară de a consolida, România este la dispariția și în momentul în care aceste ferme vor dispărea, vom avea mari probleme , mai ales în Transilvania unde avem terenul fărâmițat.” – a completat Daniel Buda.

– reviziurea legii pe care PNL cu privire la acordarea ajutoarelor sociale, astfel încât ajutoarele să ajungă la persoanele care au nevoie, iar dacă aceste persoane sunt solicitate să fie obligate să facă acest lucru, iar în caz contrar să-și piardă ajutorul social… A vorbit de un vid legislativ pentru sezonierii care sunt asistați social și refuză să vină la cules fructe pe perioadă determinată deoarece își pierd ajutorul social.

– promovarea asocierii între agricultori.

– apel pentru aplicarea de măsuri urgente împotriva concurenței neloiale. Buda a dat exemplu 7 fermieri din Maramureș care au intrat în faliment din cauza concurenței profund neloiale pe care o fac supermarketurile. Își permit să meargă cu preț sub producție pentru termina procesat orii locali.

– despre birocrația privind atragerea de fonduri europene și condițiile complementare, total inutile impuse de instituțiile din România.

În continuare, europarlamentarul a vorbit despre:

– standardul dublu la produsele pentru Europa de Est, mai slab calitativ față de produsele destinate pieței din Vest. Într-un final se va înființa o comisie care va verifica și va face propuneri în cest sens.

– lipsa subvențiilor pentru agricultură

– aplicarea legii concurenței care ar trebui să fie luate măsuri față de marii retaileri care vin cu prețuri de dumping, cu prețuri sub prețul de producător, iar după ce dețin monopol ajung să controleze piața.

„Dacă noi NU înțelegem să fim competitivi pe piață vom ajunge o piață de desfacere.” – a completat Buda.

Buda spune că pe viitor va solicita înlăturarea criteriului istoric la acordarea de subvenții și va lupta pentru subvenții echitabile, deoarece țările concurente activează în același spațiu european. În România, subvenția e 160 de euro /hectar, în timp ce polonezul primește 350 – 400 de euro pe hectar.

Europarlamentarul face apel la fermieri pentru dotarea fermelor cu utilaje performante pentru creșterea eficienței.

„Dacă până în 2020 NU vom reuși să atragem suficient de multe fonduri ca să putem fi mai departe competitivi pe piață să ținem minte că după 2020 anvelopa financiară NU va fi cea pe care o avem astăzi… .. avem un Brexit care cu siguranță se va lăsa cu tăieri de fonduri .. avem un Brexit care cu siguranță se va lăsa cu tăieri de fonduri agricultură și politica de coeziune sunt cele două politici care vor fi vizate pentru că NU prea au de unde să taie plus că au apărut noi provocări în spațiul european legat de migrație de securitatea granitelor la marginea Europei și-așa mai departe.”- a spus europarlamentarul Daniel Buda.

Staff-ul europarlamentarului Daniel Buda a pregătiţi un chestionar de 15 întrebări pe care l-a împărțit fermierilor și opiniei publice prin care speră că vor obține informații utile direct de la sursă. Este un mijloc de sondare a fermierilor pentru a interveni ulterior, la nivel legislativ și a concepe regulamente favorabile.

Despre terenurile vândute la străini, Buda zice că ar fi de vină și Guvernul Cioloș, cu toate că jurnaliștii prezenți i-au aminte că și PDL, acum PNL a fost la putere și NU a făcut nimic pentru stoparea vânzării terenurilor către străini.

Daniel Buda s-a eschivat și a amintit de lege din 2014, care NU a stopat acest fenomen.

Adrian Oros a intervenit și a găsit vinovatul: „Pușcaș pe care eu l-am numit… s-a supărat presa din Cluj… l-am numit acceptatorul -șef, NU negociatorul – șef… toate acestea sunt consecințele negocierii de-atunci – a afirmat Adrian Oros.

Daniel Buda a completat că toate acele chestiuni legate de vânzarea terenurilor către străini puteau fi reglementate pe parcurs.

Adrian Oros a atacat Ministerul Agriculturii  pentru promisini referitoare la cadastrarea GRATUITĂ a terenurilor și pentru programul privind subvenționarea tomatelor.

Deputatul de Cluj a amintit de înființarea Direcțiilor Generale pentru Agricultură:

„Să refaci o instituție publică doar ca să-i dirijeze pe cei care lucrează în privat mi se pare total anacronic” – a declarat Oros. Daniel Buda a amintit că se alocă fonduri europene pentru procesul de cadastrare, fonduri ignorate de autoritățile guvernamentale.

Daniel Buda a bătut apa-n piuă și a făcut doar o RADIOGRFIE a agriculturii… fără să dea dovadă de putere și soluții REALE!

Daniel Buda și Adrian Oros au făcut câteva declarații pertinente, dar în afară de dezbaterea propriu-zisă NU au transmis mare-lucru. Elementele prezentate sunt arhi-cunoscute și deocamdată Daniel Buda NU reușește să transmită un mesaj de forță.

La ora actuală, 43% din terenul agricol al României este vândut către străini, procesatorii intră pe piață cu prețuri de dumping și falimentează producătorii locali, subvențiile sunt la nivel minim în comparație cu alte țări, fondurile europene se atrag foarte greu, cu condiții suplimentare și modificări ale ghidurilor, realizate de instituțiile din țară, în detrimentul solicitantului, forța de muncă este îmbătrânită și refuză să se asocieze, suprafeţele NU sunt cadastrate și procesele de intabulare durează și se desfășoară cu dificultate etc.

Aceste lucruri persistă și au fost valabile pe durata întregului mandat a lui Daniel Buda, care a anunțat a Bistrița că-și mai dorește un mandat de europarlamentar. Tocmai din aceste motive, europarlamentarii NU sunt pecepuți ca politicieni de calibru care să negocieze de pe poziții de forță la nivel european, ci mai degrabă negociatori de partid care se zbat să prindă un loc eligibil pe listă, la alegeri care înregistrează cel mai mare absenteism (30 la stă prezență la vot).

La toate acestea se adaugă luptele interne și viziunea clasei politice care se dovedește incapabilă să aplice politici ferme și clare pentru atragerea de fonduri europene și crearea unui cadru legislativ coerent, ci dimpotrivă se pierd fonduri europene datorită supra-regulamentelor create la nivel național. Periodic, europarlamentarii din regiunile României ies pe teren și fac dare de seamă privind activitățile lor, însă problemele REALE persistă și mereu sunt folosite ca reproșuri de către electoratul sedus și abandonat la fiecare cincinal…