De ce a renunțat Primăria Bistrița la proiectul privind amenajarea unui aquapark și a optat pentru construirea unui bazin olimpic de înot

Primăria Bistrița a renunțat la proiectul privind amenajarea unui aquapark în zona Dealului Cocoș și a optat pentru construirea unui bazin olimpic de înot în aceeași locație, motivele care au stat la baza acestei decizii fiind prezentate de primarul Ioan Turc în ședința din luna martie a Consiliului Local.

De ce am optat pentru înlocuirea Aquapark-ului din Cocoș cu un bazin olimpic? Pentru că aquapark-ul este o investiție deja începută. Valoarea acestei investiții este de circa 35 de milioane de lei, dar dacă ne uităm la toate majorările de preț care vin din creșterea prețurilor cu munca vie, din creșterea prețurilor la materialele de construcții, e limpede că prețul acestui proiecte este, de fapt, dublu. Mai mult decât atât, din punct de vedere tehnic, eu nu cred că el corespunde cu adevărat așteptărilor pe care le au cetățenii. Prezența simultană a 250 de oameni în complexul de agrement eu cred că este total nesatisfăcătoare. Și încă un element pe care suntem obligați să îl luăm în calcul – cel de finanțare. Ei, finanțarea lucrărilor ar fi urmat să fie făcută exclusiv de municipalitate, pentru că pe bani europeni nu putem continua lucrările, pe niciun fel de măsură nu pot fi preluate lucrări începute, iar Compania Națională de Investiții, de asemenea, nu finanțează aquapark-uri din bani naționali. Am avut o discuție la București pentru modificare a proiectului, în sensul în care el să corespundă conceptului de bazin olimpic pentru ca Primăria să predea proiectul către Compania Națională de Investiții și să fie realizat cu bani de la bugetul național. Chiar luni, la București, urmează să mă întâlnesc cu board-ul CNI. Voi merge împreună cu doamna director tehnic Lia Ivașcu și vom discuta aspecte de natură tehnică – cum putem transforma proiectul în așa fel încât să nu mai discutăm despre aquapark, ci despre un bazin olimpic. Aceasta este soluția. Nu din bani locali, din bani naționali”, a spus primarul Ioan Turc, răspunzând unei solicitări a consilierului PSD Augusta Săsărman pe această temă.

Edilul Bistriței a reamintit că municipalitatea intenționează să construiască un complex acvatic în locul fostei baze sportive Mecanica, acesta fiind și motivul pentru care Primăria Bistrița a cumpărat această bază.

Acest complex va fi realizat din fonduri europene și cu cofinanțare din bugetul local al municipiului. (…) Categoric, acesta va fi un proiect generos, care va conține și bazine în interior și în exterior, vom avea și terenuri de sport, adică toată infrastructura de agrement pe care cineva o caută astăzi, dar despre aceste lucruri vom avea timp să vorbim la momentul potrivit”, a mai adăugat Ioan Turc.

Primarul Bistriței a subliniat că intenția municipalității este de a angaja bugetul local cât mai puțin și a se folosi de fondurile naționale și cele europene pentru realizarea unor noi investiții în oraș.

În ceea ce privește bazinul olimpic de înot, primarul Ioan Turc a purtat deja discuții cu reprezentanții Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și ai Companiei Naționale de Investiții cu privire la realizarea acestui obiectiv de investiții, valoarea estimată a acestuia fiind de circa 7-8 milioane euro.

One comment

  1. Solutia corectă aleasă de primarul Ioan Turc pentru a putea salva investitia cu bani din bugetul local începută de către vechea administratie la amenajarea unui aquapark în zona Dealului Cocoș, a fost schimbarea proiectului pentru încadrarea la construirea unui bazin didactic de înot , devenind astfel eligibil la finantare prin Compania Natională de Investitii (CNI). Cu atât mai mult cu cât recent a fost aprobat un nou proiect pentru bazine didactice de tip modern care se va realiza de catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice și Administratiei, prin Compania Nationala de Investitii, pe intreg teritoriu tarii și care va putea fi utilizat atat in scop didactic cat și de agrement. Noul bazin respecta prevederile regulamentului Federatiei Romane de Natatie și Pentatlon Modern pentru omologarea bazinelor din categoria Bazine Didactice. In plus, la baza conceptului pentru noul tip de bazin a stat generarea unei cantitati cât mai mari de energie din surse regenerabile dar și un impact cât mai mic pentru mediu atât pentru perioada de executie, cât mai cu seamă pentru perioada de exploatare. In acest sens, acoperișul cladirii este plan, înclinat fată de orizontală, și decentrat, pentru a oferi o suprafată mai mare pe care să se poată așeza, in mod sustenabil, un număr mare de panouri, termice și fotovoltaice.
    Totusi, primarul Ioan Turc a mentionat că municipalitatea intenționează să construiască prin accesare de fonduri europene și cu cofinanțare din bugetul local al municipiului un complex acvatic în locul fostei baze sportive Mecanica, acesta fiind și motivul pentru care Primăria Bistrița a cumpărat această bază. Numai că, parcurile acvatice sunt mai greu finantabile prin programele europene. Exceptie fac bazele de tratament balnear, de tipul Băilor Figa de la Beclean. Acest lucru ar fi posibil si la Bistrita, dacă investitia cu fonduri europene ar fi gândită pentru Sărata sau Slătinita unde să poată fi valorificate si izvoarele sărate in scop balnear.
    Aquaparcurile de agrement precum cel gândit pentru Baza Mecanica sunt de regulă investitii private, la fel ca „PARADISUL ACVATIC BRASOV” al omului de afaceri Dumitru Ioan Puchianu sau „WATER PARK OTOPENI” al fratilor Robert si Ionut Negoită.