Data de 15 februarie ar putea deveni Ziua Națională a Lecturii; deputatul Diana Morar – co-inițiator al unui proiect în acest sens

 -  -  11034


Deputatul PNL Diana Morar este co-inițiator al unui proiect prin care se propune instituirea zilei de 15 februarie ca Zi Naţională a Lecturii, obiectivul acestei inițiative fiind de a încuraja lectura şi de a recupera decalajului faţă de media Uniunii Europene din acest punct de vedere.

Inițiativa legislativă vine în contextul în care România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la consumul de carte. Românii citesc mai puțin de 5 minute pe zi, iar 35% dintre români declară că nu au citit niciodată o carte. 68,5% dintre români nu au citit nici măcar o carte în ultimul an, 20% dintre români citesc o dată pe lună și doar 8% citesc zilnic. Din păcate, rata analfabetismului funcțional în România este de peste 40%. Studiile de specialitate mai arată că lectura este un obicei sănătos, nu doar de relaxare sau îmbogățire a culturii generale, vocabularului și cunoștințelor. 6 minute de lectură pe zi pot reduce nivelul stresului cu până la 68%”, spune deputatul Diana Morar.

În opinia parlamentarului, toate aceste argumente indică necesitatea unei strategii naționale pentru încurajarea lecturii, inclusiv prin instituirea Zilei Naționale a Lecturii.

Deputatul Diana Morar completează că ziua de 15 februarie nu a fost aleasă întâmplător, aceasta fiind data naşterii a două mari personalități cu un rol fundamental în dezvoltarea școlii românești și în promovarea lecturii, atât prin operele lor cât și prin activitatea politică și socială – Titu Maiorescu și Spiru Haret.

De Ziua Națională a Lecturii vor fi organizate activități culturale, sociale și educaționale prin care se evidențiază importanţa lecturii în vieţile tuturor românilor, în special în formarea copiilor și tinerilor. Pentru clasele I-VIII, în ziua de 15 februarie orele de curs devin ore de lectură, în care cadrele didactice derulează împreună cu elevii activități de lectură, încurajare a cititului, concursuri și alte activități similare”, a mai adăugat sursa citată.

Diana Morar este co-inițiatorul proiectului, inițiatorul acestuia fiind deputatul Sebastian Burduja. Inițiativa a fost deja depusă în Parlamentul României.

1 notes
159 views
bookmark icon

One thought on “Data de 15 februarie ar putea deveni Ziua Națională a Lecturii; deputatul Diana Morar – co-inițiator al unui proiect în acest sens

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *