Deputat Cristina Iurișniți: ”Situația unităților de învățământ din Bistrița-Năsăud, deplorabilă. 93 nu au autorizație de funcționare!”

 -  -  4318


Deputatul bistrițean Cristina Iurișniți și-a exprimat îngrijorarea față de actuala situație a mai multor unități de învățământ din județul Bistrița-Năsăud. Potrivit acesteia, ”situația școlilor din județul Bistrița-Năsăud, în special cele din mediul rural, este una deplorabilă, departe de condițiile civilizate necesare educației copiilor în secolul al XXI-lea”.

Parlamentarul a dat publicității o listă cu 41 de școli din mai multe comune ale județului care încă au grupuri sanitare afară, precizând că ”în Bistrița -Năsăud, din vina primarilor, 1696 de elevi din 41 de școli sunt condamnați să meargă la școală în condiții sanitare specifice Evului Mediu”.

 

Dacă există domni primari care s-au simțit revoltați sau poate jigniți în urma publicării listei rușinii, o listă a celor 41 de școli din comunele județului Bistrița-Năsăud cu grupuri sanitare afară, specific Evului Mediu, îi informăm că simpla alimentare cu apă a comunei, pe care vremelnic o conduc, derularea sau simpla intenție de a derula anumite proiecte de modernizare a infrastructurii comunei, nu sunt suficiente pentru a asigura condiții civilizate copiilor care frecventează școala, iar situația făcută publică, existența grupurilor sanitare (deloc sanitare) în fundul curții și de care unii primari se jenează, este cea cunoscută și la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, situație pe care biroul nostru parlamentar a primit-o ca răspuns la adresa din 4 septembrie 2018 înregistrată la ISJ-BN cu nr. 5863/04.09.2018” a mai completat Iurișniți.

Aceasta a mai completat că pe lângă faptul că unele școli au grupuri sanitare afară, alte aproape 100  funcționează fără autorizație sanitară. ”Și dacă semnalul de alarmă precedent nu este suficient pentru a acționa și a îmbunătății situația din școlile pe care le administrați, vă aducem la cunoștință domnilor primari, o altă listă a rușinii: 93 de unități școlare din județul nostru care funcționează fără aviz sanitar, potrivit situației ce ne-a fost comunicată de către Inspectoratul Școlar Județean” mai spune sursa citată.

În opinia deputatului, reprezentanții autorităților locale ar trebui să pună mai mult accent pe infrastructura educațională.

”Recunosc că îmi este greu, dar nu imposibil, să ajung în toate aceste școli, situația și imaginea acestor școli este una deplorabilă, tristă însă este situația pe care le-o oferiți copiilor din comunitate, viitorilor cetățeni cu drept de vot, sau poate, din păcate, viitorilor emigranți, dacă nu reușim să le oferim condiții mai bune. Domnilor primari și consilieri locali, arătați cât de mult vă pasă de școlile din comunitatea dumneavoastră! Urmează să votați bugetul pentru anul următor, încercați să vă preocupe ceva mai mult infrastructura școlară. Atenția pe care o acordați școlilor din localitatea dumneavoastră este imaginea respectului pe care-l acordați educației, sau imaginea rolului educației în formarea dumneavoastră” a mai spus Iurișniți.

Așadar, îndemnul pe care deputatul cristina Iurișniți îl lansează primarilor și consilierilor locali este acela de a cuprinde mai mulți bani pentru infrastructura școlară în bugetul local pe 2019.

4 bookmark
0 notes
43 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.