De la ce bancă va lua Primăria Bistrița împrumutul în valoare de 49 de milioane de lei? La ce vor fi folosiți banii?

 -  -  1425


 

Primăria municipiului Bistrița a anunțat încă din primăvara acestui an că va accesa un nou împrumut bancar, în sumă de 49 de milioane de lei. Recent, administrația locală a stabilit și banca de la care va fi luat împrumutul, urmând ca în scurt timp să fie semnat și contractul.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Bistrița, Mihai Ruști, ”procedura s-a finalizat, BCR-ul a câștigat. Contractul încă nu este semnat, mai trebuie puse la punct utimele detalii și formalități și cu siguranță îl vom încheia. Cei 49 de milioane de lei sunt bani care merg exclusiv pentru cofinanțările proiectelor cu finanțare europeană”. 

În stabilirea câștigătorului a avut prioritate instituția bancară care a oferit cel mai scăzut preț, adică oferta cu cel mai mic cost financiar total al creditului (total dobânzi, taxe și comisioane inițiale, taxe și comisioane speciale, taxe și comisioane periodice). În caietul de sarcini figura o condiție esențială: costurile financiare estimate ale împrumutului să nu depășească suma de 23,7 milioane de lei.

Durata liniei de finanțare este de 20 de ani. Împrumutul va fi rambursat în rate trimestriale egale, acestea urmând a fi achitate în ultima zi lucrătoare din trimestrul pentru care se face plata.

Cu suma de 49 de milioane de lei, Primăria Bistrița și-a propus să asigure cofinanțarea a 24 de proiecte cu fonduri europene, a căror valoare depășește 365 de milioane de lei. Iată lista lor:

 

Reamintim că în anul 2014, Primăria Bistrița s-a mai împrumutat din bancă, cu suma de 40 de milioane de lei, bani cu care au fost realizate trei obiective de investiții – Pârtia de schi ”Cocoș”, Podul Berăriei și Parcul Industrial de la Sărata. De asemenea, în decembrie 2018, administrația din Bistrița s-a mai împrumutat cu suma de 7,3 milioane de lei de la Ministerul Finanțelor Publice pentru cofinanțarea proiectelor privind reabilitarea termică a unor blocuri de locuințe din municipiu.

Totodată, în trecut, mai exact în anul 2006, la nivelul municipiului Bistrița a mai fost accesat un împrumut în valoare de 35 de milioane de lei, sumă cu care au fost reabilitate mai multe străzi.

Gradul de îndatorare al municipiului Bistrița este de aproximativ 10 procente, iar legislația permite accesarea de credite până la un nivel de îndatorare de cel mult 30%.

0 notes
550 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *