Deputatul Ionuț Simionca, printre susținătorii unui proiect de lege prin care toți copiii din România și familiile lor, dar mai ales cei mai vulnerabili, vor avea acces la un Pachet Minimal de Servicii

Deputatul PMP de Bistriţa-Năsăud, Ionuţ Simionca, a depus în Parlamentul României un proiect de lege care vine în ajutorul copiilor afectaţi de sărăcie, de lipsa accesului la servicii medicale, sociale şi la educaţie.

„Am preluat o iniţiativă a UNICEF România într-un proiect de lege prin care toţi copiii din România şi familiile lor, dar mai ales cei mai vulnerabili, vor avea acces la un Pachet Minimal de Servicii – protecţie, sănătate şi educaţie – în comunităţile în care trăiesc. Un copil sănătos, fericit şi educat are mai multe şanse de a deveni un adult sănătos, care munceşte şi care plăteşte impozite, contribuind la un viitor mai bun pentru toată lumea”, a declarat parlamentarul bistriţean.

Proiectul legislativ este rezultatul programului pilot ‘˜Pachetul Minim de Servicii Sociale’, implementat de UNICEF în judeţul Bacău în ultimii 6 ani şi care şi-a dovedit eficienţa, având un impact extrem de pozitiv pentru zeci de mii de copii şi familiile lor pe plan local. Prin actul normativ se reglementează aplicarea la scară naţională a Pachetului Minim cu scopul prevenirii şi abordării timpurii a unor probleme precum violenţa, sărăcia, sarcinile timpurii, bolile ce pot fi prevenite, abandonul şcolar etc. Pachetul poate fi accesat de orice familie, însă vizează în mod special copiii vulnerabili.

Prevenţia problemelor este soluţia, fiind mai eficientă şi mai ieftină decât tratarea acestora. Pentru bunăstarea copiilor din toate comunităţile, este obligatorie existenţa unui sistem de depistare timpurie, prin servicii de prevenţie şi servicii sociale individualizate, capabile să răspundă vulnerabilităţilor”, a mai spus Ionuţ Simionca, deputat PMP de Bistriţa-Năsăud.

În România, deşi au fost realizate progrese în ceea ce priveşte respectarea drepturilor copilului, rămân o serie de provocări: 400.000 de copii sunt în afara sistemului de educaţie, 10.000 de copii sunt separaţi de părinţi şi intră anual în grija statului, scăderea acoperirii vaccinale a dus la decesul a 64 de persoane din cauze rujeolei.

Este o propunere inovatoare de a aduce împreună toate serviciile de care copiii au nevoie pentru a creşte sănătoşi alături de familiile lor şi pentru a se dezvolta feriţi de orice formă de violenţă. Punem accentul pe serviciile de prevenire care sunt mult mai ieftine şi benefice pentru copil şi familie, dar şi pentru întreaga societate. Concret, în fiecare comunitate, un asistent social, un asistent medical şi un consilier şcolar vor lucra împreună pentru a identifica şi sprijini copiii şi familiile lor. Le mulţumim iniţiatorilor legii, în special dlui. Marcel Ciolacu, Preşedintele Camerei Deputaţilor, precum şi tuturor parlamentarilor din toate partidele politice pentru că susţin această iniţiativă. Adriana Săftoiu, Podasca Gabriela-Maria, Cristian Ghica, Ionuţ Simionca, Oana Bizgan, Dr. Vass Levente, Varujan Pambuccian”, se arată pe pagina de Facebook a UNICEF România.