Deputatul Cristina Iurișniți vrea ca marile lanțuri de magazine să ofere posibilitatea colectării uleiului alimentar uzat. ”Este foarte important!”

ziar de bistrita usr

 

 

Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, consideră că marile lanțuri de magazine ar trebuie să ofere posibilitatea colectării uleiului alimentar uzat. Potrivit deputatului, lanțul Auchan a implementat deja această facilitate în mai multe magazine din întreaga țară. În aceste condiții, Cristina Iurișniți afirmă că și-ar dori ca și alte lanțuri de magazine să implementeze această idee, făcând deja demersuri în acest sens.

Am promovat în spațiul public acest proiect interesant pe care lanțul Auchan l-a demarat în cele 100 de magazine din țară. Am făcut deja toate demersurile necesare pentru a aduce în atenția celorlalte lanțuri mari și importante din România, precum Lidl, Kaufland și Carrefour, acest proiect și pentru ca acestea să manifeste interes în a prelua ideea. Este extraordinar de important pentru că în urbanul mic sau în comune nu avem Auchan, ci alte lanțuri. Vreau să văd ce reacție vor avea. Sper să fie o deschidere. Dacă nu voi insista astfel încât și alte lanțuri să intre în acest proiect de reciclare și de educație, pentru că educăm populația să fie atentă. E important și din punct de vedere și al resurselor și al educației. Până la urmă oamenii sunt motivați pentru că primesc la schimb o contravaloare a uleiului pe care îl duc și pot să achiziționeze produse din magazinul respectiv”, a declarat Cristina Iurișniți.

În ceea ce privește Programul național de colectare al Auchan România, potrivit unui comunicat al companiei, acesta se adresează tuturor consumatorilor casnici care, potrivit unui studiu realizat de Agenția Națională pentru Protecția Mediului, sunt cei mai mari generatori de ulei alimentar uzat. Conform aceluiași studiu, 99% din cantitatea de ulei uzat ajunge în canalizările orașelor. Acest comportament are consecințe dăunătoare asupra solului și apelor care au nevoie de zeci de ani pentru a se regenera.

În plus, specialiștii în protecția mediului subliniază faptul că aruncarea uleiului alimentar uzat în mod necorespunzător – în chiuvetă sau pe canalizare, înfundă și corodează țevile, costurile de întreținere și curățare a stațiilor de epurare întorcându-se tot în buzunarul consumatorului casnic.

Decizia Auchan Romania de a dezvolta acest program contribuie la inițiativa organizațiilor ecologiste, alertate de efectele negative asupra mediului: 1 singur litru de ulei alimentar aruncat în canalizare poluează 1 milion de litri de apă, acesta reprezentând cantitatea necesară unui adult pentru a supraviețui timp de 14 ani. Programul Auchan prevede răsplătirea consumatorilor care colectează uleiului alimentar uzat. Astfel, clienții sunt răsplătiți de către partenerii Auchan cu detergent de vase, apă plată sau ulei de floarea soarelui.