Ultimele noutati

De anul viitor, Fiscul te poate amenda dacă pleci din țară și nu-i anunți și pe ei! Amenda, între 50 și 100 de lei

Urmează să plecați din țară pentru a munci în străinătate? Nu uitați să treceți mai întâi pe la Agenția Județeană de Administrare Fiscală Bistrița-Năsăud! Asta deoarece Ministerul Finanţelor Publice instituie obligaţia prin care cetăţenii români care pleacă din ţară trebuie să completeze un formular, în caz contrar fiind amendaţi. Instituţia anunţă amenzi între 50 şi 100 de lei, începând cu 1 ianuarie 2018.

Într-un comunicat remis presei de către Ministerul Finanțelor Publice se precizează că „acest formular este util autorităţilor fiscale române pentru stabilirea rezidenţei persoanelor fizice în România, dar şi cetăţenilor români care solicită autorităţilor fiscale române eliberarea unor formulare cerute acestora de către autorităţile fiscale din străinătate”.

Formulare similare sunt utilizate atât în statele membre ale Uniunii Europene, cât şi în ţările din afara Uniunii Europene. Astfel, acest formular este utilizat şi în derularea schimbului de informaţii între autorităţile fiscale române şi cele străine.

Informaţiile din chestionar fac posibilă, de asemenea, aplicarea principiilor internaţionale pentru evitarea dublei impuneri a veniturilor obţinute atât în România, cât şi în străinătate.

„Necompletarea formularului ar putea genera dificultăţi în ceea ce priveşte stabilirea modalităţii de impozitare a persoanelor fizice române. Astfel, dacă nu s-ar depune acest formular, cetăţenii români ar putea fi impozitaţi atât în România, cât şi în altă ţară în care îşi desfăşoară activitatea” mai precizează Ministerul Finanțelor.

Totodată, având în vedere că au fost depuse numeroase sesizări care evidențiau că amenzile aplicate pentru neîndeplinirea obligațiilor de declarare erau mari, respectiv de la 500 lei la 1.000 lei, s-a luat decizia instituirii unei amenzi distincte pentru nedepunerea acestui chestionar, de 50 lei până la 100 lei, începând cu 1 ianuarie 2018.  .

Documentul va putea fi depus și online.
Caricatură

Ziar de Bistrita