Ultimele noutati

Deputatul Ionuț Simionca vrea să oblige CFR – ul să monteze bariere la trecerile la nivel cu calea ferată în loc de “Crucea Sfântului Andrei”

Un nou proiect de lege al deputatului Partidului Mișcarea Populară Bistrița-Năsăud Ionuţ Simionca este aproape de a fi aprobat. Este vorba despre o propunere legislativă depusă la Parlament anul trecut, potrivit căreia toate trecerile la nivel cu calea ferată de pe drumurile europene și naționale care prezintă risc ridicat de producere a unor accidente rutiere trebuie să fie semnalizate luminos, acustic și cu bariere. În plus, administratorul căii ferate va fi obligat să asigure vizibilitatea trecerilor la nivel cu calea ferată prin curățarea vegetației pe o rază de 150 de metri măsurată din intersecție.

Proiectul prevede şi sancţiuni pentru administratorii de căi ferate care nu îndeplinesc această obligaţie. Astfel, nesemnalizarea corectă a trecerilor la cale ferată va fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 50.000 lei și 250.000 lei, iar necurăţarea vegetaţiei va fi sancţionată cu amendă de la 30.000 lei la 150.000 lei.

Proiectul parlamentarului bistrițean a trecut de Senat și a primit raport favorabil în comisia de transporturi a Camerei Deputaților. În aceste condiții, proiectul are șanse foarte mari să fie supus votului și chiar să fie aprobat.

Guvernul prin reprezentantul său de la Ministerul Transportului s-a împotrivit, invocând că nu există bani pentru a obliga CFR-ul să facă aceste investiții, însă deputații din comisie au fost categorici în favoarea legii, mai ales că e o lege care salvează vieți” a spus Simionca într-o emisiune a postului local de televiziune AS-TV.

Această propunere legislativă a fost inițiată de deputatul Ionuț Simionca în urma tragediei petrecute anul trecut la trecerea la nivel cu calea ferată de la Viișoara. Atunci, cinci tineri și-au pierdut viața după ce mașina în care se aflau a fost lovită de tren.Caricatură

Ziar de Bistrita