Deputatul Lorant Sas: ANRE a emis un nou ordin privind trecerea consumatorilor casnici în sistem concurențial

 -  -  1175


Deputatul USR PLUS Lorant Sas a anunțat că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), instituție care reglementează procesul de liberalizare a pieței de energie, a emis un nou ordin privind trecerea consumatorilor casnici în sistem concurențial.

”Astfel, clienții vor beneficia de cel mai bun preț din oferta concurențială a furnizorilor și vor putea opta pentru o nouă ofertă, în cadrul unui proces de contractare mult simplificat. De asemenea, cel puțin până la data de 30 iunie 2021, clienții casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, și vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 și prețul din oferta concurențială cu valoarea cea mai mică”, a precizat Lorant Sas.

Totodată, potrivit parlamentarului, ordinul emis de ANRE (nr. 5/2021) simplifică procesul de contractare și informare cu privire la ofertele furnizorilor de energie electrică, astfel încât clientul final să poată decide în cunoștință de cauză cu privire la oferta cea mai potrivită nevoilor proprii.

În același timp, sunt prevăzute obligații suplimentare pentru furnizorii de ultimă instanță de informare a clienților casnici, respectiv de a transmite, odată cu fiecare factură emisă până la data 30 iunie 2021, o informare privind procesul de liberalizare precum și un Formular de selecție ofertă.

Formularul de selecție ofertă conține oferta concurențială cu valoarea cea mai mică, o ofertă concurențială alternativă și oferta de serviciu universal, oferte aplicabile în semestrul I al anului 2021, precum și valoarea reducerii comerciale acordate și perioada de aplicare.

Prin completarea acestui formular, clientul poate alege direct oferta concurențială optimă, iar transmiterea formularului prin selecția unei oferte constituie acordul de contractare și, implicit, obligație contractuală pentru ambele părți. Contractul intră în vigoare în 5 zile de la data primirii de către furnizor a formularului de ofertă completat și semnat de către client. Ulterior, furnizorul are obligația ca, după cel puțin 5 zile de la data primirii formularului de selecție completat, să transmită clientului final, o dată cu prima factură, o copie a contractului de furnizare semnat. Prin această facilitate oferită clienților casnici, se simplifică procesul de contractare și se evită deplasările clienților și aglomerația de la centrele de relații cu publicul ale furnizorilor”, mai spune Sas.

Deputatul USR PLUS a completat că, în perioada următoare, împreună cu colegii din Comisia pentru Industrii și Servicii, reprezentanții Ministerului Energiei, ai ANRE și ai Consiliului Concurenței, vor fi analizate toate aceste măsuri și se va decide care este parcursul cel mai eficient, economic și facil pentru finalizarea acestui proces, în prim-plan fiind interesul consumatorului casnic.

0 notes
300 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *