Daniel Suciu (PSD): ”Cu banii pe care Primăria Bistrița i-a luat pentru pasajul din zona Gării – Tărpiului se puteau închide foarte multe alte străzi din oraș”

Municipiul Bistrița a obținut finanțare prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” pentru două obiective de investiții, suma totală a acestora fiind de circa 43 de milioane de lei. Unul dintre proiecte, cu o valoare de aproape 42 de milioane de lei, prevede realizarea unui pasaj subteran în zona Gării – Tărpiului, investiție despre care deputatul PSD Daniel Suciu spune că se aștepta ca Primăria Bistrița să o realizeze cu fonduri europene. 

Într-o conferință de presă susținută vineri, Daniel Suciu a afirmat că, în opinia sa, fondurile alocate municipiului Bistrița prin PNI ”Anghel Saligny” ar fi putut fi direcționate spre alte proiecte, precum cele de modernizare a unor străzi.

”În urmă cu câteva luni, primarul spunea că acel pasaj subteran va fi făcut cu fonduri europene. (…) De ce a ajuns la concluzia că trebuie să folosească aproape toată suma din ”Anghel Saligny” pentru acel pasaj subteran şi de ce nu a apelat la fonduri europene, din moment ce ne certa pe noi că nu am făcut acest lucru pentru reabilitarea Colegiului Național ”Liviu Rebreanu”, asta în condițiile în care era ilegal. Reabilitarea Colegiului pe forma de proprietate actuală nu se putea face pe fonduri europene. Așadar, cu aproximativ 40 de milioane de lei, bani guvernamentali pe care Primăria Bistrița i-a accesat pentru pasaj, cred că se puteau închide foarte multe alte străzi din municipiul Bistriţa, în condiţiile în care avem în continuare câteva zeci sau chiar sute de străzi de pământ. Este doar o întrebare”, a spus Daniel Suciu.

De asemenea, social-democratul s-a referit şi la investiţia în amenajarea Centrului Intermodal, proiect la care municipalitatea a decis să renunțe.

Nu am văzut nicio dezbatere publică pe această temă, dar Primăria a decis să retragă de la finanțare o investiție consistentă de vreo 7-8 milioane de euro. Eu am reținut atunci că motivul invocat de primar a fost acela că orice pasaj generează mizerie și nu este o zonă salubră. Acum stau și mă întreb: oare un pasaj subteran făcut de domnia sa este mai mult salubru? Că nu prea știu cum să interpretez aceste declarații care se bat cap în cap”, a adăugat Daniel Suciu.

Mai mult, deputatul PSD a vorbit și despre proiectele privind reabilitarea Școlii Gimnaziale nr. 1 și a Liceului Tehnologic „Grigore Moisil” din Bistrița și solicită Primăriei Bistrița să pună la dispoziția opiniei publice corespondenţa dintre autorităţi şi constructori. Potrivit acestuia, există suspiciuni că întârzierea lucrărilor s-ar datora din cauza faptului că municipalitatea răspunde tardiv solicitărilor venite din partea constructorilor.

”Fac un apel public la responsabilii din Primărie să pună la dispoziţie toată corespondenţa între constructorul desemnat şi Primărie vizavi de reabilitarea Şcolii Gimnaziale nr. 1 şi a Liceului ”Grigore Moisil”, pentru că nici astăzi cele două şcoli nu sunt gata şi am impresia şi informaţii că se întâmplă acest lucru din cauză că Primăria nu răspunde la clarificări și solicitări. Sper să nu fie cazul ca Primăria să răspundă după un an de zile, cum s-a întâmplat în cazul proiectului Linia Verde. Din această cauză, astăzi, cele două școli nu sunt finalizate”, a declarat Daniel Suciu.