Ultimele noutati

Un consilier ACUZĂ: Forin Chereji l-a dat în primire la Curtea de Conturi pentru deturnare de fonduri, faptă pedepsită cu pușcărie de la 1 la 5 ani! “Sunteți un DELATOR” i-a zis Crețu. Chereji: “NU vreau să fiu INFRACTOR!”

Consilierul local Florin Chereji a făcut mai multe plângeri către Curtea de Conturi pentru modul în care administrația Crețu a cheltuit banul public. Curtea de Conturi se află acum în control la Primăria Bistrița și verifică cum s-a cheltuit banul public.

Crețu: “sunteți un DELATOR, să vă fie rușine!” Chereji: “NU am vrut să devin infractor!”

În ședința de Consiliu Local, primarul Bistriței s-a enervat și a făcut câteva acuzații la adresa lui Florin Chereji, acuzându-l de delațiune pentru faptul că a făcut sesizări la Curte de Conturi și a acuzat administrația locală de deturnări de fonduri.

 

a1

cretu

 

 

 

 

 

“NU am făcut un denunț, am făcut o sesizare, dar NU am vrut să devin infractor pentru că luând la cunoștință, deturnări de fonduri ave’i juriști aicea știu că tăinuirea se pedepsește ca și fapta. Și nu am vrut să să tăinuiesc o faptă de deturnare de fonduri publice de care am luat cunoștiință… Dacă asta e delațiune, spuneți-i cum vreți. NU o să mă opresc și nu am făcut personal împotriva d-voastră. NU am invocat acolo… am sesizat niște stări de fapt care mi se pare că s-a încălca legislația privind finanțele publice locale și dacă avem instituții abilitate ale Statului, cred că avem datoria cetățenească, inclusiv datoria juridică să facem acest lucru…” – a declarat Chereji!

Strada Industriei: desființarea trotuarelor, modernizarea instalațiilor de iluminat prin înlocuirea stâlpilor. Aceleași lucrări au avut loc pe Gheorghe Șincai.

Crețu este acuzat că NU a respectat circuitul legal și a făcut investiții în afara cadrului legal! Primarul se poate victimiza în fața electoratului pentru că a modernizat strada Industriei și a schimbat stâlpii de iluminat și acum dă cu subsemnatul pentru “fapte bune!”

 

Chereji acuză administrația locală că a realizat lucrări de modernizare fără să facă licitații și a preferat varianta-scurtă printr-un artificiu: s-au efectuat lucrările după ce au fost încadrate la reparații curente!

“Toate acestea poziții au fost realizate fără să avem poziții de investiții , ceea ce ne spune că NU se pot fac transferuri fără aprobarea autorităților administrative. ” spune Chereji.

 

 Crețu: “ceea ce am realizat este perfect legal… eu credeam că ați remarcat că strada Industriei arată foarte bine”

 

“Lucrările care se pot face pe reparații… citiți mai bine legislația domnule consilier și o să vedeți că ceea ce am realizat este perfect legal și se înscrie în legislația referitoare la reparații-curente, la străzi plombate etc. Am răspuns la întrebările astea inclusiv la Curtea de Conturi în urma sesizărilor d-voastră, ne și judecăm în urma proceselor intentate, NU avem niciun fel de problemă să mergem înainte să facem lucrurile. Eu credeam că ați remarcat că strada Industriei arată foarte bine… dar asta vă deranjează că arată foarte bine strada, ați fi vrut să o facem cu bani mai mulți sau în timp mai lung. Este opinia d-voastră și puteți să o mențineți, dar eu nu mi-o însușesc și atunci când putem face legal ca lucrurile să meargă mai repede, chiar o facem.” a spus Crețu

 

Grijă-mare la DETALII… cine NU-și cunoaște istoria riscă să o repete! Cazul Liviu Ciupe, săltat de procurori pentru delapidare!

În istoria recentă a Bistriței este celebru cazul lui Liviu Ciupe fost senator PD și fost director al Direcției Regionale Drumuri și Poduri Cluj. Ciupe a fost acuzat ca a delapidat suma de 156 de milioane lei vechi, contravaloarea unei cantitati de asfalt folosita la amenajarea unei parcari auto in arealul unui restaurant din municipiul Bistrita. Faptele de care a fost acuzat NU au putut fi probate și ulterior, Ciupe a câștigat procesul cu Statl român și a fost despăgubit cu 1.3 miliarde lei vechi.

 

 

ciupe 1

Opinia lui Ciupe, pe scurt într-un interviu publicat de hotnews.ro

BZA: Ce s-a intamplat atunci? Pe scurt pentru cei care nu stiu!

L.C.: In iunie 1998 am fost numit in functia de director al DRDP Cluj, iar in 14 septembrie 1999 am fost arestat de procurorul Morar sub acuzatia de delapidare in forma agravanta. Mi-a spus atunci, plin de el, sa imi aleg singur pedeapsa: 15 sau 20 de ani.

