Deputatul Diana Morar: Veste bună pentru infrastructura judiciară din Bistrița-Năsăud

Deputatul PNL Diana Morar a anunțat că Judecătoria Beclean va beneficia anul viitor de finanțare pentru continuarea lucrărilor la noul sediu. 

Am o veste bună pentru infrastructura judiciară a județului Bistrița-Năsăud. Este legată de Judecătoria Beclean. Încă de pe vremea când eram secretar de stat în Ministerul Justiției, m-am preocupat pentru deblocarea situației privind derularea contractului de lucrări de la Judecătoria Beclean. În acest an, noul sediu al Judecătoriei Beclean a beneficiat de un studiu de fezabilitate, iar în proiecția bugetară care este în acest moment la nivelul Ministerului întocmită și propunerea va fi de aprobare în Guvern. Anul viitor, Judecătoria Beclean va avea bani pentru construcția nouă. Este un pas important pentru că este un obiectiv absolut necesar pentru desfășurarea activității optime a acestui serviciu public. În plus de acest lucru, este în sfârșit remediată acea situație, întrucât inițial proiectul a avut un sediu supradimensionat, care în prezent nu mai corespundea necesităților din acest moment vizavi de nivelul activității pentru Judecătoria Beclean”, a declarat Diana Morar într-o conferință de presă. 

Potrivit datelor prezentate pe site-ul Tribunalului Bistrița-Năsăud, în prezent, Judecătoria Beclean îşi desfăşoară activitatea într-un imobil în care ultimele reparaţii capitale s-au făcut în anul 1993.

Dacă restul instanţelor din Bistrița-Năsăud beneficiază de săli de judecată, birouri, arhive suficiente şi corespunzătoare, la Beclean activitatea se desfăşoară în condiţii cu totul improprii. Clădirea se află în prezent în proprietatea unităţii administrativ teritoriale, însă este revendicată în condiţiile prevăzute de Legea 10/2001 şi din cauza unor inadvertenţe privind înscrierile în cartea funciară, notificarea este departe de a fi soluţionată. Dat fiind acest statut, investiţiile locale în construcţie nu pot fi solicitate.

Ținând cont de situaţia juridică a actualului sediu, s-a conchis că singura soluţie viabilă este cea a edificării unei clădiri noi, demersurile pentru construcția unui nou sediu fiind demarate în anul 2007, lucrările propriu-zise începând în luna octombrie a anului 2011.

FOTO: www.tajurn.ro

Pe parcursul derulării  contractului au apărut numeroase probleme, ”inclusiv necesitatea efectuării unor lucrări suplimentare, neincluse în contractul iniţial sau neclarităţi legate de proiectul tehnic ce au generat neînţelegeri între proiectant şi executantMai mult, de la începutul investiţiei și până în prezent execuţia lucrărilor a fost întreruptă temporar, pe mai multe perioade de timp, din lipsa fondurilor bugetare”, se arată într-un raport al Tribunalului Bistrița-Năsăud.

La finalul anului 2021, stadiul fizic şi valoric al investiţiei este realizat în
proporţie 34%, suma totală investită de Ministerul Justiţiei fiind de 5.300.160,05
lei.