De anul viitor, bugetare participativă și la nivelul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a adoptat în ședința din luna noiembrie proiectul de hotărâre care prevede implementarea procesului de bugetare participativă și a condițiilor în care se va desfășura acest proces.

”Sperăm ca operaționalizarea lui să însemne o treaptă superioară pentru democrația participativă”, a spus vicepreședintele Camelia Tabără.

Potrivit proiectului de hotărâre, vor fi încurajați să se implice în procesul de bugetare participativă toți cetățenii care au interes în dezvoltarea județului și care au împlinit vârsta de 18 ani și au domiciliul sau reședința în județ. Aceștia vor putea depune propuneri de proiecte pentru mai multe domenii:

  • Educație;
  • Servicii sociale pentru protecția copilului, a persoanelor cu handicap, a persoanelor vârstnice, a familiei și a altor persoane aflate în nevoie socială;
  • Sănătate;
  • Cultură;
  • Tineret;
  • Sport;
  • Protecția și refacerea mediului;
  • Infrastructura de drumuri județene;
  • Turism.

Proiectele depuse la nivelul Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud se
vor analiza și valida de către comisii mixte constituite, care vor fi formate din consilieri judeţeni, specialiști din cadrul aparatului de specialitate al consiliului județean sau instituțiilor subordonate, precum și alți specialiști în domeniile de aplicare a bugetării participative. 

Valoarea maximă estimată pentru un proiect propus în cadrul procesului de bugetare participativă se va stabili anual prin hotărâre a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Implementarea şi derularea procesului de bugetare participativă se va realiza prin intermediul unei platforme online ce va fi disponibilă pe
site-ul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. 

Primul exercițiu de bugetare participativă din județul Bistrița-Năsăud ar urma să se desfășoare începând cu anul 2022. 

Reamintim că procesul de bugetare participativă a fost implementat deja la nivelul Primăriei Bistrița, un număr de 15 proiecte fiind depuse de cetățeni, 5 dintre acestea ajungând în ultima etapă a procesului. 

One comment

  1. Balan Marius -Horea- ecologist

    Numai asa imi pot vedea visul cu ochii privind cumpararea unui performant CONCASOR cerut de mine de ani buni.
    El este necesar pt. colectarea deseurilor din constructii aruncate prin tot judetul, si care sa fie zdrobite si folosite ca umplutura pe ulitele de pamant.
    Economie circulara se numeste toate cele propuse de mine.