La baza arestarii mele au stat niste rapoarte facute la comanda de catre 3 angajati ai Directiei Finantelor Publice Cluj – Paul Tusa, Teodor Vlaic si Mircea Pavaluca. Practic au fost niste verificari care vizau activitatea mea in fruntea DRDP Cluj. A fost vorba de o lucrare facuta de ARL la Bistrita. Mai precis era vorba de o parcare pentru Hotelul Phoenix si Agentia pentru Protectia Mediului. Am fost acuzat ca am cheltuit abuziv banii publici, dar, ulterior, s-a vazut ca nu a fost vorba de asa ceva.

BZA: S-a vorbit atunci de o sesizare facuta de prefectul de Bistrita-Nasaud?

L.C.: Da. Am sesizarea respectiva. A facut-o prefectul liberal din acea vreme, Dorin Popescu. Ministrul Justitiei era Valeriu Stoica, asa ca lucrurile au mers snur pentru unii.

BZA: S-a zvonit ca Traian Basescu, ministru al Transporturilor atunci, si-a dat acordul pentru arestarea dumneavoastra?

L.C.: Nici vorba. Unu la mana Basescu nu avea nici o autoritate. Doi la mână: el nu si-ar fi pus niciodata la zid un coleg de partid care se stia nevinovat. Cine lanseaza astfel de zvonuri o face pentru a dezinforma.

BZA: Cum v-ati dovedit nevinovatia?

L.C.: Cand procurorul Morar m-a arestat s-a introdus in dosar o factura mai veche, care nu avea legatura cu executia parcarii. A fost vorba de o factura de 152 de milioane de lei si de 273 de tone de asfalt, daca bine tin minte.
Interviul integral: http://www.hotnews.ro/stiri-presa_regionala_arhiva-1734806-liviu-ciupe-vicepresedintele-bistrita-nasaud-spune-nu-merita-daniel-morar-devina-seful-pna-actionat-comanda.htm

 

Deturnarea de fonduri se lasă cu pușcărie de la 1 la 5 ani !

După NOUL cod Penal, deturnarea de fonduri: (1) Schimbarea destinaţiei fondurilor băneşti ori a resurselor materiale alocate unei autorităţi publice sau instituţii publice, fără respectarea prevederilor legale, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor provenite din finanţările obţinute sau garantate din fonduri publice.
(3) Tentativa se pedepseşte.

Ce sunt REPARAȚIILE: “Cheltuielile care se fac la mijloacele fixe ce au ca scop restabilirea starii intiale sunt considerate cheltuieli de reparatii.”

Curtea de Conturi efecturează controale în urma sesizărilor lui Florin Chereji, iar deturnarea de fonduri este o faptă gravă, chiar dacă aparent nesemnificativă. La nivel vizual, lucrurile sunt evidente: Crețu a evitat legea și a finanțat lucrărie “pe reparații”, NU “pe investiții “.  A modernizat strada Industriei, a refăcut covorul asfaltic, a montat stâlpi noi de iluminat, a desființat trotuare etc) iar aceste detalii tehnice pot fi interpretate de organele competente.

i2

i1

 

 

 

 

 

 

 

Faptele de care este acuzat Crețu, respectiv deturnare de fonduri publice se pedepesesc cu  închisoare de la 1 la 5 ani. În plan politic lucrurile sunt mai nuanțate și dacă situația se complică, iar o eventuală condamnare cu suspendare poate deschide o portiță pentru eventualii contra-candidați la funcția de primar (atât din PSD cât și din opoziție). Mai ales că în următorii 2-3 ani, Crețu va inaugura câteva obiective majore: Biserica Evanghelică, Liceul Tudor Jarda, drumul și utilitățile către Wonderland, Piața Centrală, blocuri sociale și va puncta masiv în plan electoral. De asemenea, alegerile din primul tur îl avataează clar pe Ovidiu Crețu care se află acum la al III-lea mandat!

 

 
Comentarii

 • Adrian Florin Chereji

  Priviți-l pe președintele de ședință cum dă din cap dezaprobator când am prezentat situația deturnărilor de fonduri publice. Oricum el e “specialist” în finanțe publice, doar a fost director al Direcției Finanțelor Publice BN. Dar, în același timp, se știe și cum a plecat de acolo.

 • Cretu e din alt film, e clar! Sa spui ca strada Industriei arata bine… ori esti nesimtit, ori iti fileaza o lampa!

 • Balan Marius -ecologist

  Investitii de-a P.. la in acele garduturi si opritoare metalice. Peste 50% sunt dislocate . Au fost prinse la repezeala in niste surubele exact ca o sapuniera in baie. Vai de ele lucrari. Dar cine totusi raspunde pt. ele. La mine in ograda nu as fi permis asa ceva, si nu as fi platit un asemenea meserias, pana nu le executa corect.

 • Adrian Florin Chereji

  Cretu se c..a pe el acuma. Pe mine nu ma intereseaza sa mearga cineva la beciul domnesc, vreau insa ca prejudiciile create bugetului local sa fie recuperate de la cei vinovati.

 • Ștefan Horea.

  Depinde cine verifică și cât de adânc se bagă…

Caricatură

Ziar de Bistrita