Politic

„De ce un POPĂ ca rector U.B.B poate aduce: noul, progresul și dezvoltarea?” Un text scris de prof. Florin Bojor, pentru susținerea lui Ioan Chirilă la funcția de RECTOR al Universității Babeș – Bolyai!

 -  - 


„În concepția noastră un preot – un popă cum spunem noi românii – nu are multe șanse să fie rectorul celei mai importante universități românești. Poate fi briliant, precum este profesorul Chirilă, însă atâta timp cât este și preot parcă NU dă bine. Nu am ajuns la gradul de înțelepciune la care să vedem o slujire comunitară religioasă ca un plus pentru un rector.

Un exemplu în acest sens ar fi Fundația laică Varkey care a acordat la Dubai titlul de cel mai bun profesor din lume pentru anul 2019, cu un premiu de 1 milion de dolari, unui preot călugăr franciscan, profesor de fizică şi matematică dintr-un sat african, Peter Tabichi din Kenya[1].” – a postat Florin Bojor pe blogul său.

Știați că: elevii – atei de la Liceul de Arte sunt prezenți la orele de religie susținute de Florin Bojor?

Sunt laic și majoritatea elevilor mei de liceu sunt atei. Totuși, ei au ales să participe la orele de religie pentru că sunt artiști, iar artiștii sunt curioși din fire, deschiși dialogului și educați în spiritul umanismului, tolerant, democratic, luminos, împăciuitor etc.

Îmi doresc să vină la orele de religie și pentru că eu pun în aplicare ceea ce am învățat în Universitatea Babeș-Bolyai: echilibrul, dezbaterea fundamentată pe argumente logice, raționale, respectul pentru toate opiniile și prețuirea pentru fiecare persoană în parte.

 

Florin Bojor: „Spiritul anti-clerical persistă încă în UBB, deși prejudecățile marxiste din universitate ar fi trebuit să apună în acești 30 de ani de libertate!”

Până la nivelul de doctorand al UBB trec prin fața ta mulți profesori, și dintre ei, îmi aduc aminte cu drag de un profesor care acum 15 ani vorbea de argumentare rațională în fața clișeelor religioase, de deschidere în fața prejudecăților confesionale, de implicare în fața delăsării studențești, de ascultare a fiecărei opinii în fața totalitarismului didactic, de haz în fața rigidităţii, de merit în fața promovării pe pile, de sprijinire a iniţiativelor studențești în fața pasivității și tipicului „nu se poate”.

Acesta este profesorul Ioan Chirilă, cel despre care am aflat că şi-a depus candidatura pentru a fi rectorul prestigioasei Universități Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Știrea m-a bucurat și m-a întristat deopotrivă. M-am bucurat pentru că profesorul Ioan Chirilă este un om al deschiderii, al lucrului bine făcut, al muncii, al echilibrului și al forței de argumentare, dar m-am întristat pentru că spiritul anti-clerical persistă încă în UBB, deși prejudecățile marxiste din universitate ar fi trebuit să apună în acești 30 de ani de libertate.

Argumentul SUPREM pentru alegerea lui Ioan Chirilă: „uitaţi-vă ce echilibrat, ce deschis, ce liber a ajuns să fie mediul academic de la Cluj, care într-o Europă laică, chiar anti-religioasă alege un cleric drept rector!”

Şi totuşi, dacă cei ce vor vota alegerea noului rector sunt aşa cum se definesc: deschişi, echilibraţi, toleranţi, democratici, umanişti, atunci nu ar fi o minune ca preotul Ioan Chirilă să fie ales rector UBB. Din însăşi alegerea unui preot pe cea mai înaltă demnitate a universităţii transilvănene, acum în postmodernitate, la 30 de ani de la căderea comunismului, ar ieşi noutatea.

Un nou, care ar ajunge în toată mass-media: „uitaţi-vă ce echilibrat, ce deschis, ce liber a ajuns să fie mediul academic de la Cluj, care într-o Europă laică, chiar anti-religioasă alege un cleric drept rector”.

De aici şi premizele progresului în ochii lumii academice europene: „dacă la Cluj, în postmodernitate, într-o ţară postcomunistă un preot e rectorul universităţii, înseamă că meritul personal, toleranţa, acceptarea tuturor opiniilor, libertatea ca fiecare om să poate ajunge pe toate funcţiile indiferent de convingerile şi practicile sale religioase, arată că şi progresul tehnologic, ştiinţific poate avea loc, de vreme ce nu mai există setereotipuri, prejudecăţi, clişee de mentalitate”.

Planul managerial al profesorului-preot Ioan susține dezvoltarea UBB.

„În concluzie, popa Ioan Chirilă, profesor pentru generaţii şi generaţii de umanişti a demonstrat în cursul activităţii sale didactice meritocraţia, înţelepciunea, echilibrul şi puterea prin care să aducă noul, progresul şi dezvoltarea, acestea fiind argumentele pentru alegerea sa ca rector al Universităţii Babeş-Bolyai.” – a completat Bojor pe blogul său.

Editie speciala: "BATALIA" PENTRU RECTORAT

Invitati: pr. prof.univ.dr. IOAN CHIRILĂ, candidat la funcția de rector al UBB Cluj-Napoca prof.univ.dr. DANIEL DAVID, candidat la funcția de rector al UBB Moderator: Loredana CorchisProducator: Luminita Purdea-CotutiuTeme:"BĂTĂLIA" PENTRU RECTORATALEGERI 2020, UNIVERSITATEA BABEȘ-BOLYAIDOI CANDIDAȚI, UN SINGUR RECTOR UN NOU RECTOR, O NOUĂ VIZIUNE ACADEMICĂ“UBB – UNIVERSITATE WORLD-CLASS PRIN ÎNCREDERE ȘI DESCHIDERE”“UBB – UNITATE, BINE, BUNĂSTARE”Difuzare TVR Cluj: 13 februarie 2020

Publicată de TVR Cluj pe Joi, 13 februarie 2020

 

Sunt Florin I. Bojor, profesor la două licee din Bistrița, doctorand UBB şi scriu aceste rânduri nu pentru că mi-ar fi cerut cineva sau aș avea ceva de câștigat, ci pentru că este dureros să găsesc intoleranță religioasă la 30 de ani de la căderea (teoretică a) comunismului în universitatea pe care o iubesc și care m-a format.

Prof. drd. Florin I. Bojor, profesor la Liceul de Arte „Corneliu Baba” şi Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa.

Textul pe blog-ul prof. Florin Bojor

Ioan Chirilă și Daniel David sunt candidați pentru funcția de rector al Universității Babeș – Bolyai. Conform regulamentului U.B.BArt. 37. (1) Rectorul este ales prin votul universal al tuturor cadrelor didactice, cercetătorilor şi al reprezentanților studenților din Universitate.

Dreptul de vot pentru alegerea rectorului este deținut de 1.431 de cadre didactice + 26 de reprezentanți ai studenților.

Alegerea Rectorului va avea loc în 3 martie 2020, orele 9-17.

 

 

28 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.