De luni, termenul de administrare a dozei booster va fi redus la patru luni

 -  -  1061


Termenul de administrare a dozei booster va fi redus de la şase luni la patru luni, a anunțat preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiţă.

”Am decis devansarea termenului de administrare a dozei de booster de la şase luni la patru luni pentru toate tipurile de vaccinuri efectuate în momentul de faţă în România. Ca atare, toate persoanele care au cel puţin patru luni de la prima schemă de vaccinare completă pot să meargă să efectueze doza de booster, tocmai pentru a da posibilitatea de a completa schemele de vaccinare în momentul de faţă, pentru că datele ştiinţifice ne arată o protecţie sporită, o refacere – dacă vreţi – a eficienţei vaccinurilor faţă de infecţia cu varianta Omicron. De ce s-a ales acest prag de patru luni? Ne-am uitat la ce se întâmplă în celelalte ţări europene. Majoritatea au ales două praguri: de trei luni sau de patru luni. Am decis să optăm pentru pragul de patru luni, pentru că datele ştiinţifice ne arată că protecţia faţă de varianta Omicron începe să scadă destul de mult după cea de-a patra lună de la prima schemă de vaccinare. Un al doilea lucru important este legat de faptul că din punct de vedere al efectului imunologic, prin administrarea mai devreme de patru luni se pierde efectul de booster pe care o doză de vaccin o are asupra răspunsului imun”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Această modificare va fi disponibilă începând de luni, 17 ianuarie.

”Practic, de luni, toate persoanele care au minim patru luni de la prima schemă de vaccinare se pot prezenta pentru efectuarea dozei de booster, incluzând aici toate persoanele de peste 12 ani. Reamintim și recomandările noastre ferme ca cei vulnerabili, atât persoanele vulnerabile, cât şi cele cu afecţiuni cronice, să efectueze această doză de booster, tocmai pentru că datele ne arată o protecţie suplimentară faţă de formele grave care necesită spitalizare şi faţă de riscul de deces”, a mai spus șeful CNCAV.

Dr. Valeriu Gheorghiță a mai precizat că se mențin aceleași recomandări legate de tipul de vaccin care se efectuează la doza de booster.

Persoanele care la prima schemă de vaccinare au efectuat un vaccin pe bază de ARN mesager vor putea opta doar pentru un vaccin pe bază de ARN Mesager. De asemenea, cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca vor putea opta pentru unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager. Singura diferenţă este la peroanele care au primit o doză de vaccin Johnson & Johnson, care pot opta la booster, la cerere, pentru a efectua acelaşi tip de vaccin, adică Johnson. Recomandarea noastră fermă este de a se administra un vaccin pe bază de ARN mesager la booster în cazul celor care au fost vaccinați la prima doză cu Johnson pentru că efectul imunogen este superior”, a explicat sursa citată.

1400790cookie-checkDe luni, termenul de administrare a dozei booster va fi redus la patru luni
0 notes
186 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.