De ce nu a intrat municipiul Bistrița în scenariul roșu; când ar putea fi luată o astfel de decizie

 -  -  11136


Cu toate că incidența cazurilor de COVID-19 în Bistrița a depășit pragul de 3 la mia de locuitori, municipiul nu a intrat încă în scenariul roșu, o decizie în acest sens urmând să fie luată zilele viitoare, potrivit prefectului Stelian Dolha.

Într-o emisiune de la BEX TV, prefectul județului Bistrița-Năsăud a vorbit despre situația în care se află municipiul Bistrița și a explicat că decizia de a intra în scenariul roșu nu a fost luată joi deoarece există un focar activ la Penitenciarul Bistrița, unde 20 de persoane private de libertate au fost depistate pozitiv. Prefectul a afirmat că, fără acest focar, rata de infectare în municipiu este sub 3 la mia de locuitori, astfel că situația este în atenția Comitetului Județean pentru Situații de Urgență care monitorizează zilnic evoluția privind cazurile de COVID-19.

Incidența pe municipiul Bistrița, fără acest focar de COVID-19 de la Penitenciar, este sub 3 la mia de locuitori. Așteptăm să vedem cum evoluează situația în zilele viitoare. Eu mi-aș dori să nu fim nevoiți să luăm această măsură”, a declarat Stelian Dolha în emisiunea de la BEX TV.

 

Cu toate acestea, prefectul afirmă că intrarea acestei unități administrativ-teritoriale în scenariul roșu este iminentă, o decizie în acest sens putând fi luată luni (22 martie).

”Dacă lucrurile continuă așa și nu scade incidența, luni riscăm să intrăm în scenariul roșu. În urma analizei din weekend, cu cifrele pe masă, nu o să avem de ales și o să luăm această hotărâre”, a precizat prefectul.

Întrebat dacă există posibilitatea ca municipiul Bistrița să ajungă din nou în situația de a intra în carantină, prefectul a afirmat că nu crede că se va ajunge într-o astfel de situație.

”Nu cred că vom ajunge la carantină. Asta ar însemna să avem o incidență peste 6 la mia de locuitori, practic să se dubleze incidența de acum. Ferească Dumnezeu! Nu mi-aș dori! Totuși, lucrurile sunt mai controlate acum și cred că ne salvează vaccinarea. În schimb, nu cred că scăpăm de scenariul roșu și cred că s-ar putea să fim tot pe scenariul roșu și de Sărbătorile Pascale. Din păcate, nu pot să spun altceva astăzi”, a mai spus Stelian Dolha.

La data de 18 martie, rata de infectare în municipiul Bistrița a ajuns la 3,07 la mia de locuitori, fiind calculată cu tot cu focarul de la Penitenciarul Bistrița, în vreme ce incidența la nivel județean este de 1,57 la mia de locuitori. 

În prezent, 443 de cazuri de COVID-19 sunt active în Bistrița-Năsăud, 77 de pacienți fiind spitalizați. 

1 notes
261 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *