Daniel Suciu (PSD): ”98 la sută din toți banii alocați pe Anexa 703 se duc către primării PNL și USR. Există unități administrativ-teritoriale care nu au bani de cofinanțări”

 -  -  997


Deputatul PSD Daniel Suciu susține că există unități administrativ-teritoriale care se află în imposibilitate de a asigura din bugetul local cofinanțarea unor proiecte europene. Suciu acuză actuala guvernare că a împărțit bani pe criterii politice, unele comunități din județul Bistrița-Năsăud fiind efectiv ignorate.

Suntem acum, la începutul anului 2021, la jumătatea absorbției în ceea ce privește Programul Operațional Regional, pe exercițiul financiar trecut. Asta înseamnă că mai avem încă vreo 4 miliarde de euro de absorbit în România cu contracte semnate, dar aceste 4 miliarde de euro trebuie acoperite și cu partea de cofinanțare. Am discutat cu primari din județul Bistrița-Năsăud, și de la PSD, dar și de la PNL, și există o reală îngrijorare în ceea ce privește această parte de cofinanțare. Spre exemplu, o comună PNL are de acoperit din bugetul local suma de 3 milioane de lei până la finalul anului 2022 și se află în imposibilitatea de a acoperi acești bani. La dezbaterile pe buget, eu am propus măcar să se lase posibilitatea ca din cotele defalcate din TVA să se asigure comunităților, indiferent de culoarea lor politică, partea de cofinanțare, pentru că altfel riscăm ca tot ceea ce am construit în ultimii ani să nu mai poată fi pus în practică pentru că unitățile administrativ-teritoriale nu au bani de cofinanțări. De asemenea, vă mărturisesc că am avut și noi greșelile noastre, doar că eu, atâta timp cât am ocupat poziția de ministru, nu mi-am permis niciodată să pedepsesc comunități doar pentru că primarul aparține altui partid decât al meu. Dacă veți avea curiozitatea să vă uitați pe Anexa 703, veți avea surpriza să vedeți că 98 la sută din toți banii alocați se duc către primării PNL și USR”, a declarat deputatul Daniel Suciu într-o conferință de presă.

Parlamentarul PSD este de părere că războiul intern din PNL Bistrița-Năsăud afectează și mai mult.

În județul Bistrița-Năsăud, deja cred că bătaia de joc merge puțin mai departe, pentru că războiul din interiorul PNL Bistrița-Năsăud lasă urme și creează foarte mari probleme de funcționare chiar primăriilor PNL. De exemplu, dacă Robert Sighiartău joacă cu Rareș Bogdan împotriva lui Ludovic Orban, iar primarul Năsăudului joacă la fel, Năsăudul a primit bani. Pentru că domnul Turc este președintele organizației, a primit și el niște bani ca să joace cum trebuie în viitorul Congres al PNL. Și aici se oprește lista cu alocările. Și aici am o întrebare pentru domnul primar de la Feldru, cu 7 proiecte pe PNDL aprobate de către PSD, pentru domnul primar de la Șieu Măgheruș, Nușeni, Ilva Mare, Leșu, Rebrișoara: Voi nu existați pentru guvernarea PNL? Dacă voi nu mergeți să lustruiți uși sau clanța PNL și nu promiteți sprijin la Congresul PNL, asta vă e răsplata. Nu mai vorbesc de PSD. De ce trebuie să fie pedepsiți primarii și să cadă comunități? (…) Dacă pe anexa 703 a avut loc comuna Măxineni (n.r. – județul Brăila) cu 9 miliarde pentru înființare platformă pentru gunoiul de grajd și dacă a avut loc comuna Horodnic de Jos (n.r. – județul Suceava) pentru achiziționarea de utilaje pentru buna gospodărire a comunei, cea mai mare comunitate din județul Bistrița-Năsăud – Feldru – de ce nu a avut loc pe această anexă. Și vreau să le transmit un mesaj colegilor mei din administrație, primari PNL, să își aduc aminte dacă PSD a făcut la fel”, a mai spus Suciu.

De asemenea, deputatul a completat că, pe lângă această situație, există cazuri în care companii, inclusiv din Bistrița-Năsăud, nu și-au primit banii pentru lucrările efectuate prin proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Au fost firme din județul Bistrița-Năsăud care au stat cu mâna întinsă să își primească banii pentru lucrările efectuate prin PND. Influența magnificului fariseu Robert Sighiartău până unde merge dacă nu este în stare să aprobe măcar un amendament pentru județul Bistrița-Năsăud și nici să ajute firmele din Bistrița-Năsăud să își recupereze banii pentru lucrările făcute. Da, într-adevăr, astăzi când discutăm, deconturile pentru PNDL sunt la coada clasamentului”, a mai precizat deputatul PSD.

În plus, Daniel Suciu l-a acuzat pe deputatul Robert Sighiartău că ar fi întârziat proiectul privind reabilitarea Colegiului Național Liviu Rebreanu.

Robert Sighiartău și-a băgat nasul și coada și a întârziat proiectului privind reabilitarea Colegiului Național Liviu Rebreanu, dar și pentru un alt proiect important pentru comuna Rodna. Și-a băgat nasul și coada doar pentru ca să întârzie PSD-iștii”, a adăugat Daniel Suciu.

0 notes
122 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *